Κρήτη

Ηράκλειο

Επιστήμη

Ηράκλειο: Πρώτη παρουσίαση του «όπλου» που νικά έναν από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους

68038.jpg

Στη μάχη κατά ενός από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους για τις γυναίκες έχει μπει τα τελευταία χρόνια ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο, το οποίο για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί σε συνέδριο στο Ηράκλειο.
 
Πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό εμβόλιο, το οποίο χορηγείται τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και  είναι αυτό που καλύπτει συνολικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ένας καρκίνος, ο οποίος μπορεί να μην είναι τόσο απειλητικός, όσο ήταν πριν μερικές δεκαετίες, χάρη στο γιατρό Γεώργιο Παπανικολάου και το περίφημο και σωτήριο Τεστ ΠΑΠ, όμως παραμένει ο πέμπτος πιο θανατηφόρος ακόμα και σήμερα.
 

koilia_645x.jpg

koilia_645x.jpg, by andreas

Αν και η πρόληψη έχει μπει στη ζωή των γυναικών, εντούτοις πρέπει ακόμη να γίνουν πολλά βήματα μπροστά, ώστε να μιλήσουμε για μια απόλυτα συνειδητοποιημένη στάση απέναντι στον κίνδυνο.

Ο κ. Σταύρος Σηφάκης, Τέως Διευθυντής της Μαιευτικής- Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης και Επιστημονικός Διευθυντής Κλινικής του «Μητέρα Κρήτης», μιλώντας στο ekriti.gr, αναφέρει πως η σπουδαιότητα του εμβολίου αυτού και του εμβολιασμού γενικότερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι ότι αυτή η μορφή της ασθένειας, είναι η μοναδική για την οποία το αίτιο είναι γνωστό!
 

77335.jpg

77335.jpg, by andreas

«Είναι ο μοναδικός καρκίνος που ξέρουμε πως να προλάβουμε. Είναι πλέον ο πέμπτος σε συχνότητα στις γυναίκες.
Ο επιπολασμός της HPV λοίμωξης παγκοσμίως προσεγγίζει τις 630 εκατομμύρια γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών. Μάλιστα, σε μια αντιπροσωπευτική μελέτη του πληθυσμού που έγινε στις Η.Π.Α., 25% των εφήβων ηλικίας μεταξύ 14 και 19 ετών και 45% του πληθυσμού ηλικίας μεταξύ 20 και 24 ετών ήταν HPV-οροθετικοί.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όμως όλοι είναι πως τα anti-HPV εμβόλια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της πρωτογενούς πρόληψης έναντι του HPV, ενώ η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά τους έχει καταδειχθεί από πλήθος μακροχρόνιων και έγκυρων μελετών»,  τονίζει ο κ. Σηφάκης.  
 
Το Συνέδριο

Το εμβόλιο αυτό θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά σε εκδήλωση, στο 10ο Παγκρήτιο Συνέδριο Μαιευτικής-Γυναικολογίας που διοργανώνεται από την Μαιευτική & Γυναικολογική Εταιρεία Κρήτης σε συνεργασία με τη Μαιευτική-Γυναικολογική Κλινική του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου στο Ηράκλειο την 21-22 Απριλίου 2018.

«Με την συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών στοχεύουμε στην ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας που υπηρετούν την υγεία της γυναίκας στην Κρήτη για τις εξελίξεις στην πρόληψη, διάγνωση και αντιμετώπιση των Γυναικολογικών παθήσεων και τις εξελίξεις στο χώρο της Μαιευτικής.
 

b_5606_or_cdr0000609927-full.jpg

b_5606_or_cdr0000609927-full.jpg, by andreas

Η επιστημονική επιτροπή του συνεδρίου έχει καταρτίσει ένα διήμερο επιστημονικό πρόγραμμα υψηλού επιπέδου με αξιόλογες παρουσιάσεις από διακεκριμένους ομιλητές που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από όλη την Ελλάδα», σημειώνει ο κ. Σηφάκης.

