Κρήτη

Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου-Καθαριότητα: Αντιπαράθεση για τις υπηρεσίες και τα ταμειακά διαθέσιμα

Λότζια

Τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Ηρακλείου και οι ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες, βρέθηκαν στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης που εκδηλώθηκε σήμερα στον "αέρα" του Ράδιο Κρήτη ανάμεσα στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Κώστα Βαρδαβά  και στον επικεφαλής  της δημοτικής παράταξης "Ενεργοί Πολίτες" Ηλία Λυγερό. 

Ο κ. Λυγερός  υποστήριξε ότι το υπάρχον ταμειακό υπόλοιπο δεν παρέχεται για ανταποδοτικές υπηρεσίες προς τους δημότες, κατά παράβαση των όσων προβλέπει ο νομοθέτης για τη φύση των ανταποδοτικών τελών.

Στον αντίποδα ο κ Βαρδαβάς, απέκρουσε τα βέλη περί «αδιαθεσίας» του υπόλοιπου, αναφέροντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα καταλήγουν πάντα σε ανταποδοτικές υπηρεσίες, διαδικασία που συνεχίζεται κάθε φορά στα επόμενα ταμειακά έτη. Και αυτό διότι, όπως είπε, η Υπηρεσία Καθαριότητας δεν μπορεί να προϋπολογίσει με ακρίβεια μια σειρά δαπανών πχ τη μισθοδοσία του προσωπικού ( αλλαγές μισθοδοτικής κλίμακας, συμβασιούχοι, συντάξεις). Ωστόσο, όπως τόνισε, αυτή η κατηγορία τελών καταλήγει πάντα ισοσκελισμένη.

Σύμφωνα, με τον κ Λυγερό στο ταμείο με τα ανταποδοτικά ο δήμος έχει συγκεντρώσει μέσα σε διάστημα 3 ετών από το 2016 έως το 2019 ένα θετικό διαθέσιμο ύψους 5,5 εκ ευρώ και ενώ- κατά μέσο όρο- το κόστος διαχείρισης της αποκομιδής των απορριμμάτων ανέρχεται στα 12 εκ ευρώ. Σε αυτά ο κ Λυγερός προσέθεσε και το 1,5 εκ που έχει εισρεύσει στο δημοτικό ταμείο από τα αδήλωτα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων- για τα οποία όμως ο δήμος παρείχε τις ίδιες υπηρεσίες- καταλήγοντας ότι υπάρχει ένα πλεόνασμα το οποίο ο δήμος ακόμη και έως σήμερα δεν έχει «επιστρέψει» μέσω υπηρεσιών στους δημότες.

Βάσει των όσων είπε ο κ Βαρδαβάς, το ταμειακό υπόλοιπο ανέρχεται στο 1,8 εκ ευρώ, «δεν υπάρχει μαξιλάρι» και στα έξοδα του ο δήμος πρέπει πλέον να προϋπολογίσει και έκτακτη δαπάνη, αυτό του τέλους ταφής.

Η ουσία της κόντρας αυτής, αλλά και η ουσία της αντιπολιτευτικής κριτικής προς τη δημοτική αρχή τις τελευταίες ημέρες με αφορμή και τα ανταποδοτικά τέλη κοινόχρηστων χώρων, είναι ότι έχει μειωμένα αντανακλαστικά στις παροχές της και στα μέτρα ανακούφισης προς τους δημότες, εν μέσω αυτής οικονομικά πιεσμένης περιόδου των νοικοκυριών, την ίδια στιγμή που στο "τακτοποιημένο" δημοτικό ταμείο στοιβάζονται «μαξιλαράκια» ασφάλειας….

 

 

Κρήτη

Κρήτη - κορωνοϊός: Πρόστιμα σε καταστηματάρχες και πολίτες

μάσκα

Ημέρα προστίμων και η χθεσινή στην Κρήτη. Τρεις καταστηματάρχες στα Χανιά, καλούνται να πληρώσουν από 300 ευρώ, καθώς δεν είχαν αναρτήσει σε εμφανές σημείο το έγγραφο στο οποίο αναγράφεται ο ακριβής αριθμός των πελατών, ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα της επιχείρησης.

Παράλληλα επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ και 105 πρόστιμα, σε ελέγχους που έγιναν στο νησί, μέχρι και σήμερα στις 06.00 το πρωί.

Για άσκοπες μετακινήσεις επιβλήθηκαν 76 πρόστιμα, εκ των οποίων 9 στα Χανιά, 8 στο Ρέθυμνο, 41 στο Ηράκλειο, 16 στο Λασίθι και 2 επί του ΒΟΑΚ.

Για μη χρήση μάσκας επιβλήθηκαν 29 πρόστιμα, εκ των οποίων, 11 στα Χανιά, 3 στο Ρέθυμνο, 13 στο Ηράκλειο και 2 στο Λασίθι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τον βρήκαν νεκρό, καθισμένο σε μία καρέκλα!

Ηράκλειο: Τον μετέφερε ο γιος του στο νοσοκομείο αλλά δεν τα κατάφερε

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Στρατάκης αλλάζει τα δεδομένα στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας