Κόσμος

Συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη δολοφονία του ζευγαριού

ζευγαρι κυπρος

Φως στο κίνητρο της δολοφονίας στη Λευκωσία που συγκλόνισε όλη την Κύπρο ρίχνει η νέα, τέταρτη, σύλληψη από την κυπριακή αστυνομία. Ο 22χρονος που συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής (29.04.2018) φαίνεται πως ήταν ο άνθρωπος που «ξεκλείδωσε» την υπόθεση. Μαζί και η μαρτυρία της νεαρής κοπέλας που εμπλέκεται στην άγρια δολοφονία του 60χρονου Γιώργου Χατζηγεωργίου και της συζύγου του Ντίνας Σεργίου μέσα στο σπίτι τους τα ξημερώματα της 19ης Απριλίου.

Κίνητρο της άγριας δολοφονίας του ζευγαριού της Λευκωσίας φαίνεται πως ήταν η ληστεία. Το χρηματοκιβώτιο που βρισκόταν στη μονοκατοικία στο Στρόβολο, συγκεκριμένα. Ο 22χρονος ήταν η τέταρτη σύλληψη για το φονικό. Και φαίνεται ότι αποτελεί το κομμάτι που έλειπε για να λυθεί ο γρίφος πίσω από τη δολοφονία.

Ο 22χρονος παραδέχτηκε ότι αυτός ήταν ο κουκουλοφόρος τον οποίο είδε μέσα στο σπίτι ο 15χρονος υιοθετημένος γιος του ζευγαριού. Ο άνθρωπος στον οποίο αναγκάστηκε, υπό την απειλή μαχαιριού το οποίο κρατούσε ο 33χρονος δράστης, να ανοίξει την πόρτα του σπιτιού το ανήλικο αγόρι. Την Κυριακή, ο 22χρονος οδηγήθηκε χωρίς δικηγόρο στο δικαστήριο της Λευκωσίας το οποίο αποφάσισε την οκταήμερη κράτησή του.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 22χρονος παραδέχτηκε στους αστυνομικούς ότι αυτός είναι ο κουκουλοφόρος. Αλλά φέρεται να έχει αρνηθεί πως σκότωσε τον καθηγητή και την τραπεζική υπάλληλο, σύζυγό του. Υποστήριξε ότι ανέβηκε στον πρώτο όροφο της μονοκατοικίας στη Λευκωσία και είδε τα δυο θύματα νεκρά.

Ο 22χρονος ύποπτος δεν είχε απασχολήσει στο παρελθόν την αστυνομία. Ωστόσο σύμφωνα με το SigmaLive, πρόκειται για άτομο που εμπλέκεται με τα ναρκωτικά.
Πηγή: newsit

Κόσμος

Κομισιόν: Νέα χρηματοδότηση 3,5 δισ. ευρώ στην Τουρκία για το μεταναστευτικό

μεταναστευτικο

Το ποσό των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως και το 2024 προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει η Τουρκία ως χρηματοδότηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Σύμφωνα με έγγραφο που βρίσκεται στη διάθεση της «Κ», η Κομισιόν προτείνει συνολικά να δοθούν 5,7 δισεκατομμύρια στην τετραετία αυτή σε τρίτες χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών (Τουρκία, Λίβανος, Ιορδανία), αλλά και στην ίδια τη Συρία.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνδιάσκεψη για το μέλλον της Συρίας και της ευρύτερης περιοχής που έλαβε χώρα στα τέλη Μαρτίου, η Ε.Ε. είχε ήδη δεσμευτεί στην παροχή 3,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,6 δισ. ευρώ  από τα κράτη-μέλη.Οι επιπρόσθετοι πόροι θα προέλθουν αποκλειστικά από τον κοινοτικό προϋπολογισμό (χωρίς επιπλέον εισφορά από τα κράτη-μέλη). Η Επιτροπή ωστόσο σημειώνει ότι «βάσει περαιτέρω εκτίμησης αναγκών, θα ζητηθεί από τα κράτη-μέλη να εισφέρουν πέρα από τα ποσά για τα οποία έχουν δεσμευτεί».

Ο «σαφής χρηματοδοτικός στόχος», σημειώνεται στο έγγραφο της Επιτροπής, «παρέχει όλες τις πλευρές με την απαραίτητη πολιτική και χρηματοοικονομική προβλεψιμότητα». Σχετικά με την Τουρκία, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ήδη εκταμιεύει 535 εκατομμύρια σε χρηματοδότηση-γέφυρα» ώστε να «συνεχιστούν ζωτικά ανθρωπιστικά προγράμματα ως τις αρχές του 2022».

Σχετικά με τα επιπρόσθετα 3 δισεκατομμύρια για την περίοδο 2022-4, αναφέρεται ότι «μπορούν να καλύψουν τις πιο επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και των κοινοτήτων φιλοξενίας, ειδικά υπηρεσίες υγείας, παιδείας, κοινωνικής προστασίας, ανάπτυξης δεξιοτήτων και δημιουργίας ευκαιριών απασχόλησης». Η Επιτροπή, σημειώνεται, «προγραμματίζοντας τις δράσεις στο πλαίσιο αυτού του πακέτου, θα κινηθεί σταδιακά από ανθρωπιστικές προτεραιότητες στην κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη και ανάπτυξη. Αυτό θα συμπεριλάβει χρηματοδότηση για τη διαχείριση της μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων, ειδικά στα ανατολικά σύνορα της Τουρκίας».

Στο έγγραφο υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία φιλοξενεί σήμερα 3,7 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία και ότι η Ε.Ε. έχει κινητοποιήσει 24,9 δισ. ευρώ από το 2011 για την αρωγή της Συρίας και των γειτονικών της χωρών.