Κόσμος

Βερολίνο: Πισωγύρισμα η αποχώρηση των ΗΠΑ από τον ΠΟΥ

παγκόσμιος οργανισμός υγείας

Την έντονη αντίδραση της Γερμανίας προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ για οριστική αποχώρηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Γερμανίας, Γενς Σπαν, η απόφαση αυτή αποτελεί «σοβαρό πισωγύρισμα για την παγκόσμια υγεία».

Υπογράμμισε δε, την ανάγκη μεταρρύθμισης του Οργανισμού, προκειμένου να «έχει μέλλον», ενώ προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του ρόλου της Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την έξοδο της Ουάσιγκτον από τον ΠΟΥ, διευκρινίζοντας ότι τα κονδύλια που διένεμε στον Οργανισμό θα διατεθούν σε άλλους οργανισμούς.

Η αποχώρηση ήρθε ως επιστέγασμα των διαρκών επιθέσεων προς τους επικεφαλής του ΠΟΥ, τους οποίους ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήριζε ως «μαριονέτες της Κίνας».

Είχε προηγηθεί η καταγγελία του Λευκού Οίκου περί πιθανής προέλευσης του κορωνοϊού από εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας.

Κόσμος

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ σε Τουρκία: Σεβαστείτε το διεθνές δίκαιο

Τουρκία Ευρωπαϊκή Ενωση

«Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ επί των χωρικών τους υδάτων, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων που δημιουργούνται από τα νησιά», τονίζει ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μανώλη Κεφαλογιάννη. Επίσης, καλεί τη γειτονική χώρα να μην παραβιάζει την κυριαρχία των κρατών-μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στις «διαρκώς κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Ο ύπατος εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής -αφού υπενθυμίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου του 2018 και το ότι η ΕΕ, στις 15 Μαΐου 2020, καταδίκασε «την κλιμάκωση των τουρκικών παραβιάσεων στον ελληνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και χωρικών υδάτων, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»- προσθέτει: «Η Τουρκία πρέπει να δεσμευτεί κατηγορηματικά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, προσφεύγοντας, εάν χρειαστεί, στο Διεθνές Δικαστήριο».

«Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας», προσθέτει ο κ. Μπορέλ, «πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και να απέχουν από κάθε ενέργεια που υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Επίσης, ο κ. Μπορέλ, υπογραμμίζει ότι η ΕΕ και η Τουρκία έχουν «ιδιαίτερο συμφέρον να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μέσω διαλόγου που θα αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης» και ότι «η αποχή από μονομερείς ενέργειες αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση του διαλόγου». Μάλιστα, όπως αναφέρει, «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα, η ΕΕ επανέλαβε ότι οι παράνομες αυτές ενέργειες έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Τέλος, ο κ. Μπορέλ, προειδοποιεί ότι «η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί και να αξιολογεί τις εξελίξεις στα θέματα αυτά, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