Μέσα από το Συνέδριο, όπως λέει ο γιατρός καλούν  «τους συνάδελφους Μαιευτήρες-Γυναικολόγους, τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που συν-υπηρετούν μαζί μας στην προαγωγή της καλής υγείας της γυναίκας, τις μαίες και νοσηλεύτριες καθώς και τους φοιτητές να στηρίξουν την επιτυχημένη διεξαγωγή του συνεδρίου. Η επιστημονική αυτή συνάντηση αποτελεί επίσης και μια ξεχωριστή ευκαιρία να ανανεώσουμε παλιές φιλίες και να δημιουργήσουμε νέες».
 
Πρωτογενής Πρόληψη με το anti-HPV Εμβόλιο
 
Ο HPV ανήκει στην οικογένεια των Ιών των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων και έχουν αναγνωρισθεί πάνω από 200 γενότυποί του. Ο επιπολασμός της HPV λοίμωξης παγκοσμίως προσεγγίζει τις 630 εκατομμύρια γυναίκες, ενώ τουλάχιστον 80% των γυναικών θα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV μέχρι την ηλικία των 50 ετών.

Η HPV λοίμωξη μεταδίδεται κυρίως μέσω της διεισδυτικής ή μη σεξουαλικής επαφής, ενώ πάνω από 30 από τους 200 οροτύπους του ιού είναι δυνατόν να μεταδοθούν σεξουαλικά. Διακρίνονται δε, σε χαμηλού κινδύνου, που μπορεί να προκαλέσουν οξυτενή κονδυλώματα και υψηλού κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν προ-καρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αργότερα μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, με τον ιό να ανιχνεύεται στο 99.7%  των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας.

Η πρωτογενής πρόληψη αφορά τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV και είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας που ένα εμβόλιο μπορεί να προσφέρει προστασία από τον καρκίνο. Το 2002 ξεκίνησε η μελέτη για το εμβόλιο έναντι του HPV και συμμετείχαν συνολικά 23 κέντρα από όλο τον κόσμο (ένα εξ’ αυτών ήταν το Τμήμα Παιδικής-Εφηβικής Γυναικολογίας της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής του «Αρεταιείου» Νοσοκομείου), όπου συμπεριελήφθησαν συνολικά 20.541 νεαρές γυναίκες, ηλικίας μεταξύ 16 και 23 ετών. Σύμφωνα με το νέο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού (ΕΠΕ) ο εμβολιασμός συστήνεται ανεξάρτητα από την έναρξη ή όχι των σεξουαλικών επαφών σε γυναίκες ηλικίας 11-26 ετών, ενώ το νέο ΕΠΕ συστήνει ότι 2 δόσεις με μεσοδιάστημα 6 μηνών αρκούν στις ηλικίες 11-15 ετών, ενώ για τις ηλικίες μετά τα 15 έτη χορηγούνται 3 δόσεις σε διάστημα 6 μηνών, με τη δεύτερη δόση να πραγματοποιείται 1 ή 2 μήνες μετά την πρώτη δόση.
 

