Κόσμος

Βρετανία - κορωνοϊός: Εφαρμογή δείχνει ότι μπορεί να νοσούν ήδη 6,5 εκατ. άνθρωποι

κορωνοϊός

Μια εφαρμοφή παρακολούθησης συμπτωμάτων κορωνοϊού στη Βρετανία υποδεικνύει ότι 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι στη χώρα ίσως νοσούν ήδη.

Η εφαρμογή δημιουργήθηκε από το King's College του Λονδίνου. Είναι η πρώτη εφαρμογή που παρακολουθεί τα συμπτώματα των ανθρώπων στη Βρετανία και δείχνει ότι ένας στους 10 ανθρώπους έχει αυτή τη στιγμή κορονοϊό.

Μέσα στις πρώτες 24 ώρες, όπως γράφει η Daily Mail, επικαλούμενη την «The Telegraph» περίπου 650.000 άνθρωποι είχαν κατεβάσει την εφαρμογή και μια πρώτη ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι το 10% είχαν συμπτώματα του ιού, που προκαλεί πυρετό, βήχα και αίσθηση κόπωσης.

Οι βρετανικές Αρχές δεν εξετάζουν ασθενείς για κορονοϊό εκτός από όσους βρίσκονται στο νοσοκομείο, όποτε αυτή η εφαρμογή μπορεί να δώσει μια εικόνα για τον αριθμό των ανθρώπων που ίσως είναι θετικοί στον covid-19.

Εάν το ποσοστό μόλυνσης του ενός στα 10 άτομα εφαρμόζεται στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου των 66 εκατομμυρίων, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τα 6,6 εκατομμύρια ή περισσότερα νοσούν ήδη από κορονοϊό.

«Η πρώτη μας ανάλυση έδειξε ότι ένας στους δέκα έχουν τα κλασικά συμπτώματα του κορονοϊού» δήλωσε ο καθηγητής Τιμ Σπέκτορ στην «The Telegraph», ο οποίος πιστεύει ότι υπήρχαν 65.000 ασθενείς μόνο μεταξύ εκείνων που κατέβασαν την εφαρμογή.

Κόσμος

Πυρά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τα σχέδια του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Αγιά Σοφιά

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη» κίνηση, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα», δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής τμήματος εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξαπολύοντας πυρά κατά των σχεδίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

«Ζούμε σε έναν πολυπολικό, πολυ-ομολογιακό κόσμο και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών», είπε, προσθέτοντας ότι η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία δεν κατανοεί το κίνητρο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ θεωρεί πώς πίσω από την κίνηση κρύβονται εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. «Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ενέργεια αυτή συνιστά μια απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», πρόσθεσε.