Κρήτη

Ηράκλειο

Αυγενάκης: Πισωγυρίσματα και αδράνεια στη διαχείριση των απορριμμάτων

λευτερης αυγενακης

Στη διαχείριση των απορριμμάτων, στη δημιουργία του «νέου» ΕΣΔΑ, καθώς και στο περιβαλλοντικό και επενδυτικό κόστος υλοποίησης της στρατηγικής και των κατευθύνσεων του ΕΣΔΑ, αναφέρονται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 36 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.  

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Η διαχείριση των αποβλήτων στη χώρα μας κάνει πισωγυρίσματα. Με το Ν. 4042/2012 δόθηκε η βάση για την κατάρτιση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και των αντίστοιχων Περιφερειακών (ΠΣΔΑ), με στόχο να δοθούν οι κατάλληλες στρατηγικές κατευθύνσεις, ώστε μέσω ενός συνεκτικού πλέγματος σχεδίων, προγραμμάτων, δράσεων και έργων να εφαρμόζεται η εθνική πολιτική διαχείρισης αποβλήτων και να επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Η Κυβέρνηση της ΝΔ, προετοίμασε 13 έργα Σ.Δ.Ι.Τ. για τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, ώστε να δοθούν λύσεις σε χρόνιες παθογένειες του συστήματος. Οι εκλογές του Ιανουαρίου 2015 και η έως τώρα αδράνεια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ στον τομέα δίνει ένα ακόμη αρνητικό πρόσημο για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την οικονομία και προκαλεί το μένος των Τοπικών Κοινωνιών». 
Επίσης, τονίζεται ότι «Κατά την Κυβέρνηση το “νέο” ΕΣΔΑ “συμπυκνώνει τη ριζικά διαφορετική πολιτική αντίληψη της νέας διακυβέρνησης”. Στοχεύει δε στην “Κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων …”. Δεν ξεκαθαρίζει με ποιο τρόπο όμως. Πιθανότατα με τη στροφή σε ένα ξεπερασμένο - από την κρισιμότητα  των καιρών και την πλούσια διεθνή εμπειρία στον τομέα-μοντέλο κρατικοδίαιτης δομής της δεκαετίας του ’80. 
Τον Ιούνιο ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τσιρώνης δήλωνε “έχουν δρομολογηθεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειπόμενων συμμείκτων ΑΣΑ με συνολική δυναμικότητα 2.404.450 τόνους ανά έτος με τη μορφή ΣΔΙΤ τα οποία θα ανασταλούν. Αντ’ αυτών θα σχεδιαστούν έργα υποδομές και δράσεις με βάσει το νέο ΕΣΔΑ”, χωρίς όμως να  έχει προσδιορίσει την δαπάνη που προκαλεί σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού. Ωστόσο ένα εξάμηνο μετά, διατείνεται “Ναι στα ΣΔΙΤ αλλά με νέους όρους”. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Επιτροπή Συντονισμού Μεγάλων Έργων». 
Με την κοινοβουλευτική τους παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: «1. Ποιο το περιβαλλοντικό και το επενδυτικό κόστος για την υλοποίηση της στρατηγικής και των κατευθύνσεων του ΕΣΔΑ του Ιουνίου 2015; 2. Τί προτίθεται τελικά να κάνει η Κυβέρνηση με τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων και πώς σχεδιάζει να αντιμετωπίσει το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων που συνεχώς διογκώνεται; 3. Υπάρχει θέμα νομιμότητας των Αποφάσεων της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων και στις εξαγγελίες για ανατροπή διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί; 4. Δεδομένου ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί επενδυτικό εργαλείο αλλά δε διαθέτει ανεξάντλητους πόρους, με τί πόρους προτίθεται η Κυβέρνηση να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της;».

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές κ.κ. Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεώργιος Κασαπίδης, Δημήτρης Σταμάτης, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Ευάγγελος Μπασιάκος, Γεώργιος Γεωργαντάς, Χρήστος Κέλλας, Ιωάννης Αντωνιάδης, Σοφία Βούλτεψη, Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα-Σιδηροπούλου, Βασίλης Γιόγιακας, Μαρία Αντωνίου, Σάββας Αναστασιάδης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Γεώργιος Καρασμάνης, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Κωνσταντίνος Κουκοδήμος, Βασίλειος Κικίλιας, Κώστας Βλάσης, Αθανάσιος Μπούρας, Θεόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Γεώργιος Βλάχος, Νίκος Παναγιωτόπουλος,  Χρήστος Σταϊκούρας, Στέργιος Γιαννάκης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αθανάσιος Καββαδάς, Σταύρος Καλαφάτης, Άννα Καραμανλή, Δημήτριος Κυριαζίδης και Γεώργιος Κουμουτσάκος. 