pelvic_pain.jpg

pelvic_pain.jpg, by andreas

Υπάρχουν τρία εμβόλια, το διδύναμο, το τετραδύναμο και το εννεαδύναμο. Το διδύναμο και το τετραδύναμο εμβόλιο έχουν 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των ογκογόνων τύπων 16 και 18 (70% των καρκίνων τραχήλου της μήτρας), ενώ το τετραδύναμο εμβόλιο έχει 100% αποτελεσματικότητα και στην πρόληψη των οροτύπων 6 και 11 (90% των περιπτώσεων γεννητικών κονδυλωμάτων). Παράλληλα, το διδύναμο και το τετραδύναμο εμβόλιο έχουν 68,4% και 32,5% αντίστοιχα διασταυρούμενη αποτελεσματικότητα, για άλλους 10 ογκογόνους τύπους του HPV.
Το νέο εννεαδύναμο εμβόλιο έχει 100% αποτελεσματικότητα έναντι των οροτύπων 6, 11, 16 18, 31, 33, 45, 52 και 58 του HPV (89% των καρκίνων και 82% των προκαρκινικών αλλοιώσεων σχετιζομένων με τον HPV). Το εννεαδύναμο εμβόλιο συστήνεται (στις Η.Π.Α.) σε κορίτσια ηλικίας 9 έως 26 ετών και σε αγόρια 9 έως 15 ετών, εκτιμάται δε, πως η εφαρμογή του σε κορίτσια ηλικίας 12 ετών, θα μείωνε μελλοντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου μήτρας κατά 85%. Μάλιστα, από την 1η Ιανουαρίου 2017, χορηγείται ΔΩΡΕΑΝ και συνταγογραφείται σε κορίτσια ηλικίας 11-18 ετών.
Σύμφωνα με το ΕΠΕ, στα κορίτσια ηλικίας 11-15 ετών, δύο δόσεις σε χρόνο 0 και 6 μήνες αρκούν, ενώ στις έφηβες ηλικίας 15-18 ετών απαιτούνται τρείς δόσεις σε χρόνο 0, 2 και 6 μήνες, δηλαδή ολοκληρώνεται σε 6 μήνες από τον χρόνο 0. Τέλος, η ασφάλεια και των τριών εμβολίων έχει πιστοποιηθεί τόσο μέσω των οργανωμένων παγκοσμίων δικτύων φαρμακο-επαγρύπνισης, όσο και μέσω του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων στην Ελλάδα και έχει καταδειχθεί, πως καμία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια δεν συσχετίστηκε με το HPV εμβολιασμό, ενώ το ποσοστό των ανεπιθυμήτων ενεργειών ήταν μικρότερο από το μέσο όρο που εμφανίζουν τα άλλα εμβόλια.
               
 

ure.jpg

ure.jpg, by andreas

Το πρόγραμμα
 
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 21-04-2018

08:00-08:30 Προσέλευση - Εγγραφές
08:30-09:30, 09.30-10.30 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (1-5)
Προεδρείο: Α. Βελεγράκης, Ι. Κουδουναράκης, Α. Χναράκης
Ομιλίες
Προεδρείο: Ε. Δημοσθένους, Δ. Μαλαθράκης, Γ. Στρατουδάκης
Μητρικός θηλασμός
Ε. Ανδρεαδάκη Οφθαλμολογικά προβλήματα κατά την κύηση Α. Τριβλή
Αντιμετώπιση επιπλοκών ουροποιητικού σε μαιευτικές και γυναικολογικές επεμβάσεις
Σ. Τζουλάκης
10:30-11:30 Στρογγυλή Τράπεζα: ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΚΕΤΩΝ
Προεδρείο: Δ. Βαονάκης, Ρ. Ρουχωτά, Α. Τιμοθέου
Προδρομικός διεισδυτικός πλακούντας – Διάγνωση και αντιμετώπιση
Α. Ποντικάκη
Μητρική θνησιμότητα και αναισθησία
Χ. Γεωργακάκη
Αναισθησιολογική διαχείριση μαιευτικής αιμορραγίας
Β. Νύκταρη
11:30-12:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
12:00-12:45 Ομιλίες
Προεδρείο: Γ. Δασκαλάκης, Ε. Πατελάρου
Νεότερα δεδομένα για τα αντισυλληπτικά δισκία
Γ. Γαλάζιος «Περί ιατρού», «Περί ευσχημοσύνης»: Ηθικές αρχές από τα άλλα έργα του Ιπποκράτη Ε.Κουμαντάκης
12:45-14:30 Στρογγυλή Τράπεζα: ΕΝΔΟΜΗΤΡΙΩΣΗ
Προεδρείο: Γ. Γουλιέλμος, Π. Παναγόπουλος , Κ. Ντζελέπης
Ενδομητρίωση στην εφηβεία , αίτια, συμπτωματολογία και διάγνωση Μ.Ματαλλιωτάκης
Ενδομητρίωση στη νεαρή ηλικία -θεραπεία
Ι. Ματαλλιωτάκης
Γενετική προσέγγιση της ενδομητρίωσης στον ελληνικό πληθυσμό
Γ. Γουλιέλμος
Παθολογοανατομικά ευρήματα στην ενδομητρίωση Μ. Παπαδάκης
Ενδομητρίωση και υπογονιμότητα, τρόποι διαχείρισης-προβληματισμοί
Α. Ζερβάκης
14:30-15:00 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
15.00-16.00 ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ (6-10) Προεδρείο: Μ. Ζερβού, Μ. Ματαλλιωτάκης, Κ. Τζαμάνου
16:00-18:00 Στρογγυλή Τράπεζα: ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ I
Προεδρείο: Ε. Κουμαντάκης , Χ. Χρέλιας ,Ε. Βαρδάκη
Η ψυχοκοινωνική επίπτωση της λοίμωξης από γενετικούς HPV τύπους σε δείγμα γυναικείου πληθυσμού της Κρήτης
Ρ. Ανδρουλάκη
Νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση του αρχόμενου καρκίνου τραχήλου της μήτρας
Ι. Καλογιαννίδης
Σύγχρονη αντιμετώπιση του καρκίνου του ενδομητρίου
Α. Παπανικολάου
Χειρουργική αντιμετώπιση καρκίνου ωοθηκών
Α. Ροδολάκης
18.00-18:30 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ
18:30-19:30 Στρογγυλή Τράπεζα: ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΡΚΙΝΟΣ IΙ
Προεδρείο: Δ. Ρούσσος, Κ. Ρελάκης, Εμμ. Μαστοράκης
Η δυναμική του 9-δύναμου anti-HPV εμβολίου
Ε. Δεληγεώρογλου
Εξατομικευμένη Ιατρική και Παθολογία Τραχήλου στον 21ο αιώνα
Ε. Παρασκευαίδης
19:30-21:00 ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ
Διάλεξη
Προεδρείο: Ι.Ματαλλιωτάκης , Χ. Μπαντουβά
Ιπποκράτειος όρκος και αμβλώσεις
Ε. Ασκητοπούλου

