Κόσμος

Αυστρία: Διαπραγματεύεται την αγορά ενός εκατομμυρίου δόσεων του ρωσικού εμβολίου

Sputnik V

Η Αυστρία ανακοίνωσε σήμερα πως διεξάγει συνομιλίες με τη Ρωσία για να παραλάβει προσεχώς ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου Sputnik V κατά της Covid-19, το οποίο εξετάζεται αυτή τη στιγμή από την αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

«Το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που άρχισαν στις 26 Φεβρουαρίου είναι η αγορά» δόσεων που θα επιτρέψουν «να εμβολιασθούν από τον Απρίλιο 500.000 άνθρωποι», γνωστοποιήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από το γραφείο του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Όπως διευκρινίσθηκε, έγινε λόγος για παραδόσεις «300.000 δόσεων τον Απρίλιο, 500.000 δόσεων τον Μάιο και 200.000 δόσεων στις αρχές Ιουνίου».

«Αν η Αυστρία λάβει ένα εκατομμύριο επιπλέον δόσεις εμβολίων, θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε συντομότερα στην ομαλότητα, να σώσουμε πολυάριθμες ζωές καθώς και θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Κουρτς, σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας.

Αντιμέτωπη με τη βραδύτητα του εμβολιασμού στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Βιέννη άρχισε, όπως και η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία, να διαπραγματεύεται απ' ευθείας την παραλαβή εναλλακτικών αποθεμάτων, συμπληρωματικών αυτών που έχουν παραγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Δυτικοί κατηγορούν ωστόσο τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί το εμβόλιό της σαν εργαλείο γεωπολιτικής επιρροής, κατηγορία που η Ρωσία απορρίπτει.

«Δεν πρέπει να υπάρχουν γεωπολιτικές παρωπίδες. Το μοναδικό που θα έπρεπε να μετράει είναι το αν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές», επέμεινε ο Κουρτς. Το Sputnik V εξακολουθεί να μην έχει αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA).

Η Ουγγαρία είναι αυτή τη στιγμή η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ που χορηγεί το εμβόλιο αυτό, το οποίο έχει αδειοδοτηθεί σε 57 χώρες, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ταμείο άμεσων επενδύσεων RDIF.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Δασικοί Χάρτες - Ρέθυμνο: Aγρότες απειλούν να καταλάβουν το κτίριο της Διεύθυνσης Δασών

Κρήτη: Εκτός ταμείου Ανάκαμψης η μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική

Νοτοπούλου: «Με ποιο σχέδιο ανοίγει ο ελληνικός τουρισμός κ. Θεοχάρη;»

Κόσμος

Brexit: Νέες εμπορικές συμμαχίες αναζητάει η Βρετανία

Brexit

Την πιο αποφασιστική στροφή της εμπορικής της πολιτικής μετά το Brexit φαίνεται να επιχειρεί η Βρετανία, καθώς εγκαινιάζει γύρο διαπραγματεύσεων με τις χώρες Ασίας και Ειρηνικού και στόχο την ένταξή της στη δεύτερη στον κόσμο μεγαλύτερη ζώνη ελεύθερου εμπορίου, την Προοδευτική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης των χωρών του Ειρηνικού, που είναι ευρύτερα γνωστή με το ακρωνύμιο CPTPP.

Οπως τονίζει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, αν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και ενταχθεί στη συμφωνία, η Βρετανία θα συσφίξει τις εμπορικές σχέσεις της με τις 11 χώρες της CPTPP και θα αποκτήσει πρόσβαση σε μια αγορά 500 εκατ. ανθρώπων. Μέχρι στιγμής οι χώρες-μέλη της CPTPP είναι οι Αυστραλία, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη, Βιετνάμ και Μπρουνέι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, αν η Βρετανία αποτελέσει το δωδέκατο μέλος της συμφωνίας, οι εξαγωγές της στις 11 χώρες θα αυξηθούν κατά 65%, φτάνοντας το 2030 στα 43 δισ. ευρώ. Μιλώντας επί του θέματος στον Guardian, η Βρετανίδα υπουργός Εμπορίου, Λιζ Τρας, τόνισε πως η περιοχή Ασίας και Ειρηνικού «είναι το μέρος στο οποίο υπάρχουν οι μεγαλύτερες ευκαιρίες για τη Βρετανία». Υπενθύμισε μάλιστα πως η χώρα εγκατέλειψε την Ε.Ε. «με την υπόσχεση να εμβαθύνει τους δεσμούς της με παλαιότερους συμμάχους και ταχύτατα αναπτυσσόμενες αγορές πέραν της Ευρώπης». 

Συμπλήρωσε μάλιστα πως η ενδεχόμενη προσχώρηση της Βρετανίας στη CPTPP «είναι το λαμπερό έπαθλο του Brexit και θέλουμε να το κερδίσουμε». Η εν λόγω συμφωνία προβλέπει την κατάργηση των περισσότερων φραγμών στο εμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των δασμών και των ποσοστώσεων, που δια-τηρούνται μόνο σε ελάχιστους, αλλά πολύ ευαίσθητους τομείς.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Θα μετανιώνει για καιρό αυτό που έκανε

2021: Η χρονιά των ελιγμών. *Του Μιχάλη Βλατάκη

Τραγωδία στο Ηράκλειο: Έπεσε από ύψος και σκοτώθηκε