Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Εξετάσεις για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας

εξετάσεις

Η Διεύθυνση Διά Βίου Μάθησης της Γενικής Γραμματείας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης πρόκειται να διοργανώσει το Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 τις εξετάσεις του δεύτερου εξαμήνου του 2019 για την πιστοποίηση της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού για πολίτες τρίτων χωρών και αιτούντες άσυλο προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στο «καθεστώς του επί μακρόν διαμένοντος».
 
Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης έχουν όσοι/ες είναι πολίτες τρίτων χωρών ή αιτούνται άσυλο (όχι πολίτες Ευρωπαϊκής Ένωσης) και πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • είναι ηλικίας 16 ετών και άνω,
  • μένουν νόμιμα στην Ελλάδα ή ζητούν άσυλο.

Οι κάτοχοι πιστοποιητικού ελληνομάθειας επιπέδου Α (που αποκτήθηκε με τη διαδικασία του Π.Δ. 363/1998 και προ της εφαρμογής του Π.Δ. 60/2010) ή Α2 που εκδίδεται σύμφωνα με το Π.Δ. 60/2010 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (και μόνο), συμμετέχουν αποκλειστικά στις εξετάσεις των στοιχείων ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού.
 
Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής από τη Δευτέρα, 14/10/2019 έως και την Τετάρτη, 6/11/2019, στα Κέντρα Υποβολής Αιτήσεων της περιοχής τους (ΣΔΕ Ηρακλείου 2810831145 Συβρίτου 4 Ηράκλειο 6-10 μμ).
 
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΑΙΤΗΣΗΣ:

  1. Αίτηση συμμετοχής (υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά στο Κέντρο Υποβολής Αιτήσεων),
  2. Μία (1) Φωτογραφία τύπου ταυτότητας,
  3. Φωτοτυπία διαβατηρίου (πρέπει να επιδειχθεί το πρωτότυπο),
  4. Φωτοτυπία της άδειας διαμονής στην Ελλάδα ή βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για άδεια διαμονής (πρέπει να επιδειχθεί το πρωτότυπο),
  5. Παράβολο αξίας πενήντα ευρώ (50,00 €), υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001 Λοιπά παράβολα), για υποψηφίους πιστοποίησης ελληνικής γλώσσας, ελληνικής ιστορίας και ελληνικού πολιτισμού ή παράβολο αξίας είκοσι ευρώ (20,00 €), υπέρ Ελληνικού Δημοσίου (ΑΛΕ 1450189001 «Λοιπά παράβολα»), για υποψήφιους/ες πιστοποίησης γνώσης μόνο της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, σε περίπτωση που υπάρχει ήδη Πιστοποιητικό Α2 από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (φωτοτυπία του οποίου υποβάλλεται μαζί με την αίτηση).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από 01/01/2014, η προμήθεια παραβόλου γίνεται ηλεκτρονικά.
Τρόποι προμήθειας παραβόλου:

  1. στο ταμείο των ΔΟΥ, εάν υπάρχει απόθεμα παλαιού τύπου παραβόλων,
  2. ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του taxisnet:

-      είτε ιδιωτικά μέσω ατομικού Η/Υ (ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες)
-      είτε μέσω των ΚΕΠ.
 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός της Αναλήψεως

γιορτη αναληψεως

Πανηγυρίζει την Πέμπτη 28 Μαϊου ο Ιερός Ναός Αναλήψεως του Σωτήρος στο Ηράκλειο.
Την Τετάρτη στις 19.00 το απόγευμα θα τελεστεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροσταντούντος του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου.
Την Πέμπτη, ανήμερα της εορτής, στις 7 το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Κνωσού κ. Πρόδρομου, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης.