Κρητικά και άλλα

Οι έφηβοι στο Ηράκλειο ζουν την κρίση… ρομαντικά (φωτογραφίες)

neoi_pagkakia.jpg

Τα Σάββατα του 2019 για εκατοντάδες νέους δεν θυμίζουν τα Σάββατα - προ κρίσης - όπου τα ‘’κέντρα διασκέδασης ‘’ και τα καφέ - τότε που τα λεφτά για κάποιους έτρεχαν από τα ‘’μπατζάκια’ - αποτέλουσαν τις πρώτες επιλογές των εφήβων...Σήμερα για πολλά παιδιά αποτελούν ίσως τη δεύτερη… 

Οι έφηβοι της πόλης τα τελευταία χρόνια, κυρίως τα δύο τελευταία, φαίνεται πως διασκεδάζουν με τα ‘’λίγα’’ και έχοντας φίλους στο πλάι τους. (Ας όψεται το μνημόνιο).

Η εικόνα του περασμένου Σαββάτου (ώρα 00:00) είναι χαρακτηριστική.

Ένα αναψυκτικό και ένα μπουκαλάκι νερό, από το περίπτερο, πολλά αστεία και αφηγήσεις αποτελούν ένα σύγχρονο είδος- και μάλιστα όχι πολυτελείας- είδος διασκέδασης των νέων του σήμερα.

Σημεία συνάντησης ο Άγιος Τίτος, η Πλατεία Ελευθερίας, η πλατεία Λιονταριών, η πλατεία Δασκαλογιάννη  και τα ‘’πέριξ’’ παγκάκια.

Σε αυτά τα σημεία τα νέα παιδιά μοιράζονται αγωνία και όνειρα για την επομένη ημερα. Ρομαντικά όπως φαίνεται και απλά…

ΜΑΝΟΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ

Επιστήμη

Αυξάνονται διαχρονικά τα περιστατικά καρκίνου σε έφηβους και νέους ενήλικες

παγκρεατικός καρκίνος

Τα περιστατικά καρκίνου σε εφήβους και νέους ενήλικες εμφανίζουν ανοδική τάση, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 30% στις ΗΠΑ στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης αφορά τον καρκίνο των νεφρών, ενώ αισθητά ανοδικό ρυθμό καταγράφουν επίσης οι καρκίνοι του θυρεοειδούς και του γαστρεντερικού συστήματος. Οι συχνότεροι τύποι καρκίνου στους άνδρες νεαρών ηλικιών(15-39 ετών) είναι των όρχεων, το μελάνωμα (δέρματος) και το λέμφωμα μη-Hodgkin, ενώ στις συνομήλικες νέες οι καρκίνοι του μαστού, του θυρεοειδούς και του τραχήλου της μήτρας.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας Νίκολας Ζαόρσκι, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Network Οpen», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν μισό εκατομμύριο νεαρούς καρκινοπαθείς σε βάθος άνω των 40 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι μεταξύ της δεκαετίας του 1970 και του 2010 οι διαγνώσεις καρκίνου σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες αυξήθηκαν από 57 σε 74 ανά 100.000 άτομα.