Κρήτη

Ηράκλειο

Γκίκας στο Ράδιο Κρήτη: Καταστροφικές οι συνέπειες αν μας ξεφύγει ο κορωνοϊός

Γκικας

Έκκληση στους πολίτες και κυρίως στους νέους, να τηρούν πιστά τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, απηύθυνε μέσω του Ράδιο Κρήτη ο καθηγητής Παθολογίας - Λοιμωξιολογίας και Μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον κορωνοϊό του ΕΟΔΥ, κ. Αχιλλέας Γκίκας, με φόντο την έξαρση του ιού και τον συναγερμό που έχει σημάνει για την συγκράτηση της αύξησης των κρουσμάτων.

Ο κ. Γκίκας, μιλώντας στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη, εξέφρασε την ανησυχία του για τα εγχώρια κρούσματα, τα οποία όπως είπε αιφνιδίασαν τους υγειονομικούς φορείς, καθώς συνοδεύτηκαν από το ταυτόχρονο άνοιγμα του τουρισμού, όμως η εικόνα στις πύλες εισόδου είναι σαφώς καλύτερη και ελεγχόμενη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην χαλάρωση και στην κόπωση του κόσμου, την μη τήρηση των μέτρων προστασίας σε χώρους όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση πολιτών σε πανηγύρια, πάρτι, γάμους και άλλες εκδηλώσεις.

Ο ιός δεν αστειεύεται. Η αύξηση των κρουσμάτων ανάγκασε την πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα, ενώ τυχόν περαιτέρω αύξηση μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, ενώ θα δοκιμάσει τις αντοχές των Μονάδων Υγείας, των νοσοκομείων και των ΜΕΘ, καθώς θα απαιτηθεί η νοσηλεία περισσοτέρων συμπολιτών μας”, υπογράμμισε ο κ. Γκίκας, ο οποίος τάσσεται υπέρ της καθολικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας.

“Υπάρχουν και πιο σκληρά μέτρα στο τραπέζι, αν τα πράγματα ξεφύγουν. Πρέπει να δώσουμε όλη την δέουσα προσοχή, για να ανοίξουν με άνεση τα σχολεία και τα πανεπιστήμια το φθινόπωρο. Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα, όπου μαζί με τον κορωνοϊό θα έχουμε και τις ιώσεις” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να εφαρμόζονται τα μέτρα προστασίας και κυρίως:

- Η χρήση μάσκας

-Η τήρηση των αποστάσεων

-Η ατομική καθαριότητα και υγιεινή

-Να μην υπερβαίνουν τα εκατό, τα άτομα που συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις

Τέλος, ο κ. Γκίκας έκανε έκκληση στους νέους, οι οποίοι δείχνουν μια μεγάλη χαλάρωση απέναντι στον κορωνοϊό και στις υποδείξεις των ειδικών. “Οι νέοι πρέπει να αναλάβουν τις μεγάλες τους ευθύνες απέναντι στους μεγαλύτερους. Η λογική λέει: Προστατεύω τον εαυτό μου, προστατεύω και τους άλλους”, υπογράμμισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του κ. Γκίκα, στο Ράδιο Κρήτη:

 

Κρήτη

Νίκος Παππάς στο Ράδιο Κρήτη: Η κυβέρνηση κοροϊδεύει τους Κρητικούς με το ΒΟΑΚ

Νίκος Παππάς

Ο ΒΟΑΚ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα υποδομών και πρέπει να υλοποιηθεί δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη  ο πρώην υπουργός επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης υποδομών του κόμματος Νίκος Παππάς σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και τον Μανόλη Αργυράκη.

Ο κ.Παππάς εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για κοροϊδία αναφορικά με τις εξαγγελίες της για το έργο,τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προχωρήσει τους διαγωνισμούς και για λόγους επικοινωνιακούς τα κυβερνητικά στελέχη λένε ότι δεν υπήρξαν ποτέ.

"Το υπουργείο υποδομών προσπαθεί να πείσει ότι τίποτα δεν έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια για το ΒΟΑΚ ωστόσο τώρα φαίνεται ότι "πατάει" πάνω στις ίδιες χαράξεις και τους ίδιους διαγωνισμούς που είχαν προκηρυχθεί" επεσήμανε ο πρώην υπουργός.

Ο ΒΟΑΚ θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από το ταμείο ανάκαμψης και άλλα προγράμματα και τώρα λένε ότι θα είναι έτοιμος το 2028 και με διόδια. Εάν προχωρούσε το δικό μας σχέδιο ο δρόμος θα ήταν έτοιμος το 2025" είπε χαρακτηριστικά.

"Οι Κρητικοί θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες καθώς τώρα οι διαδικασίες είναι λιγότερο χρονοβόρες και δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός.Απλώς σερβίρουν κάποιες ιδέες για να δείξουν κάτι καινούριο και με αυτό τον τρόπο επιχειρηματολογούν ψευδώς αφού ο διαγωνσιμός δεν έχει ακυρωθεί" σημείωσε ο κ.Παππάς.

Για το αεροδρόμιο του Καστελίου είπε ότι το έργο προχωρά με ρυθμούς χελώνας ενώ όπως είπε μέσα στον Οκτω΄βριο αναμένεται να επισκεφθεί την Κρήτη.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη του Νίκου Παππά: