Κόσμος

Οι 'μαύροι' είναι τα θύματα ρατσιστικών στερεοτύπων ακόμη και στην Ευρώπη

ρατσισμός

"Ο ρατσισμός, η βία και οι έλεγχοι στοιχείων παραμένουν συνήθης πρακτική στην Ευρώπη", υπενθυμίζει σήμερα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ (FRA), παροτρύνοντας τα κράτη μέλη να σταθούν στο ύψος της παγκόσμιας αγανάκτησης που προκάλεσε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ.

Σε μια μεγάλη έρευνα του 2018, ο Οργανισμός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 30% των ανθρώπων με μαύρο δέρμα δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα ρατσισμού και το 24% ισχυρίζεται πως τους σταμάτησε η αστυνομία μέσα στα πέντε χρόνια που προηγήθηκαν της μελέτης. Ο FRA πήρε συνέντευξη από 5.800 Ευρωπαίους με εμφανή αφρικανική καταγωγή.

Μόνο το 22% των ανθρώπων που δηλώνουν πως έχουν δεχθεί επίθεση είχαν υποβάλει καταγγελία σε αστυνομικό τμήμα, με την απροθυμία τούτην να δικαιολογείται από τον σκεπτικισμό τους ως προς την έκβαση της ενέργειάς τους αυτής ή από τη δυσπιστία τους απέναντι στην αστυνομία.

Πάντοτε σύμφωνα με την έρευνα αυτή, η αστυνομία σταματά και ελέγχει τους άνδρες τρεις φορές πιο συχνά από τις γυναίκες κατά τους ελέγχους στοιχείων στον δρόμο, οι οποίοι κατά το ήμισυ γίνονται αντιληπτό ότι βασίζονται στα εθνοτικά χαρακτηριστικά του ελεγχόμενου, μία πρακτική που θεωρείται παράνομη.

"Ουδείς θα πρέπει να φοβάται ότι θα συλληφθεί μόνο και μόνον επειδή είναι μαύρος", δήλωσε ο διευθυντής του FRA Μάικλ Ο' Φλάερτι στο δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο ευρωπαϊκός οργανισμός δημοσίευσε κατά κύριο λόγο έναν οδηγό για την ευαισθητοποίηση των αστυνομικών στις νόμιμες πρακτικές του ελέγχου, βάσει πολλαπλών κριτηρίων και όχι μόνο των φυλετικών.

Η παγκόσμια κοινή γνώμη ευαισθητοποιήθηκε μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από ασφυξία στις 25 Μαΐου στη Μινεάπολη. Ο 46χρονος Αφροαμερικανός υπέκυψε έπειτα από πίεση με το γόνατο που είχε βάλει στο λαιμό του ένας λευκός αστυνομικός για περίπου εννέα λεπτά κατά τη διάρκεια μιας σύλληψης. Η αγανάκτηση για την αργή αγωνία του, προξένησε ένα κλίμα έντασης που όμοιό του δεν έχουν βιώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες από τη δεκαετία του 1960 και το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων.

Κόσμος

Κολομβία: Ανασύρθηκαν τα πτώματα 11 εργαζόμενων στο χρυσωρυχείο που είχαν παγιδευτεί τον Μάρτιο

 Χρυσωρυχείο Μπονένγκ στη Νότια Αφρική

Σωστικά συνεργεία ανέσυραν το Σαββατοκύριακο τα πτώματα ένδεκα εργαζομένων σε παράνομο χρυσωρυχείο, οι οποίοι είχαν παγιδευτεί στα τέλη του Μαρτίου εξαιτίας πλημμύρας στη Νέιρα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Κολομβίας, ενημέρωσαν χθες Κυριακή οι αρχές.

Χάρη στις προσπάθειες εξειδικευμένων μελών σωστικών συνεργείων «μπορέσαμε να ανασύρουμε τα ένδεκα πτώματα, που βρίσκονται πλέον στη διάθεση των αρχών», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Μεταλλείων και Ορυχείων (ANM), ο Χουάν Μιγκέλ Ντουράν, στη διάρκεια βίντεο που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ.

Οι 11 χρυσωρύχοι είχαν παγιδευτεί την 26η Μαρτίου σε στοά σε βάθος 17 μέτρων έπειτα από ισχυρές βροχοπτώσεις. Τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων δυσκόλεψε η συνέχιση της κακοκαιρίας στην περιοχή. Τα δύο πρώτα πτώματα ανασύρθηκαν το Σάββατο.

Τα δυστυχήματα του είδους είναι συχνά στην Κολομβία, όπου πλέον τα έσοδα από την παράνομη εξόρυξη πολύτιμων μετάλλων, ιδίως χρυσού, ξεπερνούν αυτά από τη διακίνηση ναρκωτικών, σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές.

Διάφορες ένοπλες οργανώσεις στη χώρα, που μαστίζεται τα τελευταία κάπου εξήντα χρόνια από έναν εξαιρετικά περίπλοκο εμφύλιο πόλεμο, χρηματοδοτούνται πρωτίστως από αυτές τις δύο δραστηριότητες.

Από την αρχή της χρονιάς, σε δυστυχήματα αυτής της φύσης έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 46 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα της ANM. Το 2020, ο απολογισμός των θυμάτων αυτού του είδους των δυστυχημάτων είχε φθάσει τους 171 νεκρούς, το 2019 τους 82, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα μέταλλα που εξορύσσονται νόμιμα αποτελούν, μαζί με το πετρέλαιο, τους κύριους εξαγωγικούς πόρους της Κολομβίας, της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής.

ειδησεις σημερα 

Αυστραλία: Πατάει «γκάζι» στους εμβολιασμούς για τους πολίτες άνω των 50 ετών

Ρωσία: Στο νοσοκομείο ο Αλεξέι Ναβάλνι - Σημαντικές πιέσεις απο τις Βρυξέλλες

Κορωνοϊός - Pfizer: Συμφωνία με Κομισιόν για άλλες 100 εκατ. δόσεις μέσα στο 2021