Κρήτη

Ηράκλειο

Η πρόταση της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση του αεροδρομίου

Αεροδρόμιο Ηρακλείου

Η πρότασή της δημοτικής παράταξης "Ηράκλεια Πρωτοβουλία" για τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου Ηρακλείου, που κατατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2020, στο κεφάλαιο «Έκταση του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» περιλαμβάνει τα εξής:

«Κορυφαίο καθήκον του Δήμου Ηρακλείου κατά την τρέχουσα θητεία των αιρετών οργάνων του (1.9.2019 – 31.12.2023) είναι η διασφάλιση της επωφελούς για την πόλη και τους δημότες αξιοποίησης της έκτασης που καταλαμβάνει το αεροδρόμιο Ηρακλείου, που θα απελευθερωθεί μετά την παύση της λειτουργίας του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης». Είναι θετικό ότι έχει ήδη ανατεθεί σχετική μελέτη, όμως εμάς, Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο, βαρύνει η διατύπωση προτάσεων για το καθεστώς λειτουργίας και τις χρήσεις γης και η διεκδίκηση της εφαρμογής των.

Ως μία πρώτη συμβολή στον διάλογο επαναφέρομε την πρόταση του Δήμου μας για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Ηρακλείου, που ουδέποτε θεσμοθετήθηκε. Περιλαμβάνεται στην απόφαση με αρ. 202/26.03.2013 του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από εισήγηση του τότε Αντιδημάρχου Πολεοδομίας, Μανόλη Βασιλάκη, για την οποία είχε συνεργασθεί με εκπροσώπους φορέων της πόλης. Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού συμφωνεί με τη μεταφορά του αεροδρομίου στο Καστέλλι αποδέχεται την παρακάτω πρόταση:

«Στη θέση του αεροδρομίου και των στρατιωτικών μονάδων προτείνεται εκτός από την εγκατάσταση χρήσεων μητροπολιτικού κέντρου και η ίδρυση ενός επιχειρηματικού πάρκου που θα λειτουργήσει ως χώρος διάχυσης τεχνογνωσίας και θα περιλαμβάνει :

Χώρους για στέγαση μικρών επιχειρήσεων στα υφιστάμενα κτήρια

Μικρά ξενοδοχεία – εστιατόρια

Κτήρια αποθηκών (logistics)

Μικρό συνεδριακό κέντρο

Εκθεσιακό κέντρο-

Κτήρια με πολιτιστικές χρήσεις

Πράσινο και

θα είναι συνδεδεμένο με τη Βιομηχανική Περιοχή».

Η πρόταση της μελετητικής ομάδας των κ. κ. Σπύρου Τσαγκαράτου και Άννας Μπιτσακάκη, που προβλέπει την κατανομή των χρήσεων γης ως εξής:

πράσινο: 30%

διπλή ανάπλαση: 20%

τουριστική ανάπτυξη: 20%

ζώνη καινοτομίας - τεχνολογικό πάρκο: 15%

εμπόριο - εκθέσεις: 15%

καλύπτει σε μεγάλο βαθμό την πρότασή μας, την αποδεχόμαστε με την ευχή να αυξηθεί η έκταση που θα παραχωρηθεί στη ζώνη καινοτομίας.

Η πρότασή μας προβλέπει τη στέγαση μικρών επιχειρήσεων στα υφιστάμενα κτήρια, εισηγείται, επομένως, τη διατήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κτηρίων, ένα ζήτημα, επί του οποίου πρέπει να πάρουν θέση οι μελετητές στο επόμενο στάδιο της μελέτης και στη συνέχεια και το Δημοτικό Συμβούλιο. Για μας είναι θέμα οικονομίας και οικολογίας να μην κατεδαφιστούν κτήρια, που δεν έχουν κλείσει τον κύκλο της ζωής τους.

Η «διπλή ανάπλαση», η δυνατότητα δηλαδή ανταλλαγής ενός χώρου σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου, που έχει χαρακτηρισθεί από το σχέδιο πόλης ως πράσινο, με οικοδομήσιμο οικόπεδο εντός της έκτασης του αεροδρομίου, αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση των μελετητών: αν υλοποιηθεί, θα διευκολύνει τη δημιουργία πάρκων σ’ όλη την έκταση του Δήμου, η ανάπλαση θα επεκταθεί σ’ ολόκληρη την πόλη.

