Κόσμος

"Το Παρίσι μπορεί να τεθεί σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού από Δευτέρα"

παρισι

Το Παρίσι και τα κοντινά του προάστια μπορεί να μπουν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού για την επιδημία Covid ήδη από τη Δευτέρα, αν επιβεβαιωθεί ότι συνεχίζεται η διασπορά της επιδημίας στην περιοχή αυτή, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Η πρωτεύουσα και τα κοντινά της προάστια "ξεπέρασαν και τα τρία όρια που μπορούν να αντιστοιχούν στη ζώνη μέγιστου συναγερμού", δήλωσε ο Βεράν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ωστόσο μόνο "εδώ και λίγες ώρες". "Εάν αυτό πρόκειται να επιβεβαιωθεί, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να θέσουμε το Παρίσι και τη ζώνη περιμετρικά του Παρισιού σε κατάσταση μέγιστου συναγερμού ήδη από τη Δευτέρα", διευκρίνισε ο υπουργός αναφέροντας ότι η κατάσταση θα επανεξεταστεί την Κυριακή.

Μια τέτοια κατάταξη "θα προϋποθέτει ότι οι κάτοικοι του Παρισιού και της ζώνης περιμετρικά της πρωτεύουσας θα περιορίσουν προσωρινά αλλά δραστικά τις κοινωνικές επαφές, σε κάθε περίπτωση πιο σημαντικά από αυτό που ήδη έκαναν: όχι πλέον οικογενειακές γιορτές, όχι πλέον πάρτι, κλείσιμο τελείως των μπαρ", δήλωσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι υπάρχει "επιδείνωση" της κατάστασης σε "πέντε μητροπόλεις, στη Λιλ, τη Λιόν, τη Γκρενόμπ, την Τουλούζη και την Σεντ-Ετιέν", όπου "η εξέλιξη των τελευταίων ημερών παραμένει πολύ ανησυχητική".

"Αν τα μέτρα (περιορισμού που έχουν ήδη ληφθεί) δεν αποδειχθούν αρκετά αποτελεσματικά, μπορεί να οδηγηθούμε να θέσουμε τις πόλεις αυτές σε μέγιστο συναγερμό την προσεχή εβδομάδα", είπε.

Η απόφαση της κυβέρνησης να θέσει την περασμένη εβδομάδα τη Μασσαλία και την Γουαδελούπη σε μέγιστο συναγερμό, με σοβαρούς περιορισμούς όπως το πλήρες κλείσιμο εστιατορίων και μπαρ προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στις τοπικές κοινότητες.

Κόσμος

Τουρκία: Ξεκινά η άσκηση «Μπλε Φάλαινα - 2020» στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκικά F-16

Νέα αερο-ναυτική άσκηση, με την ονομασία «Μπλε Φάλαινα-2020», ξεκινά σήμερα η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία συμμετέχουν κι άλλες χώρες και θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μιλιέτ», πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποβρυχιακή πολεμική άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχουν εκτός από υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, πλοία και ελικόπτερα του λιμενικού και τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Στην άσκηση, από άλλες χώρες συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ισπανία, η Ρουμανία, η Ιταλία, το Πακιστάν και οι ΗΠΑ - με αμερικανικά μόνο σκάφη και αεροπλάνα του λιμενικού. Στο πλαίσιο της άσκησης, θα γίνουν εκπαιδεύσεις σε υποβρύχιες αμυντικές ναυτικές και αεροπορικές επιχειρήσεις, με στόχο να ενισχυθούν οι γνώσεις και οι δεξιότητες των συμμετεχόντων μονάδων και διοικητών στον υποβρύχιο αμυντικό πόλεμο. Αποσκοπεί, επίσης, στην αύξηση του επιπέδου προετοιμασίας για διεξαγωγή πραγματικών επιχειρήσεων και αποστολών, καθώς και στην αύξηση της ικανότητας εκτέλεσης κοινών επιχειρήσεων με το ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία αναμένεται, επίσης, να συμμετάσχει και στην ναυτική άσκηση «Poseidon - 2020» για εξουδετέρωση ναρκών, που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλγαρία μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου.