Κόσμος

Τουρκία - κορωνοϊός: Ετοιμάζει δικό της εμβόλιο

εμβόλιο κορωνοϊού

Η Τουρκία αναμένεται να αναπτύξει το πρώτο δικό της εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στα τέλη του καλοκαιριού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της γείτονος Φαχρετίν Κότζα.

Μιλώντας σε ενημέρωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τούρκος υπουργός εκτίμησε πως «το πρώτο μας εμβόλιο θα είναι έτοιμο και επιτυχές ως τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο», ενώ πίεσε για την παγκόσμια παραγωγή εμβολίων πέρα από πνευματικά δικαιώματα, όπως είχε προτείνει πριν ένα χρόνο και η ελληνική κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει συζητήσει με τη Ρωσία για την παραγωγή σε τουρκικά εργοστάσια ποσοτήτων του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.

Ο κ. Κότζα τόνισε ότι υπάρχουν ήδη 18 τουρκικά εμβόλια που έχουν θέσει υποψηφιότητα έγκρισης στη σχετική λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και ότι η προετομασία για την παραγωγή εγχώριων εμβολίων προχωρεί με ταχείς ρυθμούς ώστε σύντομα η Τουρκία να έχει το δικό της εμβόλιο.

«Παρότι ακόμη δεν είμαστε μεταξύ των χωρών που παράγουν δικά τους εμβόλια, θα ήθελα να προσθέσω ότι μοιραζόμαστε ορισμένα από τα εμβόλια που έχουμε λάβει με άλλες χώρες για χρήση από υγειονομικό προσωπικό», είπε ο κ. Κότζα. Προ ημερών έγινε γνωστό ότι η Τουρκία παραχώρησε δεκάδες χιλιάδες δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac στην Αλβανία, κι ενώ η λεγόμενη διπλωματία των εμβολίων διογκώνεται συνεχώς σε Ασία και Ανατολική Ευρώπη.

Η Τουρκία έχει, κατά τον κ. Κότζα, αναλάβει ρόλο μεσολαβητή στήνοντας «διπλωματικές γέφυρες» μεταξύ των χωρών που παράγουν εμβόλια και εκείνων που έχουν πρόβλημα πρόσβασης σε εμβόλια.

«Μπορώ με χαρά να δηλώσω ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες αυτές», είπε ο Τούρκος υπουργός.

Πηγή: Anadolu

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Κρήτη - κορωνοϊός: Μαθητής βρέθηκε θετικός στο νοτιοαφρικανικό στέλεχος

Περιφέρεια Κρήτης: 14 νέα ασθενοφόρα στα Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας

Ηράκλειο: Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των νερών του Αλμυρού ποταμού

Υγεία

Biontech: Ετοιμάζει γρήγορη αντίδραση σε τυχόν νέες παραλλαγές του ιού

Pfizer / Astrazeneca

Η εταιρεία Biontech εκτιμά ότι το εμβόλιό της για τον κορωνοϊό θα είναι αποτελεσματικό και για τις νεοεμφανισθείσες παραλλαγές του ιού, εν τούτοις προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο τρίτου εμβολίου ή της προσαρμογής του σε νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού.

Εκτιμά, επίσης, ότι ένας τρίτος εμβολιασμός θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία, αφού συν τω χρόνω η ανοσία του υπάρχοντος μειώνεται. «Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι απαιτείται προσαρμογή του εμβολίου μας για την αντιμετώπιση των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού οι οποίες κυκλοφορούν. Η Biontech εργάζεται με ευέλικτες διαδικασίες στους τομείς της τεχνολογίας, της παραγωγής και της έγκρισης.

Προκειμένου να είναι προετοιμασμένη και να είναι σε θέση να αντιδρά γρήγορα στην περίπτωση κατά την οποία καταστεί απαραίτητη μια τρίτη δόση του υπάρχοντος εμβολίου ή στην περίπτωση κατά την οποία απαιτηθεί η προσαρμογή του σε ένα νέο στέλεχος του κορωνοϊού, η Biontech αναλύει συνεχώς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των νεοεμφανιζόμενων παραλλαγών. Εδώ και μερικούς μήνες, η εταιρεία ακολουθεί μια πρωτότυπη προσέγγιση η οποία διευκολύνει κάτι τέτοιο», είπε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Ουγκούρ Σαχίν στη διαδικτυακή Γενική Συνέλευση της εταιρείας.

«Οι γνώσεις μας σχετικά με τις νέες παραλλαγές του ιού Sars-Cov2 αυξάνονται σταθερά. Παρατηρείται ότι η ανοσία των εμβολιασμένων ατόμων μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και εμφανίζονται νέες παραλλαγές. Εκτιμώ ότι ένας τρίτος εμβολιασμός για την ενίσχυση της ανοσίας θα μπορούσε να έχει μεγάλη αξία. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμη πότε και πόσο συχνά θα απαιτείται ο τρίτος εμβολιασμός για την ενίσχυση της ανοσίας», συνέχισε ο Σαχίν.

Η Biontech, η οποία εδρεύει στο Μάιντς και η αμερικανική Pfizer, με την οποία συνεργάζεται, σχεδιάζουν «την παραγωγή τριών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίου κορωνοϊού για φέτος. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί και πάλι το επόμενο έτος. Η Biontech θέλει να παράγει η ίδια τουλάχιστον το 50% των προβλεπόμενων δόσεων του εμβολίου», πρόσθεσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής εταιρείας.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Europol: Τζιχαντιστές εκμεταλλεύτηκαν την πανδημία

Άγιος Νικόλαος: Ικανοποίηση για τη λειτουργία τμημάτων του ΕΛΜΕΠΑ