Κρήτη

Ηράκλειο

Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το Πάρκο Γεωργιάδη

πάρκο γεωργιάδη διαμαρτυρία

Ένταση επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, καθώς κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, υπήρξε δυναμική παρέμβαση των... φυλών του Πάρκου, των πολιτών που διαμαρτύρονται για τα σχέδια ανάπλασης του Πάρκου Γεωργιάδη, που προωθεί η δημοτική αρχή.

Οι πολίτες ζήτησαν από τον δήμο Ηρακλείου να αποσύρει το σχέδιο για το Πάρκο Γεωργιάδη, ενώ η δημοτική αρχή, μέσω του ίδιου του δημάρχου, αλλά και του αρμόδιου αντιδημάρχου Γιάννη Αναστασάκη, υπεραμύνθηκαν του σχεδιασμού, λέγοντας ότι μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, το πράσινο θα είναι ενισχυμένο.

Μάλιστα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την παράταση της δημόσιας διαβούλευσης, πρόκειμένου όλοι οι πολίτες να ενημερωθούν για τα έργα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Βασίλης Λαμπρινός τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
"Εφόσον μέσα από την επεξεργασία των προτάσεων, η Επιτροπή κρίνει ότι μπορούν και πρέπει να γίνουν τροποποιήσεις στην τεχνική μελέτη,  στο πλαίσιο της υλοποίησης της εξασφαλισμένης χρηματοδότησης του έργου, τότε σας διαβεβαιώνω ότι θα πραγματοποιηθούν. 
Όπως σας λέω και πάλι κατηγορηματικά ότι: 
- Δεν θα κοπεί κανένα δέντρο, πέρα από αυτά που θα είναι νεκρά όταν ξεκινήσει το έργο. 
- Όποιο κλάδεμα γίνει στα υφιστάμενα δέντρα θα αφορά αποκλειστικά στην ασφάλεια των χρηστών και την υγεία των δέντρων. 
- Θα φυτευτούν πολλά καινούργια δέντρα και χιλιάδες νέα φυτά ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται ότι η διατήρηση μεγάλων προσβάσιμων χώρων για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων. 
- Την επίβλεψη του έργου θα έχουν οι Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και η Δασική Υπηρεσία. 
- Δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας του Πάρκου. Θα παραμείνει ένας ανοιχτός χώρος ανάπαυλας, έκφρασης, διαλόγου , κοινωνικής συναναστροφής και αλληλεπίδρασης ιδεών. 
- Οι χρήσεις αυτές έχουν εμπεδωθεί στην συνείδηση του μέσου Ηρακλειώτη και εμείς, δεν έχουμε καμία πρόθεση να τις αλλάξουμε γιατί απλά είμαστε από την ίδια πλευρά του νομίσματος.
- Το προσχέδιο της Διαχειριστικής Μελέτης είναι ένα τεχνικό κείμενο που συντάχθηκε με βάση την κείμενη δασική νομοθεσία, το οποίο, όμως,  μέσα από τη δημόσια διαβούλευση θα εξελιχθεί σε ένα κείμενο αρχών, δράσεων και ενεργειών.   
- Η Περιβαλλοντική Αναβάθμιση του Πάρκου Γεωργιάδη, είναι επί της ουσίας ένα μια μεγάλη όσο και απαραίτητη συντήρηση, η οποία έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καρό. Εμείς βρήκαμε το χρηματοδοτικό εργαλείο να την προχωρήσουμε. Το προϋπολογισθέν κόστος  του 1.000.000 ευρώ, έχει πέσει κάτω από το μισό εκατομμύριο με την έκπτωση του εργολάβου και είναι δεσμευμένο αποκλειστικά για αυτό το έργο. Δεν μπορεί, επομένως το συγκεκριμένο ποσό να δοθεί αλλού, όπως προτείνουν κάποιοι.
- Έχουμε ήδη προγραμματίσει σωρεία παρεμβάσεων που στοχεύουν στην αύξηση του Πρασίνου στην πόλη του Ηρακλείου (γενναία συντήρηση του πρασίνου των Ενετικών Τειχών,  δημιουργία περιπατητικής διαδρομής πάνω στα τείχη, ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων, στην 62 Μαρτύρων, στο Πάρκο Ερυθραίας κ.α.). 
- Κυρίως, όπως έχουμε εξαγγείλει ήδη, είναι στον προγραμματισμό μας , το προσεχές διάστημα να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος για τη διαμόρφωση ενός master plan που θα αφορά το Πράσινο στο Ηράκλειο".

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Ασυνείδητοι κατέστρεψαν την πηγή του χωριού

Η πηγή πριν την ..επιδρομή των βανδάλων.

Στο χωριό Ξυδάς του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, στο εκκλησάκι του Αγίου Σπυριδωνα υπάρχει μία πηγή από την οποία τρέχει πόσιμο νερό. Η πηγή καλοπίστηκε και το νερό τρέχει μέσα από ένα πετρινο κεφάλι κρητικού κριαριού.

Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες μας (και έστειλαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε) κάποιοι ασυνείδητοι έκοψαν από το κριάρι τα κέρατα του κριαριού και χάλασαν την ομορφιά της πηγής.

Ελπίζουμε ότι το τοπικό συμβούλιο θα φροντίσει το ταχύτερο για την αποκατάσταση της ζημιάς...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λιμάνι Ηρακλείου: Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή

Ηράκλειο: Ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο - "Μάχη" των πυροσβεστών με τις φλόγες (Φωτο)

Κρήτη: Οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου - Το ταφικό μνημείο, το ΚΕΘΕΑ και τα έργα