Το παράδειγμα, που ανέφεραν, της ανταλλαγής του γηπέδου του ΟΦΗ στα Καμίνια με έκταση εντός του αεροδρομίου, δείχνει τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η διπλή ανάπλαση: αν υλοποιηθεί, τα πυκνοδομημένα Καμίνια θα αποκτήσουν έναν πνεύμονα πρασίνου και ο ΟΦΗ ένα σύγχρονο γήπεδο, που θα ωφελήσει τον Όμιλο αλλά και την πόλη, καθώς θα ανεβάσει το επίπεδο των αθλητικών υποδομών της.

Συμφωνούμε επομένως, μετ’ επαίνων, στην πρόταση για τη διπλή ανάπλαση και ευχόμαστε να μπορέσει να υλοποιηθεί".

 

Κρήτη

Σουρβίνος στο Ράδιο Κρήτη: Περιμένω ακόμα και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη

γιώργος σουρβίνος

Στη δίνη του τρίτου και σφοδρότερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού βρίσκεται η Κρήτη και το Ηράκλειο, όπου σε εφαρμογή έχουν τεθεί τα νέα αυστηρά μέτρα προστασίας ώστε να αναχαιτιστεί η διασπορά στην κοινότητα.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν άλλη χαλάρωση, καθώς ήδη το σύστημα υγείας σε τοπικό επίπεδο δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με κορωνοϊό οι οποίοι χρήζουν νοσηλείας σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο υποχρεώνει σε συνεχείς αναδιατάξεις δυνάμεων, μεταφορά κλινικών και διάθεσης ολοένα και μεταλύτερου αριθμού κρεβατιών ΜΕΘ, ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες.

Παράλληλα, ο παράγοντας που κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση είναι η βρετανική μετάλλαξη του ιου, η οποία κυριαρχεί σε ολόκληρη την Κρήτη.

Η μετάλλαξη αυτή, είναι πιο μεταδοτική και επιθετική, με τους ειδικούς να προειδοποιούν και να απευθύνουν συνεχώς εκκλήσεις στους πολίτες για τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες 2.219, νέα κρούσματα κορωνοιού και 35 καταγεγραμμένους θανάτους από τη νόσο

Στην Κρήτη καταγράφηκαν 69 νέες μολύνσεις και από αυτές οι 34 εντοπίστηκαν στο Ηράκλειο, 19 στα Χανιά, 15 στο Ρέθυμνο και μία στο Λασίθι.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανώλη Αργυράκη, το βρετανικό στέλεχος που έχει εκτοπίσει, όπως είπε, οποιοδήποτε άλλο στην Κρήτη, είναι πολύ πιο μεταδοτικό απο οποιοδήποτε άλλο, γεγονός που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για τη διασπορά.

“Δεν κάνει καμία διάκριση ο ιός, σε καμία ηλικία και σε κανένα φύλο. Επιπλέον, σχεδόν όλοι όσοι έχουν νοσήσει, έχουν παραδεχτεί ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μετείχαν σε κάποια συνάντηση, ή σε κάποια συνάθροιση”, τόνισε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε επίσης ότι αναμένει ακόμη και τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη το επόμενο διάστημα, και πανελλαδικά θα συνεχιστεί το τετραψήφιο νούμερο των καθημερινών μολύνσεων…

Κάμψη αναμένει, όπως είπε, μετά την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου με την αποκλιμάκωση να είναι πλέον πιο αργή…

Σε αυτό, όπως εξήγησε, συμβάλει και το γεγονός ότι η Κρήτη, σε γενικές γραμμές είναι πιο πίσω σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Πώς "χτύπησε" η ΕΛ.ΑΣ την εγκληματική ομάδα

Κρήτη: Η θάλασσα υποχωρεί - Οι κάτοικοι ανησυχούν! (φωτογραφίες)

Στρατιωτική θητεία: Η απόφαση για τρίμηνη αύξηση