Με την εντύπωση ότι το αεροδρόμιο Ηρακλείου αποτελεί μία "εύκολη" και "γρήγορη" πύλη εισόδου στην Ευρώπη, φαίνεται πως ταξιδεύουν αρκετοί αλλοδαποί με πλαστά διαβατήρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr , από την αρχή της τουριστικής σεζόν του 2014 μέχρι και σήμερα 3 Οκτωβρίου, έχουν συλληφθεί από τους αστυνομικούς του αεροδρομίου Ηρακλείου συνολικά 371 άτομα με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, η πλειοψηφία των οποίων είναι Σύριοι και Αφγανοί.
Ο αριθμός αυτός, σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛΑΣ που μίλησε στο Ράδιο Κρήτη, φανερώνει μία αύξηση της τάξης του 200% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτός θα ανέβει κι άλλο με δεδομένο ότι η τουριστική σεζόν τελειώνει τον Νοέμβριο.
Η προσπάθεια ατόμων να ταξιδέψουν από το αεροδρόμιο Ηρακλείου προς το εξωτερικό με πλαστά διαβατήρια, είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο για εμάς, αναφέρει αξιωματικός που βλέπει κάθε μέρα να συλλαμβάνονται επίδοξοι ταξιδιώτες. Οι περισσότεροι από ατούς ταξιδεύουν για χώρες οι οποίες αποτελούν προορισμούς σέγκεν, όμως ξεχνούν πως οι έλεγχοι στο αεροδρόμιο, πάντα φανερώνουν τις προθέσεις τους, συμπληρώνει ο αξιωματικός.
Τα 371 άτομα που έχουν συλληφθεί από την αρχή της σεζόν είναι διαφόρων εθνικοτήτων και διαφόρων ηλικιών. Άτομα που θεωρούν, σύμφωνα με αξιωματικό της ΕΛΑΣ, ότι το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκη προσφέρεται για επίδοξους ταξιδιώτες που θέλουν να ξεγελάσουν και το κράτος αλλά και τους αστυνομικούς που τους ελέγχουν.
27 διακινητές στη "φάκα" από την αρχή της σεζόν
Μεγάλο πρόβλημα ωστόσο για τους αστυνομικούς στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, αποτελεί και η διακίνηση ατόμων στο εξωτερικό από τρίτους. Τα άτομα που διακινούν επίδοξους ταξιδιώτες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αμείβονται πάντα με χρηματικό ποσό για τις "υπηρεσίες" που προσφέρουν ενώ κάποιες φορές, πέρα από χρήματα ζητούν κάτι παραπάνω.
Είναι άτομα που πληρώνονται από τους ταξιδιώτες προκειμένου να τους βοηθήσουν να βγουν στο εξωτερικό. Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους να ταξιδέψουν, τους ζητούν μεγάλα χρηματικά ποσά και στη συνέχεια τους παρέχουν τα πλαστά διαβατήρια. Τα χρήματα που έχουν συμφωνήσει, έχει δείξει η ιστορία, τα παίρνουν όταν φτάσουν στον προορισμό τους και ύστερα γυρίζουν πίσω σαν να μην έγινε τίποτα, αναφέρουν οι πληροφορίες.
Οι διακινητές που έχουν συλληφθεί από την αρχή της σεζόν μέχρι και σήμερα στο αεροδρόμιο Ηρακλείου, φτάνουν στους 27, αριθμός που δείχνει πως η διακίνηση ατόμων τείνει να γίνει επάγγελμα. Οι ταρίφες ξεκινούν συνήθως από 2.000 ευρώ ενώ η μεγαλύτερη και αρκετά πρόσφατη ταρίφα που έχει ζητηθεί από κάποιον διακινητή είναι αυτή που συμφωνήθηκε στην περίπτωση μίας 23χρονης Ρουμάνας που έπεσε στα χέρια των αστυνομικών αρχών στον αερολιμένα Ηρακλείου, στην προσπάθεια της να "σπρώξει" στο εξωτερικό μία ακόμα πιο νεαρή κοπέλα., όπως έγραψε νωρίς το πρωί της Παρασκευής το ekriti.gr. Η 23χρονη θα αμείβονταν με 7.000 ευρώ από μία 19χρονη Σύρια, προκειμένου να την βοηθήσει να ταξιδέψει για Λονδίνο με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.
Κάτι στράβωσε όμως κατά τη διάρκεια του ελέγχου των διαβατηρίων από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τόσο η 23χρονη όσο και η 19χρονη να φορέσουν χειροπέδες, με το Λονδίνο να μένει μόνο στη φαντασίας τους.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Ι. Παπαδάκης