Κρήτη

Αστυνομικά

Ηράκλειο

Πάει για Δευτέρα η δίκη για τις ληστείες σε κοσμηματοπωλεία στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο

Tην ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει τελικά η εκδίκαση της υπόθεσης της σειράς ληστειών που είχαν σημειωθεί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2010 σε κοσμηματοπωλεία τουριστικών περιοχών του Ηρακλείου και του Ρεθύμνου.

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου στο οποίο δικάζεται η υπόθεση διέκοψε τη συνεδρίασή του αργά το μεσημέρι της Τετάρτης για τη Δευτέρα, λόγω παρέλευσης ωραρίου.

Η συνεδρίαση του Δικαστηρίου θα συνεχιστεί στις 9 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, οπότε και αναμένεται η εκδίκαση της υπόθεσης.

Θυμίζεται ότι στο εδώλιο θα καθίσουν πέντε Αλβανοί ηλικίας 26 ως 32 ετών, οι οποίοι τον Ιανουάριο του 2012 είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα με ποινές κάθειρξης από 17 μέχρι 19 χρόνια.

Οι δράστες είχαν διαπράξει 8 ληστείες σε κοσμηματοπωλεία σε Κοκκίνη Χάνι, Αγία Πελαγία, Σταλίδα, Κουτουλουφάρι, Αδελιανό Κάμπο και Μπαλί, με την συνολική αξία της λείας να ανέρχεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Ν.Α.

Κρήτη

Ηράκλειο

ΠΕΔ Κρήτης - Πέτσας: Έργα, στήριξη και μεταρρυθμίσεις ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον υπουργό

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι όποια αρμοδιότητα μεταφέρεται προς τους ΟΤΑ, θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη μεταφορά πόρων.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στέλιος Πέτσας επισκέφθηκε σήμερα στα γραφεία της ΠΕΔ στο Ηράκλειο, τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης κ. Γιάννη Κουράκη στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης του στην Κρήτη, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΕΣ κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Κατά την παρουσία του στα γραφεία της ΠΕΔ ο κ. Υπουργός συναντήθηκε με τους Δημάρχους Αρχανών– Αστερουσίων κ. Μ. Κοκοσάλη, Βιάννου κ. Μ. Σταυρακάκη, Γόρτυνας κ. Λ. Κοκολάκη, Μαλεβιζίου κ. Μεν. Μποκέα, Μινώα Πεδιάδας κ. Μ . Φραγκάκη,  Φαιστού κ. Γ. Νικολιδάκη και Χερσονήσου κ. Γ. Σέγκο. Παρόντες στη συνάντηση ήταν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Λ. Αυγενάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Μ. Σενετάκης και το μέλος της ΕΕ της ΠΕΔ κ. Ν. Κοκκίνης.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης αναφέρθηκε τόσο σε Οικονομικά - Θεσμικά ζητήματα όσο και στα θέματα που απασχολούν τους Δήμους της Κρήτης και την Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Ειδική μνεία έγινε σε θέματα ενδιαφέροντος της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών της Κρήτης.

Αρχικά ο κ. Κουράκης αφού καλωσόρισε τον κ. Υπουργό στην Κρήτη, ανέλυσε τις επιπτώσεις από την πανδημία και ανέφερε ότι εξαιτίας της  διάρθρωσης της τοπικής οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας και της εξάρτησής της σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, που έχει πληγεί ιδιαίτερα, απαιτείται η στήριξη από το Κράτος των πολιτών, εργαζομένων, κλάδων και επιχειρήσεων που επηρεάζονται.

Την ΠΕΔ Κρήτης επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας
Την ΠΕΔ Κρήτης επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσας

Αναφορά Κουράκη στα ζητήματα των ΟΤΑ και στα μεγάλα έργα της Κρήτης

Εκτενής αναφορά έγινε από τον κ. Κουράκη στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχει ανάγκη η Κρήτη όπως ο Νέος Οδικός Άξονας Κρήτης από τη Σητεία μέχρι το Καστέλι Κισάμου, η δρομολόγηση των καθέτων οδών σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της Κρήτης προς το νότο με παράλληλο σχεδιασμό και του νότιου οδικού άξονα, η διασύνδεση του νέου αεροδρομίου Ηρακλείου στο Καστέλι με την περιοχή της Μεσσαράς, οι νέοι οδικοί άξονες Καστέλι – Βιάννος- Ιεράπετρα, η διασύνδεση του αεροδρομίου ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ Χανίων με το λιμάνι της Σούδας και τον ΒΟΑΚ, η αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου Ηρακλείου και η αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Κρήτης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης ,αναφερόμενος στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ζήτησε από τον κ. Πέτσα να υπάρξει η απαραίτητη ευελιξία από πλευράς υπουργείου ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα των Δήμων της Κρήτης προς όφελος των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Επίσης ο κ. Κουράκης έθεσε τα ζητήματα της οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ, που λόγω της πανδημίας υφίστανται σημαντική απώλεια εσόδων, της αναγκαιότητας άμεσων προσλήψεων προσωπικού στους Δήμους, της αλλαγής του πλαισίου της κινητικότητας ώστε να μην αποψιλώνονται οι δημοτικές υπηρεσίες, της τεχνικής βοήθειας των Δήμων μέσω της ΕΕΤΑΑ, την παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, τη θέσπιση νέας ρύθμισης οφειλών των 100 δόσεων στους Δήμους, καθώς επίσης και το κρίσιμο ζήτημα της άμεσης ενίσχυσης των Δήμων για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης επεσήμανε στον κ. Υπουργό ότι παράλληλα με τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση που θα έρθει στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουν και οι μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης επεσήμανε στον κ. Υπουργό ότι παράλληλα με τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση που θα έρθει στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουν και οι μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση.