Ανδρέας Κριτσωτάκης

Κρήτη

Κρήτη - αγορά: Κρίσιμο στοίχημα για την τοπική οικονομία η στήριξη ντόπιων επιχειρήσεων

φωτο αρχείου

Κάλεσμα στους Κρητικούς καταναλωτές να προτιμήσουν τα ντόπια καταστήματα,τους εμπόρους της διπλανής πόρτας με τις καλές τιμές στις εκπτώσεις, απευθύνει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης εναρμονιζόμενη με την ανακοίνωση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας που κάνει λόγο για στήριξη της τοπικής οικονομίας ώστε να επιστραφούν τα χρήματα στην κοινωνία.

Σε ανακοίνωση της, η ΕΣΕΕ με αφορμή το άνοιγμα των καταστημάτων τη Δευτέρα αναφέρει ορισμένους από τους λόγους γιατί αξίζει να στηρίξουν οι καταναλωτές τα μαγαζιά της γειτονιάς:

1. «Δημιουργούμε προστιθέμενη αξία

Κάνοντας τις αγορές μας στα μαγαζιά της γειτονιάς μας υποστηρίζουμε στην πράξη και ενδυναμώνουμε την τοπική οικονομία, συμβάλλοντας έτσι στην ισορροπία της οικονομικής αλυσίδας. Ψωνίζοντας από την τοπική μας αγορά, επιστρέφουμε στην κοινότητα και την τοπική κοινωνία πολλαπλασιάζοντας τα οφέλη της για να συνεχίζει να μεγαλώνει και να ανθίζει!

2. Σεβόμαστε τους μικρούς τοπικούς επιχειρηματίες

Οι μικροί επιχειρηματίες της γειτονιάς μας καθημερινά αγωνίζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους αντιμετωπίζοντας μεγάλο ανταγωνισμό, ο οποίος διαθέτει περισσότερους πόρους και καλύτερα μέσα. Πώς μπορούμε να μειώσουμε αυτή την απόσταση;

Επιλέγοντας και προτιμώντας συστηματικά τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, δίνουμε χώρο στους μικρούς επιχειρηματίες να αναπτυχθούν, ενώ ταυτόχρονα στηρίζουμε το έργο και την προσπάθειά τους. Σκεφτείτε ότι στην πλειοψηφία τους τα μικρά μαγαζιά διατηρούν μια σημαντική ιστορικότητα, δίνουν χρώμα και ταυτότητα στη γειτονιά μας μέσα στα χρόνια και φυσικά περνούν από γενιά σε γενιά στα μέλη της οικογένειάς τους.

