Κόσμος

Ο πρόεδρος Μακρόν επιθυμεί μια επανεξέταση της σχέσης με τη Ρωσία

imgsrc.jpg

Πρέπει να «ξανασκεφθούμε τη σχέση μας με τη Ρωσία» επειδή «το να ωθήσουμε τη Ρωσία μακριά από την Ευρώπη είναι μεγάλο λάθος», εκτίμησε σήμερα στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Απευθυνόμενος στο σύνολο των πρεσβευτών της Γαλλίας που βρίσκονται στο Παρίσι για την ετήσια σύνοδό τους, ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος έχει ήδη ταχθεί υπέρ της εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Μόσχα, που είχαν ενταθεί μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας το 2014, πρόσθεσε: «Πρέπει στρατηγικά να διερευνήσουμε τους δρόμους μιας τέτοιας προσέγγισης και να θέσουμε τους όρους μας».
«Γνωρίζω πως πολλοί ανάμεσά σας μερικές φορές» χρειάστηκε να εργαστούν σε υποθέσεις στις οποίες «όλα τους οδήγησαν να είναι δύσπιστοι απέναντι στη Ρωσία, μερικές φορές δικαίως», δήλωσε στους διπλωμάτες.
«Και οικοδομήσαμε αυτή τη σχέση, από την εποχή της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, μέσα σε αυτή τη δυσπιστία. Με μια διαδοχή παρεξηγήσεων. Και δεν έχω καμία αφέλεια όταν θέλω να ανοικοδομήσω αυτή τη σχέση», πρόσθεσε.
«Είμαστε στην Ευρώπη και, αν δεν ξέρουμε σε μια δεδομένη στιγμή να κάνουμε κάτι χρήσιμο με τη Ρωσία, θα παραμείνουμε με μια ένταση βαθιά στείρα, θα συνεχίσουμε να έχουμε παγωμένες συγκρούσεις παντού στην Ευρώπη, να έχουμε μια Ευρώπη που είναι το θέατρο μιας στρατηγικής μάχης ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στη Ρωσία, άρα να έχουμε συνέπειες του Ψυχρού Πολέμου στο έδαφός μας», συνέχισε ο Μακρόν.

Κόσμος

Επίθεση Μπαχτσελί στον Ντράγκι: Ποτέ στην ιστορία μας δεν είχαμε Ντούτσε ή Φύρερ

μπαχτσελί

Επίθεση κατά του Μάριο Ντράγκι για τον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε προ ημερών, αναφερόμενος στον Ερντογάν, πραγματοποίησε την Τρίτη ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, υπογραμμίζοντας ότι η τουρκική ιστορία δεν έχει δημιουργήσει ποτέ ηγέτες όπως ο «Ντούτσε» ή ο «Φύρερ».

«Ο ακατάλληλος πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει συκοφαντήσει τον πρόεδρό μας, χαρακτηρίζοντάς τον δικτάτορα. Αυτή η κατηγορία είναι εκδικητική και αποτελεί συκοφαντία δίχως όριο. Όσοι αναζητούν δικτάτορα θα πρέπει να δουν τη δική τους ιστορία», δήλωσε ο Μπαχτσέλι στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Ο Μπαχτσέλι συνέχισε στο ίδιο ύφος, περιγράφοντας τον Ντράγκι ως μυστικό θαυμαστή του Μπενίτο Μουσολίνι, έναν από τους παλαιότερους φασίστες δικτάτορες της Ευρώπης κατά το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

«Ευτυχώς, δεν είχαμε ούτε έναν Ντούτσε, έναν Φύρερ, έναν Φαραώ ή έναν Φράνκο στην ιστορία μας, ούτε τα απομεινάρια των Ναζί», δήλωσε ο Μπαχτσέλι.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στο περίφημο Sofagate, λέγοντας ότι οι συνομιλίες τoυ Ερντογάν με τους Μισέλ και Φον Ντερ Λάιεν στην Άγκυρα σκιάστηκαν από μια «ψεύτικη κρίση πρωτοκόλλου» που οφείλεται στην έλλειψη συντονισμού μεταξύ των δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων.

«Η χώρα μας έχει κατηγορηθεί άδικα», είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία γνωρίζει όλους τους κανόνες του πρωτοκόλλου και σε ποιούς εφαρμόζονται αυτοί οι κανόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΕ προς Ερντογάν: Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα Ελλάδας και Κύπρου

ΕΕ σε Τουρκία: Μονομερείς ενέργειες συνεπάγονται διακοπή συνεργασιών