Να προχωρήσει η θεσμική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης επεσήμανε στον κ. Υπουργό ότι παράλληλα με τον νέο εκλογικό νόμο για την αυτοδιοίκηση που θα έρθει στη Βουλή, πρέπει να προχωρήσουν και οι μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση όπως ο διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ,η πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οικονομική ενδυνάμωση των ΟΤΑ και άλλα ζητήματα όπως η αύξηση των ΚΑΠ με παράλληλη αλλαγή των κριτηρίων κατανομής τους. Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην αναγκαιότητα βελτίωσης της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Αναφερόμενος στα σπουδαία ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κρήτης, ο κ. Κουράκης τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρξει στενή σύνδεσή τους με την τοπική αυτοδιοίκηση, την κοινωνία και την τοπική οικονομία, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον πρωτογενή τομέα και το αγροτοδιατροφικό μοντέλο της Κρήτης που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει το ισχυρό χαρτί της ανάπτυξης του νησιού μας.

Τέλος ο κ. Κουράκης επισήμανε στον κ. Υπουργό την αναγκαιότητα μετεγκατάστασης του οικισμού των Ρομά από την Ν. Αλικαρνασσό και ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα προβλέπει την κοινωνική τους ένταξη με διάφορα μέτρα στήριξης.

Μετά τον κ. Κουράκη, έλαβαν το λόγο οι παριστάμενοι Δήμαρχοι, που ανέφεραν στον κ. Πέτσα τα επιμέρους ζητήματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι τους και οι τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούν.

Ο κ. Πέτσας και ο κ. Κουράκης.
Ο κ. Πέτσας και ο κ. Κουράκης.

Οι απαντήσεις του κ.Υπουργού

Από την πλευρά του ο κ. Πέτσας αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης για τη φιλοξενία και τη συνεργασία, δεσμεύτηκε ότι για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»  το Υπουργείο θα καταβάλει προσπάθειες ώστε να ενταχθούν οι προτάσεις που οι Δήμοι της Κρήτης θέτουν σε προτεραιότητα, ενώ δήλωσε ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία καταβάλλεται προσπάθεια να μεταφερθούν έργα στο Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και σε άλλα  προγράμματα (π.χ. ΕΣΠΑ), ώστε να εξοικονομηθούν πόροι  και να ενισχυθεί οικονομικά το  πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» .

Για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε ότι μετά από συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών και Νησιωτικής Πολιτικής, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί οικονομική ενίσχυση των Δήμων της τάξης των 8 με 10 εκ. ευρώ.

Επίσης ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι όποια αρμοδιότητα μεταφέρεται προς τους ΟΤΑ, θα πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχη μεταφορά πόρων και έκανε γνωστό ότι το επόμενο διάστημα θα ανοίξει ο διάλογος και για τη θεσμική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, ενώ ενημέρωσε και για επιμέρους νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα ληφθούν το επόμενο διάστημα. Για το ζήτημα της μετεγκατάστασης των Ρομά, ο κ. Υπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο θα εξετάσει το θέμα όπως τέθηκε από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Κρήτης στο πλαίσιο μιας εφικτής λύσης.

Στο τέλος της συνάντησης και με αφορμή τη συμπλήρωση της 80ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, μια από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που αναγνωρίζεται καθολικά από έγκριτους ιστορικούς ως καθοριστική για την πτώση του ναζισμού, ο κ. Κουράκης προσέφερε στον κ. Πέτσα ένα αντίτυπο της έκδοσης του βιβλίου του Γ. Παναγιωτάκη με τίτλο: «20ος Αιώνας Ιστορία των Κρητικών Αγώνων Εκτός Κρήτης».

Ο κ. Κουράκης προσέφερε στον κ. Πέτσα ένα αντίτυπο της έκδοσης του βιβλίου του Γ. Παναγιωτάκη με τίτλο: «20ος Αιώνας Ιστορία των Κρητικών Αγώνων Εκτός Κρήτης»
Ο κ. Κουράκης προσέφερε στον κ. Πέτσα ένα αντίτυπο της έκδοσης του βιβλίου του Γ. Παναγιωτάκη με τίτλο: «20ος Αιώνας Ιστορία των Κρητικών Αγώνων Εκτός Κρήτης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στο Ηράκλειο ο Στέλιος Πέτσας - Αποζημιώσεις και "Αντώνης Τρίτσης" στο επίκεντρο

Οι προκλήσεις για τα τοπικά και περιφερειακά οικονομικά στον απόηχο της υγειονομικής κρίσης