Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Στερεύουν οι βρύσες, ξεχειλίζει η οργή των δημοτών

βρυση.jpg

Το νερό ...νεράκι λένε εν μέσω καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών οι δημότες σε πολλές περιοχές του Ηρακλείου, γεγονός που προκαλεί οργή και αγανάκτηση.

Το Ράδιο Κρήτη δέχθηκε σήμερα το πρωί "βροχή" τηλεφωνημάτων από πολίτες που Ηρακλείου που βλέπουν τις βρύσες των σπιτιών και των επιχειρήσεών τους να έχουν στερέψει, χωρίς να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Φοινικιάς, η ομαλή υδροδότηση από την Δευτέρα (3/8) παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα με τους δημότες να επισημαίνουν πως αναγκάζονται να κάνουν μπάνιο με εμφιαλωμένο νερό... Στον αντίποδα, στην Θέρισο και συγκεκριμένα στην οδό Μιχαήλ Αρχαγγέλου, δημότης κατήγγειλε πως εδώ και 20 ημέρες έχει ειδοποίηση την αρμόδια επιχείρηση του δήμου Ηρακλείου για διαρροή ύδατος μπροστά από 27ο Δημοτικό Σχολείο του Ηρακλείου, χωρίς να έχει εμφανιστεί κανείς αρμόδιος ή συνεργείο αποκατάστασης για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

"Φουσκωμένοι" λογαριασμοί - Αναπάντητες κλήσεις

Παράλληλα, οι πολίτες έχουν αγανακτήσει από τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η ΔΕΥΑΗ τα τηλεφωνήματα των δημοτών για την αναφορά βλαβών ή άλλων ζητημάτων στην δημοτική επιχείρηση. Οι καταγγελίες αναφέρουν πως η ΔΕΥΑΗ δεν απαντά στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα των δημοτών, ενώ ο 5ψήφιος αριθμός που χρησιμοποιείται, χρεώνει παραπάνω τους πολίτες από μια αστική χρέωση.

Τέλος, παράπονα εκφράζονται και για τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΗ που αποστέλλονται στους δημότες με υπέρογκες χρεώσεις που - όπως υποστηρίζουν οι καταγγέλλοντες - δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατανάλωση νερού...

Γιώργος Λαμπράκης

Κρήτη

Κρήτη: Ξεκίνησε το λιομάζωμα - Οδηγίες στους ελαιοκαλλιεργητές

ελιές χωράφι

Η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς ότι στις πρώιμες περιοχές του νησιού η συγκομιδή ελαιοκάρπου έχει ήδη ξεκινήσει. Ανάμεσα στα κριτήρια  που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη από τους παραγωγούς για την βελτιστοποίηση της σχέσης ποσότητα/ποιότητα παραγόμενου ελαιολάδου είναι και τα παρακάτω:

Το επίπεδο ελαίωσης του καρπού το οποίο και καθορίζει το ύψος της παραγωγής (περίπου 20% για την ποικιλία Κορωνέικη).

Η επιδιωκόμενη ποιότητα ελαιολάδου. Πρώιμη συγκομιδή συνδέεται άμεσα ή έμμεσα (εξαιτίας του περιορισμού των εντομολογικών και μυκητολογικών προσβολών) με την παραγωγή ελαιολάδου άριστης ποιότητας, υψηλής διατροφικής αξίας, και ταυτόχρονα αυξάνει η διάρκεια ζωής του κατά την αποθήκευση.

Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. Ενδεχόμενη κακοκαιρία αυξάνει τον κίνδυνο καρπόπτωσης από ισχυρούς ανέμους ή απότομη πτώση της θερμοκρασίας.

Η διατήρηση της παραγωγικότητας της ελιάς. Πρώιμη συγκομιδή επιτρέπει την ταχεία ανάκαμψης των δένδρων και συνδράμει στη διαφοροποίηση ανθοφόρων οφθαλμών που θα δώσουν παραγωγή την επόμενη χρονιά.

Οι  χρονικές διαφορές που παρατηρούνται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του ελαιοκάρπου μεταξύ διαφορετικών περιοχών του νησιού, ανάλογα με την ποικιλία, το υψόμετρο, την έκθεση του χωραφιού, τη σύσταση του εδάφους, το μικροκλίμα, αλλά και το υδατικό ισοζύγιο και το φορτίο καρποφορίας των δένδρων.

Η υπολειμματική διάρκεια των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων που εφαρμόστηκαν στα ελαιόδενδρα είτε από τον ίδιο τον παραγωγό είτε στο πλαίσιο του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Οι δολωματικοί ψεκασμοί του προγράμματος δακοκτονίας της Περιφέρειας βρίσκονται σε εξέλιξη σε κάποια τμήματα, ο δε χρόνος ολοκλήρωσής τους διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και εξαρτάται από τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες.

Σε όψιμες περιοχές, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, ενδεχομένως να χρειαστεί η εφαρμογή εντομοκτόνων ή μυκητοκτόνων σκευασμάτων με ευθύνη των παραγωγών.