Κρήτη

Αστυνομικά

"Μαύρη" χρονιά το 2015 για την Κρήτη που θρηνεί τους νεκρούς της...

σοβαρό τροχαίο

Ως 'μαύρη χρονιά" χαρακτηρίζεται το 2015 με τα τροχαία δυστυχήματα να αποτελούν καθημερινό εφιάλτη τόσο για την κοινωνία όσο και για τις οικογένειες που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους. 
Η Κρήτη και το 2015 μετράει δεκάδες νεκρούς σε τροχαία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μέχρι και σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του τροχαίου δυστυχήματοςστα Χανιά όπου χάθηκε ένας 29χρονος, η Κρήτη αριθμεί 68 νεκρούς ενώ σε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά όπου είχαμε 56 νεκρούς.
Τα τροχαία  δυστυχήματα έχουν αναγκάσει δεκάδες οικογένειες να ντυθούν στα μαύρα ενώ δεν είναι λίγες εκείνες που ξεκληρίστηκαν στην άσφαλτο, όπως η οικογένεια της Αφροδίτης που βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τον πατέρα της σε δρόμο λίγο έξω από τις Μοίρες.
Η έλλειψη σημαντικών υποδομών στους δρόμους αλλά και η σκέψη "δεν θα τύχει σε μένα" είναι βασικοί παράγοντες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τροχαίο. Αν ο καθένας μας οδηγεί φορώντας κράνος ή ζώνη, χωρίς να είναι υπό την επήρεια αλκοόλ και χωρίς να αναπτύσσει μεγάλη ταχύτητα, είναι μία καλή αρχή, λένε όσοι ασχολούνται με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων, προκειμένου να μειωθούν τα περιστατικά και να φύγει μακριά ο βραχνάς των θανάτων στην άσφαλτο. 

Κρήτη

Έμποροι Κρήτης: Ανεβαίνουν τον Γολγοθά και περιμένουν... την Ανάσταση

αγορά κορωνοϊός

Δραματική είναι η κατάσταση στην αγορά Ηρακλείου, του Αγίου Νικολάου, αλλά και όλων των πόλεων της Κρήτης, μία εβδομάδα πριν το άγιο Πάσχα, με την κίνηση να είναι εξαιρετικά περιορισμένη καθώς η πανδημία άφησε το αποτύπωμά της, για τα καλά, στο πορτοφόλι των πολιτών, ανατρέποντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Με μισθούς – ψίχουλα, συντάξεις της πείνας και δώρο Πάσχα ψαλιδισμένο, όταν αυτό δίνεται, η τονωτική “ένεση” που άλλες χρονιές ήταν σημαντική αυτή την εορταστική περίοδο, φέτος θα είναι απλός ένας τρόπος για να μπει λίγο χρήμα στα ταμεία των καταστημάτων.

“Έχουμε καιρό να δούμε χρήματα στα ταμεία. Μετά τα παρατεταμένα λοκντάουν και τις υποχρεώσεις μας να συσσωρεύονται, η κίνηση αυτές τις μέρες θα είναι οπωσδήποτε μια μικρή ...ανάσα”, επισημαίνουν άνθρωποι της αγοράς μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη”.

Παραδοσιακά, τις ημέρες του Πάσχα, όλοι – και πρώτα οι νονοί - σκέφτονται πώς θα καλύψουν τις ανάγκες για τα βαφτιστήρια τους, με τις λαμπάδες, τα παιχνίδια, τα παιδικά ρούχα και παπούτσια να έχουν την τιμητική τους.

Ωστόσο, και πάλι, η αγορά στο Ηράκλειο είναι “παγωμένη” και η προσοχή όλων στρέφεται στη Μεγάλη Εβδομάδα οπότε αναμένεται κορύφωση της αγοραστικής κίνησης.

Δραματική η κατάσταση και στον γειτονικό Άγιο Νικόλαο με τους εμπόρους να είναι στο … περίμενε! Όλοι τώρα περιμένουν να “ανοίξει” ο τουρισμός για να εισρεύσει “ζεστό” χρήμα στην αγορά, ωστόσο, η γενική αίσθηση είναι ότι τα πράγματα, με μία μικρή ίσως εξαίρεση, την ερχόμενη εβδομάδα, θα δυσκολέψουν κι άλλο.

Οι επιταγές θα πρέπει να πληρωθούν, οι προμηθευτές θα αναζητήσουν κι αυτοί τα χρήματά τους, η Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, η ΔΕΗ και τα άλλα πάγια έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν… Και το κράτος θα σταματήσει να στηρίζει όσες επιχειρήσεις έχει στηρίξει έως τώρα…

Η αγωνία των επιχειρηματιών μεγάλη, με δεδομένη τη “βροχή” από λουκέτα που έχει ήδη αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά της Κρήτης όπως προ ημερών ανέδειξε μέσα από εκτενές ρεπορτάζ του το “Ράδιο Κρήτη”.
Την ίδια ώρα, στοχευμένα μέτρα στήριξης ζητούν επαγγελματίες της εστίασης, που σχολιάζουν με απογοήτευση τις ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της αγοράς αμέσως μετά τις αργίες του Πάσχα και υπογραμμίζουν ότι δε διαθέτουν την αναγκαία ρευστότητα για την τροφοδοσία των καταστημάτων τους.

Διεκδικούν μεταξύ άλλων επιδότηση των χρεών προς το Δημόσιο και απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Κλειστή η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη λόγω κρουσμάτων

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις το Πάσχα – Όλη η υπουργική απόφαση

Κρήτη: Έβαλε τέλος στη ζωή του με ένα σύρμα τυλιγμένο στον λαιμό του