3. Βρίσκουμε ποιοτικά και ξεχωριστά προϊόντα

Οι επιχειρήσεις της γειτονιάς μας επικεντρώνονται περισσότερο στην αξιοπιστία των προϊόντων που προσφέρουν στους πελάτες τους και λιγότερο στο κέρδος. Δεν επιδιώκουν μαζικές πωλήσεις με μεγάλα περιθώρια κέρδους αφού για τις ίδιες οι πωλήσεις είναι πάντα μια προσωπική υπόθεση. Η ποιότητα και η ιδιαιτερότητα των προϊόντων παίζει καθοριστικό ρόλο γι' αυτό και φροντίζουν να προμηθεύονται brands που παράγονται κυρίως στην Ελλάδα, έχουν ιδιαίτερο χαρακτήρα και ύφος και η αυθεντικότητά τους πρωταγωνιστεί στις βιτρίνες τους.

4. Στηρίζουμε πολύτιμες θέσεις εργασίας 

Η διατήρηση των θέσεων εργασίας και η διασφάλιση ευκαιριών στην απασχόληση στην τοπική κοινότητά μας είναι εξίσου σημαντική. Σκεφτείτε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που λειτουργούν στις γειτονιές μας συγκεντρώνουν το 18% της συνολικής απασχόλησης στην οικονομία, προσφέροντας περίπου 700.000 θέσεις εργασίας. Εκτιμήστε ακόμη το γεγονός ότι για τους νέους εργαζόμενους ηλικίας κάτω των 25 ετών οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις αποτελούν την αφετηρία της σταδιοδρομίας τους. Για αυτό λοιπόν, στηρίζοντας τα μαγαζιά της γειτονιάς μας, στηρίζουμε αυτόματα πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και αυτό είναι μια μεγάλη πράξη αληθινής αγάπης και αλληλεγγύης.

Επιπλέον, η δραστηριότητα των μικρών επιχειρήσεων στις τοπικές κοινότητες συνεισφέρει και σε ακόμη έναν σκοπό: αναπτύσσει επαγγελματικές δεξιότητες, καλλιεργώντας κατάλληλες και ρεαλιστικές συνθήκες για την μελλοντική γενιά επιχειρηματιών!

5. Νιώθουμε ασφαλείς

Ιδιαίτερα τώρα που η ασφάλειά μας βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» εξαιτίας της πανδημίας, μπορούμε να νιώσουμε ασφαλείς περισσότερο από ποτέ. Τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς μας, είναι σημεία που γνωρίζουμε καλά, είναι εύκολα προσβάσιμα και εκεί μπορούμε να νιώσουμε σιγουριά ότι όλα τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα! Τα καταστήματα της γειτονιάς μας διαθέτουν τον ιδανικό χώρο για να φιλοξενήσουν περιορισμένο και διαχειρίσιμο αριθμό πελατών κάθε φορά, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις αλλά και το ζεστό χαμόγελό τους πίσω από την προστατευτική τους μάσκα.

6. Απολαμβάνουμε εξαιρετική εμπειρία εξυπηρέτησης σε ένα φιλικό και οικείο περιβάλλον

Στα καταστήματα της γειτονιάς μας, υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να μας ξέρουν με το όνομά μας. Η εμπειρία της εξυπηρέτησης περνάει στα χέρια των ανθρώπων αυτών που επιθυμούν πάντα να κάνουν το κάτι παραπάνω για εμάς για να ικανοποιήσουν όχι μόνο την αγοραστική μας ανάγκη αλλά και τη συνολική μας εμπειρία στα καταστήματά τους. Είναι οι άνθρωποι που θέλουν να μας δουν να επιστρέφουμε στο «σπίτι» τους για μια καλημέρα ή για ακόμη μια μικρή ή μεγαλύτερη αγορά.

Και τώρα που ξέρεις γιατί χρειάζεται να υποστηρίξεις τα μικρά καταστήματα της γειτονιάς σου, μπορείς να δεις κάποιους τρόπους για το πως μπορείς να το κάνεις πράξη!

