Κόσμος

Σχολείο στη Ρώμη «απαγόρευσε» τα μίνι λόγω... κορωνοϊού

σχολείο κορωνοϊός Ιταλία

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην Ιταλία το γεγονός ότι λύκειο της Ρώμης ζήτησε από μαθήτριες να μην πηγαίνουν στο σχολείο με μίνι.

Το ζήτημα προκάλεσε την παρέμβαση της υπουργού Παιδείας, Λουτσία Ατσολίνα, η οποία θα διατάξει έρευνα προκειμένου να διασαφηνιστεί με ποιο κριτήριο η υποδιευθύντρια του σχολείου έκανε αυτή τη σύσταση στις μαθήτριες.

Η υποδιευθύντρια εξήγησε την «ισχυρή σύσταση» λέγοντας ότι ακόμη δεν έχουν παραδοθεί τα ατομικά θρανία που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό. Κατά συνέπεια, οι μαθήτριες κάθονται σε καρέκλες, μπροστά σε καθηγητές, οι οποίοι άθελά τους μπορεί να κοιτάξουν τις γάμπες τους, συμπλήρωσε η εκπαιδευτικός.

Οι περισσότερες μαθήτριες θεώρησαν σεξιστική αυτή την τοποθέτηση και σε ένδειξη διαμαρτυρίας πήγαν σήμερα στο σχολείο με φούστες πάνω από το γόνατο. Μάλιστα, μία μαθήτρια ανέφερε ότι της έγινε η σχετική σύσταση, παρότι δεν φορούσε μίνι αλλά φούστα από ελαφρύ, καλοκαιρινό ύφασμα.

Το ζήτημα αποτελεί θέμα συζήτησης στα social media στην Ιταλία. Τα περισσότερα σχόλια είναι υπέρ του δικαιώματος των μαθητριών να ντύνονται όπως επιθυμούν, στα όρια του μέτρου. Υπάρχει όμως και μια μειοψηφία που θυμίζει ότι ο κανονισμός των σχολείων απαγορεύει τα μίνι στα κορίτσια και τις βερμούδες στα αγόρια. Ένας κανονισμός που συντάχθηκε όμως πριν από πολλές δεκαετίες.

1.907 νέα κρούσματα

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του κορωνοϊού στην Ιταλία, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.907 νέα κρούσματα και 10 θάνατοι.

Στα νοσοκομεία της χώρας βρίσκονται 2.387 ασθενείς, ενώ 208 έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Παράλληλα, 39.862 άνθρωποι έχουν τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό. Τα περισσότερα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν στις περιφέρειες της Λομβαρδίας (224), στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη (208) και στην περιφέρεια της Ρώμης, Λάτιο (193).

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας έκανε λόγο για αργή αλλά σταθερή επιδείνωση της κατάστασης. Ο μέσος όρος των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα είναι τα 41 έτη, ενώ τα εισαγόμενα κρούσματα αποτελούν μόνο το 10%.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Κόσμος

Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος έκαναν κοινή εμφάνιση με μάσκα

Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος

Ο Πάπας Φραγκίσκος φόρεσε μάσκα για πρώτη φορά σε δημόσια λειτουργία σήμερα, όταν εκείνος και άλλοι θρησκευτικοί ηγέτες παρέστησαν σε προσευχή για την επικράτηση της ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο ποντίφικας φόρεσε μια λευκή μάσκα κατά τη διάρκεια της λειτουργίας στη Βασιλική της Σάντα Μαρία ιν Αρατσέλι, στη Ρώμη. Προηγουμένως, φορούσε μάσκα μονάχα εντός του αυτοκινήτου που τον μετέφερε στις εβδομαδιαίες ακροάσεις του στο Βατικανό.

Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος
Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος

Έχει δεχθεί επικρίσεις, ιδίως από χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, επειδή δεν φορούσε μάσκα στις γενικές ακροάσεις και ορισμένες φορές ερχόταν σε σχετικά κοντινή απόσταση με τους επισκέπτες του.

Ο 83χρονος Φραγκίσκος παρέστη στη λειτουργία μαζί με άλλους Χριστιανούς ηγέτες, μεταξύ αυτών τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος
Βαρθολομαίος και Πάπας Φραγκίσκος

Την ίδια στιγμή, σε άλλα σημεία της Ρώμης, Εβραίοι προσεύχονταν στη συναγωγή της πόλης και Βουδιστές, Σιχ, Ινδουιστές και Μουσουλμάνοι ηγέτες επίσης προσεύχονταν για την ειρήνη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ιταλία αυξάνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες. Η Ιταλία κατέγραψε τις τελευταίες 24 ώρες 10.874 νέες μολύνσεις Covid-19, ένας αριθμός αυξημένος από τα 9.338 κρούσματα χθες Δευτέρα.

Ο ποντίφικας έβγαλε τη μάσκα του όταν απευθύνθηκε στους παρισταμένους, όπως έκαναν και άλλοι ηγέτες όταν εκφώνησαν τον λόγο τους, όμως την φόρεσε ξανά όταν ολοκλήρωσε την ομιλία του.