Κρήτη

Χανιά

Κρήτη: Είχε παράνομα στην κατοχή του μοναδικά αρχαία αντικείμενα

Τα αρχαία, όπως παρουσιάστηκαν από την αστυνομία.

Με σημαντικά αρχαία αντικείμενα στην καυτοχή του συνελήφθη την Πέμπτη 99/1) σε περιοχή του Δήμου Αποκορώνου από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με αστυνομικούς του Τμήματος Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ένας 56χρονος.

Συγκεκριμένα και μετά από στοχευμένες ενέργειες και ειδικές δράσεις της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών σήμερα το πρωί οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση.

Αμφορείς και αγγεία ανάμεσα στα ευρήματα.
Αμφορείς και αγγεία ανάμεσα στα ευρήματα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διενεργήθηκε έρευνα στην οικία και σε άλλους χώρους που χρησιμοποιούσε ο 56χρονος όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 6 αμφορείς (Ελληνιστικών, Υστεροβυζαντινών χρόνων και 4ου Αιώνα π.Χ)
  • 6 αγγεία (Υστεροβυζαντινών χρόνων και Οθωμανικής περιόδου) και
  • δοχείο  σύγχρονων χρόνων.  

Τα ανωτέρω αντικείμενα χρονολογούνται από τον 4ο π.Χ. αιώνα έως τους ύστερους Βυζαντινούς – Οθωμανικούς χρόνους.

Τα παραπάνω κατασχεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ήρθε στο φως.
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ήρθε στο φως.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ενώ ο συλληφθείς με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Χανίων

Κρήτη

ΒΟΑΚ : Έναρξη εργασιών όχι νωρίτερα από το 2023

ΒΟΑΚ.jpg

Μετά το 2023 – εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα- θα ξεκινήσει η κατασκευή του ΒΟΑΚ, είπε στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης διαλύοντας τις ψευδαισθήσεις περί αμεσότερης έναρξης του εμβληματικού, για το νησί και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών του, έργο. Αυτός ο χρονικός ορίζοντας, άλλωστε, βρέθηκε και στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χθες με τον υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη στην Αθήνα. Αναφορικά με τα διόδια, ένα θέμα που αποτελεί “αγκάθι” αλλά και “ταμπού” για το έργο, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ενώ, σταθερή είναι θέση της Περιφέρειας να εξαιρεθούν από αυτά οι μόνιμοι κάτοικοι Κρήτης.

Ο κ. Αρναουτάκης μιλώντας στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη τόνισε ότι η Περιφέρεια ασκεί κάθε πίεση ώστε να προκύψει ολοκληρωμένος σχεδιασμός για όλο το μήκος του ΒΟΑΚ, από το δυτικότερο έως το ανατολικότερο σημείο του νησιού, δηλαδή από την Κίσσαμο έως τη Σητεία, με το 40% να αφορά σε επαναχαράξεις και το υπόλοιπο σε βελτιωμένες εκδοχές του πρότερου σχεδιασμού. Αναφορικά με τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του έργου είπε, ότι μέσα στο 2021, θα κατατεθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε, από το 2022 να ξεκινήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες. Διαδικασίες οι οποίες θα αφορούν στα επιμέρους τμήματα στα οποία θα “τεμαχιστεί” το σύνολο του νέου ΒΟΑΚ και τα οποία θα εκτελεστούν με διαφορετικά οικονομοτεχνικά μοντέλα. 

Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες υποδομές του νησιού που βρίσκονται σε εξέλιξη ή θα δρομολογηθούν στο άμεσο μέλλον σημείωσε ότι, αν και με μικρή καθυστέρηση, προχωρούν οι διαδικασίες για τον νέο Διεθνή Αερολιμένα Καστελίου. Μέσα στον μήνα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργολαβίες με περιεχόμενο παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας ύψους 25 εκ ευρώ σε 452 σημεία του υφιστάμενου ΒΟΑΚ. Πρόκειται για ένα κονδύλι που, ενώ είναι δεσμευμένο από το 2014, αξιοποιείται τώρα. Σε αυτό το σύνολο παρεμβάσεων εντάσσονται και οι εργασίες από Φόδελε έως Λινοπεράματα, ύψους 4 εκ ευρώ, εργολαβία που θα δημοπρατηθεί εντός του μήνα, καθώς και τα έργα στην Αγία Πελαγία. 

Ο περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, έκανε μνεία και σε μια σειρά εγγειοβελτιωτικών έργων καθώς και σε έργα στο Οροπέδιο Λασιθίου, τα οποία έχουν κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Για το φράγμα της Πλακιώτισσας πληροφόρησε ότι ολοκληρώνεται η μελέτη των δικτύων με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, ενώ, για την ασφάλεια του φράγματος θα κατασκευαστεί περιμετρικός δρόμος στο άμεσο μέλλον.