Κόσμος

Τατάρ για Αναστασιάδη: Να μην έχει όνειρα για το Κυπριακό που δεν θα πραγματοποιηθούν

Αναστασιαδης Ταταρ

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους με νέες δηλώσεις του επαναλαμβάνει την θέση που έχουν τα Κατεχόμενα και η Άγκυρα σχετικά με την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, ενώ αυτή τη φορά προχώρησε ένα «βήμα» παραπάνω ασκώντας σφοδρή κριτική στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Τατάρ όχι μόνο υποστήριξε ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί ως «ρεαλιστική» μια λύση δύο κρατών στο Κυπριακό, αλλά στη συνέχεια τόνισε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να «να μην κυνηγά όνειρα που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν» σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο κ. Τατάρ είπε ότι μετά την δήλωση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ότι ‘ο Αναστασιάδης ήθελε λύση δύο κρατών’ και ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για το θέμα στην «νότια Κύπρο» – κατά την έκφρασή του – ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην πρώτη του δήλωση για το 2021 δήλωσε ότι δεν συζητεί τίποτε άλλο εκτός από την ομοσπονδία και τον δεσμεύουν τα όσα υποστήριξε στο Κραν Μοντανά,και προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στον πρώην Ειδικό Σύμβουλο, Έσπεν Μπάρθ Έιντε για τα περί δύο κρατών που του αποδίδονται.

«Ο Αναστασιάδης πιστεύει στη λύση των δύο κρατών»

Είναι γνωστό, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πιστεύει ότι η λύση δύο κρατών είναι μια ρεαλιστική λύση. «Αυτό το γνωρίζουν οι παράγοντες που σχετίζονται με το Κυπριακό. Το ανέφερε (ο Προέδρος Αναστασιάδης) και στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου όταν συναντήθηκαν, το δήλωσε ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου».

Κατά τον Ερσίν Τατάρ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να επιστρέψει στην παλιά του πολιτική θέση λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκήθηκαν από την εκκλησία, το ΑΚΕΛ, το ΕΛΑΜ και άλλους.

Επιπλέον, συνέχισε ο κ. Τατάρ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις δηλώσεις του την 1η Ιανουαρίου επαναλαμβάνει αυτό που είχε γράψει και στην επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ στις 22 Σεπτεμβρίου 2017, ότι η Τουρκία κάνει ενέργειες για την προσάρτηση της Κύπρου.

Υποστήριξε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λέγοντας ότι με βάση τις Συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου η Κύπρος για την Τουρκία δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας ενδιάμεσος σταθμός και (η Τουρκία) προέβαλε εμπόδια σε κάθε τομέα για να μην εφαρμοστεί το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, «και πάλι προσπάθησε να αποκρύψει τις πραγματικότητες».

Επανέλαβε δε την θέση του ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και η ελληνική – ε/κ ηγεσία είχαν ορίσει ως «αφετηρία για την Ένωση» και «ενδιάμεσο» στόχο την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είχε «ίσα ιδρυτικά μέλη» τον τ/κ «λαό» και τον ε/κ «λαό». «Με αυτό το στόχο ετοιμάστηκε στο σχέδιο Ακρίτας και οι ε/κ οργανώνοντας στα κρυφά και εξοπλίζονταν. Ενώ το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας καταπατήθηκε από την ε/κ ηγεσία, ήθελαν επίσης να καταπατήσουν τα δικαιώματα που από το Σύνταγμα παρέχονταν στον τ/κ λαό».

Η τουρκική εισβολή ως «ειρηνευτική επιχείρηση»

Θυμόμαστε πολύ καλά το τι έγινε στην επίθεση τα «ματωμένα Χριστούγεννα» (το 1963) που ήταν η αρχή για τον στόχο της Ένωσης, συνέχισε ο κ. Τατάρ ισχυριζόμενος ότι εάν δεν υπήρχε η «αντίσταση του λαού μας και η παρέμβαση της Τουρκίας, η Κύπρος θα γινόταν μια δεύτερη Κρήτη. Η ελληνική Χούντα οργανώνοντας το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου είχε στόχο την προσάρτηση της Κύπρου στην Ελλάδα». Εάν δεν γινόταν η «ειρηνευτική επιχείρηση», όπως αποκάλεσε την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, οι Τ/κ θα βίωναν γενοκτονία, υποστήριξε.