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ζητούν άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών

ακαλυπτες επιταγες

Άμεση λύση στο θέμα της αποπληρωμής των επιταγών ζητά η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης - ΟΕΣΚ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυκης και Επενδύσεων Άδωνη Γεωργιάδη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

H αποπληρωμή των επιταγών είναι ένα θέμα που προβληματίζει και ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες καθώς οι αναστολές της ισχύος τους απλά μεταθέτουν ένα πρόβλημα που, όταν ωριμάσει, θα προστεθεί στις λοιπές σωρευμένες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων, καθιστάμενο στην ουσία άλυτο.

 Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, ανέδειξε από την αρχή του έτους την ανάγκη έγκαιρης λύσης στο θέμα των επιταγών και το επανάφερε ακόμη δύο φορές με επιστολές της τον ίδιο μήνα στην κυβέρνηση.

Αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας, μέσα από μία πανδημία, που με στόχο καταβαραθρώνει τα πάντα, έχει τραγικές συνέπειες στην οικονομία.

Η πολιτεία, προσπαθεί να βοηθήσει την οικονομία και την κοινωνία, μέσα από κάποια μέτρα στήριξης, για να διατηρηθεί η ρευστότητα και η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, που συνθέτουν το οικονομικό κύκλωμα.

Αυτά τα βοηθήματα, είτε είναι ΤΕΠΙΧ, είτε είναι Δάνεια με την εγγύηση του κράτους, είτε επιστροφές επιστρεπτέων προκαταβολών κτλ, το μεγαλύτερο μέρος τους και ίσως δικαίως, έχει πάει, στο άμεσο τουρισμό και στις υπηρεσίες του άμεσου τουρισμού.

Ένα από τα βοηθήματα είναι και οι συνεχείς παρατάσεις στην πληρωμή των επιταγών, από την αρχή της κρίσης, πράγμα που διευκολύνει κάποιους εκδότες των οποίων οι επιταγές μπαίνουν σε καθεστώς προστασίας, χωρίς όμως να υπάρχει αντίστοιχη μέριμνα, για τους κομιστές, των επιταγών.

Οι επιταγές αντιστοιχούν, είτε σε πωλήσεις προϊόντων, είτε σε υπηρεσίες που ήδη έχουν πραγματοποιηθεί. Οι εκδότες των επιταγών αυτών, έχουν λάβει τα παραπάνω και τώρα είναι πλέον κεφάλαιο.

Βεβαίως, τα καταστροφικά αυτά γεγονότα που βιώνουμε, τους δημιούργησαν προβλήματα ρευστότητας, αλλά τα μέτρα στήριξης του κράτους, που αναφέραμε προηγουμένως, δεν χρησιμοποιήθηκαν στην αποπληρωμή των επιταγών.

Η επιστολή συνεχίζει ως εξής:

Aξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Αυτό έχει σαν επακόλουθο, οι κομιστές των επιταγών είτε από τον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, είτε από τον βιοτεχνικό κλάδο, είτε από τον κλάδο της μεταποίησης κτλ, με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών, να έχουν τεράστια προβλήματα ρευστότητας και επιβίωσης. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις αποτελούν πάνω από το 60%, της οικονομικής δραστηριότητας.

Επρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο τα βοηθήματα όπως αναστολές εργασίας, ΤΕΠΙΧ, δάνεια με 80-20%, επιστρεπτέες επιστροφές που είχαν στόχο να πληρωθούν υποχρεώσεις, να δίνονται στοχευμένα και όχι όπως προηγούμενα, που δεν χρησιμοποιήθηκαν από τους εκδότες των επιταγών για την κάλυψη τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στους κομιστές και να διαλύεται ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.

Τα προβλήματα με τις συνεχείς παρατάσεις στην αποπληρωμή των επιταγών είναι τεράστια και είναι λάθος και μάλιστα σε μια περίοδο όπου η αγορά προσπαθεί και πάλι για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο να βρει τον βηματισμό της, μετά από δύο και πλέον μήνες με κλειστά τα καταστήματα.

Εκπροσωπώντας τον εμπορικό κόσμο της Κρήτης, ζητούμε την παρέμβαση σας για ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα των επιταγών και οριστική επίλυση του θέματος με γενναία στήριξη από την Πολιτεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 6,3 Ρίχτερ που συγκλόνισαν τη Λάρισα! (Φώτο - Βίντεο)

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Από σήμερα η υποβολή δηλώσεων για τους επαγγελματίες της τέχνης

Θεοχάρης προς Βρετανούς τουρίστες: Ευπρόσδεκτοι με ή χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού