Κρήτη

Ηράκλειο

Ηγουμενίδης: Ειδικά αυτό τον Αύγουστο η Κρήτη δεν ξεχνά και τιμά τους ήρωές της

Νίκος Ηγουμενίδης

Με αφορμή τις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες σε Ηράκλειο και Κρήτη, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρά τις ιδιόμορφες συνθήκες που ταλανίζουν φέτος τον τόπο και ολόκληρο τον κόσμο πραγματοποιούνται όπως κάθε χρόνο οι εκδηλώσεις μνήμης σε Ηράκλειο και Κρήτη για εκείνους τους αγωνιστές στο νησί που έδωσαν με αυταπάρνηση τη ζωή τους στην Κατοχή ενάντια στον ξένο κατακτητή.

Παρά τα απαιτούμενα αυστηρά μέτρα της υγειονομικής κρίσης - ακόμη και μόνο με την παρουσία των στενών συγγενών – δεν λείπουν μόνο μέσα στις επόμενες ημέρες μια σειρά από σημαντικές εκδηλώσεις: Στο Σάρχο Μαλεβιζίου όπου τιμάται σήμερα η μνήμη των 35 Εθνομαρτύρων που εκτελέστηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τον Αύγουστο του 1944. Στα Ανώγεια, στο χώρο του Ηρώου και στην πλατεία Αρμί όπου θα πραγματοποιηθεί η τελετή μνήμης για τη συμπλήρωση των 76 ετών από την επέτειο του Ολοκαυτώματος Ανωγείων. Και στη Γέργερη μια μέρα μετά, την Παρασκευή, όταν θα ακολουθήσει η πομπή με τη σημαία στη μνήμη των 25 Εκτελεσθέντων Γέργερης και Νυβρίτου από τον τόπο κράτησης έως τον τόπο εκτέλεσής τους.

Παράλληλα, θυμόμαστε τα Σκούρβουλα, στο Δήμο Φαιστού, και τους εκτελεσθέντες από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 14 Αυγούστου - με 21 γυναίκες ανάμεσα στα θύματα. Και βέβαια, το 15Αύγουστο, η τοπική Κοινότητα Καμαριώτη θα τελέσει το καθιερωμένο ετήσιο μνημόσυνο πεσόντων στην Γερμανική Κατοχή. Και στις 17 Αυγούστου ακολουθεί η επέτειος Μνήμης των 27 εκτελεσθέντων κατοίκων Σοκαρά από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Όλες οι εκδηλώσεις κάθε χρόνο αλλά και ειδικά φέτος έχουν τη σημασία τους. Σε μια περίοδο που οξύνεται διαρκώς η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν επιτρέπεται ούτε η λήθη, αλλά ούτε οι αμφισημίες και τα αντιφατικά μηνύματα. Ειδικά αυτό τον Αύγουστο, η Κρήτη έχει λόγους να μην ξεχνά και να τιμά τους ήρωες της. Γι’ αυτό και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης στην Κρήτη συνεχίζονται και στέλνουν σε όλες τις πλευρές το δικό τους ισχυρό μήνυμα». 

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Καταγγέλλουν την επικίνδυνη κατάσταση με τα ρέματα

Τα οχήματα παρασύρθηκαν και κατέληξαν στο ρέμα!

Σε καταγγελία για την επικίνδυνη κατάσταση που επικρατεί στον Γιόφυρο και τα υπόλοιπα ρέματα της περιοχής, προχώρησαν το Συνδικάτο οικοδόμων, ηΈνωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και το Σωματείο συνταξιούχων ΙΚΑ.

Στο σχετικό κείμενο αναφέρονται τα εξής:

Λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του Χειμώνα και η κατάσταση στον Γιοφύρο, στον Ξηροπόταμο και σε όλα σχεδόν τα ρέματα του νομού Ηρακλείου παραμένει επικίνδυνη. Τι και αν «ο Ιανός» πρόσφατα έκρουσε το καμπανάκι κινδύνου. Ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι σφυρίζουν αδιάφορα. Παρά τις συνεχείς καταγγελίες των συνδικάτων μας, φορέων και κατοίκων, ειδικά στο δήμο Ηρακλείου. Έχουν βάλει «στο συρτάρι» ακόμα και το υπόμνημα που καταθέσαμε στα συμβούλια και ζητάμε να συζητηθεί τα θέμα και να παρθούν μέτρα.

Από τον περασμένο Νοέμβρη περιμένουμε να ξεκινήσει ο καθαρισμός.  Μετά την αγωνία του Χειμώνα, υπομείναμε για άλλη μια φορά τα κουνούπια, την βρώμα και τη δυσωδία του καλοκαιριού. Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Η περιφέρεια, ο δήμος και η κυβέρνηση δηλώνουν μέσω της πολιτικής προστασίας πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν όλα τα φυσικά φαινόμενα. Όμως αδιαφορούν μέχρι και για τον απλό καθαρισμό των καλαμιών.

Πόσο μάλλον να μιλήσουμε για τις μελέτες για τη διευθέτηση των ρεμάτων, την αντιπλημμυρική θωράκιση και την πολεοδόμηση του Ηρακλείου. Όλα αυτά φαντάζουν πολύ μακρινά. Βέβαια όταν πρόκειται για επιδοτήσεις επενδύσεων τουριστικών και επιχειρηματικών ομίλων, τότε δεν υπάρχει κανένα κόλλημα, όλα προχωρούν ταχύτατα.

Τους δηλώνουμε για ακόμα μια φορά ότι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια να κλαίμε τη μοίρα μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

Άμεση υλοποίηση του καθαρισμού του Γιοφύρου, του Ξηροποτάμου, του Χρυσοβαλάντου και των υπολοίπων ρεμάτων του νομού.

Ουσιαστικά μέτρα για τον καθαρισμό των αγωγών όμβριων υδάτων. Κατασκευή σε οδούς που δεν υπάρχουν. Όπως οι οδοί Ανδρονίκου, τέρμα Αγγέλου Μπεργαδή, Υμηττού και Πατσίδερου στον Ξηροπόταμο.

Ουσιαστικά μέτρα αντιπλημμυρικής και συνολικά πολιτικής προστασίας της περιοχής.

Υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων για την ανάπλαση της περιοχής των δυτικών συνοικιών. Άμεση επισκευή των δρόμων και τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης  μέσα στις γειτονιές μας.