Ο Ερσίν Τατάρ επικαλέστηκε επίσης δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη που φέρεται να είπε μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ότι «επιτεύχθηκε η Ένωσης».

Κατά τον Τ/κ ηγέτη, «οι πραγματικότητες της Κύπρου είναι εκεί, όπως και η νοοτροπία Ε/κ και Ελλήνων και τα όσα έχουν γίνει και σύμφωνα με αυτή την νοοτροπία η Κύπρος είναι νησί ελληνικό, ο τ/κ λαός είναι μια μειονότητα και δεν έχουν κανέναν λόγο με την πολιτική ισότητα στην διοίκηση του κράτους. Με βάση την ίδια νοοτροπία, οι Ε/κ είναι οι μόνοι ιδιοκτήτες της Κύπρου και των φυσικών πόρων».

«Επίθεση» σε Αναστασιάδη για «ανέφικτα όνειρα»

Ο κ. Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι φταίνε οι Ε/κ για το ότι δεν λύθηκε το Κυπριακό στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το 1968, προσθέτοντας ότι στο Κραν Μοντάνα η λύση της ομοσπονδίας κατέρρευσε και δεν θέλουν μια δίκαιη λύση.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, με την στήριξη της Τουρκίας φέραμε στο προσκήνιο την λύση που θα βασίζεται σε δύο κυρίαρχα κράτη. Μιλούμε για μια λύση δύο κυρίαρχων κρατών για να συνεχίσει η ύπαρξη του κράτους μας και να ζήσει με ασφάλεια και ελεύθερα ο κυρίαρχος λαός μας. Και σε αυτό το δρόμο θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε», είπε.

«Η έκκλησή μου προς τον ε/κ πρόεδρο Αναστασιάδη», είπε ο κ. Τατάρ εννοώντας τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι «να μην κυνηγά όνειρα που δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν και να απαντήσει θετικά στην έκκλησή μας για διάλογο. Ευχή και επιθυμία μου, το 2021 να φτάσουμε σε μια λύση δύο κυρίαρχων κρατών».

Ειδήσεις σήμερα

Σέρρες: Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες σε σύγκρουση αυτοκινήτου με λεωφορείο της αστυνομίας

Αχτσιόγλου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έλλειψη ρευστότητας και αύξηση χρεών

Κορωνοϊός: Επέστρεψαν οι Έλληνες από το Ντουμπάι - Rapid test σε όλους

Κόσμος

Κομισιόν - Φον ντερ Λάιεν: Πρόταση για ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού εντός Μαρτίου

Von der Leyen

Τη θέση πως εντός του Μαρτίου θα κατατεθεί νομοθετική πρόταση για το ψηφιακό διαβατήριο εμβολιασμού διατύπωσε η επικεφαλής της ΚομισιόνUrsula von der Leyen.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με νομοθετικές αρχές της Γερμανίας, η von der Leyen είπε πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, που θα ισχύει για όλη την ΕΕ.
«Σε ό,τι αφορά πώς θα είναι το πράσινο ψηφιακό διαβατήριο, θα καταθέσουμε νομοθετική πρόταση τον Μάρτιο», ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Σημειώνεται πως αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα τους και ο Κ. Μητσοτάκης, άσκησαν πιέσεις στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την υιοθέτηση ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, ενώ η κοινή δήλωση των ευρωπαίων ηγετών αναφερόταν στην ανάγκη «να συνεχιστούν οι εργασίες για μία κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο-κορωνοϊός: Το πιο δύσκολο 15νθήμερο - Νέα έκρηξη του ιικού φορτίου στα λύματα!

Ηράκλειο: Εκείνη "έφυγε", ο σύζυγος και ο γιος, δίνουν μάχη

Ηράκλειο: Παρανομία από την υπηρεσία που υπηρετεί το νόμο