Κόσμος

Εμβόλιο - κορωνοϊός: Η κινεζική SinoPharm ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 79%

κορωνοϊός εμβόλιο

Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία SinoPharm ανακοίνωσε σήμερα ότι ένα από τα εμβόλια που αναπτύσσει για τον νέο κορωνοϊό έχει αποτελεσματικότητα 79%, χαμηλότερη από ό,τι εκείνα των ανταγωνιστριών της, των αμερικανικών εταιρειών Pfizer και Moderna.

Η SinoPharm είναι η πρώτη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία που δημοσιοποίησε εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της.

Οι κινεζικές Αρχές έχουν εμβολιάσει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, χρησιμοποιώντας σκευάσματα που τυπικά δεν έχουν λάβει έγκριση από τους εποπτικούς φορείς.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, η SinoPharm ανέφερε ότι το προϊόν της έχει αποτελεσματικότητα 79,43%, ενώ εκείνο των Pfizer/BioNTech φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 95% και το προϊόν της Moderna 94,1%.

Η βρετανική AstraZeneca, που αναπτύσσει εμβόλιο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλά από την πλευρά της για αποτελεσματικότητα 70%, που μπορεί να φθάσει ως ακόμη και το 100% μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η Κίνα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός πριν από έναν χρόνο, διέθεσε μεγάλα μέσα και πόρους για να αναπτυχθούν εμβόλια. Το Πεκίνο υπόσχεται ότι θα χειριστεί τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 ως «παγκόσμιο κοινό αγαθό».

Η χώρα, που έχει ουσιαστικά θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας -καθημερινά ανακοινώνει το πολύ λίγες δεκάδες κρούσματα του νέου κορωνοϊού- έκανε κλινικές δοκιμές υποψηφίων εμβολίων στο εξωτερικό.

Πέντε κινεζικά εμβόλια βρίσκονται επί του παρόντος στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Η SinoPharm δεν διευκρίνισε αν η δοκιμή του πρώτου της εμβολίου αποπερατώθηκε, ούτε αν ή πόσες μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό καταγράφηκαν στη φάση 3 της δοκιμής του.

Γνωστοποίησε πάντως πως υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στις κινεζικές Αρχές.

Κόσμος

Μνημόσυνο για τον Ερμπακάν τελέστηκε στην Αγία Σοφία

αγία σοφία

Μνημόσυνο για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του πρώην Ισλαμιστή ηγέτη του κόμματος της Ευημερίας και πρώην πρωθυπουργού Νετζμετίν Ερμπακάν, τελέστηκε χθες στην Αγία Σοφία που έχει πλέον μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος.

Για το μνημόσυνο του Ερμπακάν - όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη - που έλαβε χώρα  μετά την τελευταία προσευχή της ημέρας, οργανώθηκε ειδικό πρόγραμμα στο «Μεγάλο Τζαμί της Αγίας Σοφίας»  -όπως ονομάζεται πλέον- με συμμετοχή μελών της οικογενείας του, μελών του κόμματος και απλών πολιτών.

Ο νυν Πρόεδρος του Κόμματος και ο γιος του Ερμπακάν, Φατίχ Ερμπακάν, στην ομιλία του κατά την έναρξη του ειδικού προγράμματος στην μνήμη του Ερμπακάν, που οργάνωσε το Ίδρυμα Ερμπακάν,ανέφερε ότι ο πατέρας του αγωνίστηκε για χρόνια και κινητοποίησε την τουρκική νεολαία και ολόκληρο το έθνος με το σύνθημα «Σπάστε τις αλυσίδες, ανοίξτε την Αγία Σοφία», όπως είπε.

Την τουρκική κυβέρνηση, εκπροσώπησε ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σέντοπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τουρκία: Εντοπίστηκε μυστηριώδης μεταλλικός μονόλιθος

Χαρδαλιάς - κορωνοϊός: Ο ένας χρόνος πανδημίας ήταν μάθημα ευθύνης για όλους

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Οργή πολιτών για τα rapid test που καλούνται να πληρώσουν!