Στην ανακοίνωση σημειώνονται ακόμη τα εξής:

- Προτίμησε τα καταστήματα της γειτονιάς σου…είναι δίπλα σου!

Πριν επισκεφτείς μεγαλύτερα καταστήματα ή εμπορικά κέντρα, αφιέρωσε λίγο χρόνο και κάνε μια έρευνα αγοράς για να δεις αν το  κατάστημα στη γειτονιά σου μπορεί να ικανοποιήσει την αγοραστική σου ανάγκη. Σίγουρα θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία σε πολλές κατηγορίες προϊόντων και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές! Προτίμησε να αγοράσεις τα δώρα για τους αγαπημένους σου από τα μικρά εμπορικά καταστήματα της γειτονιάς σου. Σκέψου ότι με αυτό τον τρόπο ευαισθητοποιείς και αφυπνίζεις παράλληλα τους δικούς σου ανθρώπους να πράξουν αντίστοιχα, αφού θα τους έχεις συστήσει ένα κατάστημα που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν.

- Δες αν το κατάστημα της γειτονιάς σου έχει το δικό του ψηφιακό σπίτι και επικοινώνησε την εμπειρία σου «με τον έξω κόσμο» !

Ο ψηφιακός κόσμος έχει ατελείωτες δυνατότητες, ταξιδεύει τα νέα πολύ γρήγορα και προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για όλους. Ανεβάζοντας στο προσωπικό σου προφίλ, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φωτογραφίες και πληροφορίες για το αγαπημένο σου κατάστημα, αυτόματα μαθαίνει για αυτό ένας μεγάλος αριθμός νέων καταναλωτών. Πόσο επιδραστικός μπορείς να γίνεις για καλό σκοπό; Την ίδια στιγμή, μπορείς να δεις αν το αγαπημένο σου κατάστημα διατηρεί κάποιο προφίλ σε αυτά τα μέσα και να αφήσεις εκεί μια θετική κριτική, ενισχύοντας τη φήμη του!

- Μίλησε για τα καταστήματα της γειτονιάς σου σε φίλους και γνωστούς

Η γνώμη σου μετράει. Για αυτό μοιράσου την με κάθε τρόπο και ευκαιρία. Αφού έχεις μείνει ευχαριστημένος από τις αγορές σου αλλά και από την εξυπηρέτηση του μικρού καταστήματος στη γειτονιά σου, φρόντισε να μιλήσεις για την εμπειρία σου σε φίλους αλλά και γνωστούς που πιστεύεις ότι θα ενισχύσουν και αυτοί με τη σειρά τους το κατάστημα αυτό με τις αγορές τους.

Θυμηθείτε ότι οι μικρές εμπορικές επιχειρήσεις βρίσκονται δίπλα σας, όπως δίπλα τους χρειάζεται να σταθούμε και εμείς αυτή τη στιγμή. Στη γειτονιά μας υπάρχουν πολλοί κρυμμένοι θησαυροί που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε. Ναι, είναι λίγα βήματα ή μερικά μέτρα μακριά από το σπίτι μας. Στηρίζουμε τη Γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματα που δίνουν ζωή σε αυτή.

Σήμερα έχουμε έναν ακόμη περισσότερο λόγο να το κάνουμε γιατί εκεί είμαστε πραγματικά ασφαλείς.

Μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα.

Ιδιαίτερα τώρα η δύναμή μας μπορεί να μεταμορφώσει το μέλλον και τη ζωή πολλών ανθρώπων προς το καλύτερο.

Και μην ξεχνάτε, σε κάθε αγορά που θα κάνετε αυτές τις ημέρες, χρησιμοποιήστε το #stirizoumetigeitoniamas για να διαδώσουμε όλοι μαζί το μήνυμα ότι στηρίζοντας τη γειτονιά μας και τα μικρά εμπορικά καταστήματά της, μένουμε πραγματικά ασφαλείς!».

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παπαθανάσης: Πρόγραμμα δανειοδότησης για μικρές επιχειρήσεις έως 50.000 ευρώ

Επιστημονικοί σύλλογοι της χώρας: Ζητούν την άμεση καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