Κόσμος

Ο «διάβολος» επισκέφθηκε το Πεντάγωνο

06s1pentagon10-thumb-large.jpg

Η αρχή μιας συνεργασίας που παρακολουθείται με ιδιαίτερη ανησυχία από τον υπόλοιπο κόσμο έγινε χθες, όταν ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τζέιμς Μάτις συνάντησε τον νεοδιορισθέντα σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Η τοποθέτηση του Μπόλτον στο αξίωμα που έως τώρα κατείχε ο Χ.Ρ. Μακ Μάστερ παρακολουθείται στενά, λόγω των γνωστών απόψεών του υπέρ της εμπλοκής των ΗΠΑ σε νέους πολέμους.

«Ακουσα ότι είσαι ο διάβολος προσωποποιημένος», είπε ο Μάτις στον Μπόλτον, όταν τον υποδέχθηκε στο Πεντάγωνο. Ο Μπόλτον γέλασε και οι δύο άνδρες εισήλθαν στο κτίριο. Ο Μπόλτον είχε υποστηρίξει ένθερμα την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003, με την ψευδή δικαιολογία ότι η χώρα ανέπτυσσε όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ σήμερα τάσσεται υπέρ της εμπλοκής των ΗΠΑ σε πόλεμο με το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Ο Μάτις, αντιθέτως, έχει κατά καιρούς προσπαθήσει να συγκρατήσει τη ροπή του Αμερικανού προέδρου Τραμπ στη φιλοπόλεμη ρητορική. Το αξίωμα του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, που αναλαμβάνει ο Μπόλτον, δεν απαιτεί έγκριση από το Κογκρέσο, η οποία στην περίπτωση του Μπόλτον θα ήταν πολύ αμφίβολη. To 2005, όταν ο τότε πρόεδρος Μπους είχε επιχειρήσει να διορίσει τον Μπόλτον πρέσβη στον ΟΗΕ, η Γερουσία αρνήθηκε, έχοντας πληροφορηθεί τον οργισμένο τρόπο με τον οποίο ο Μπόλτον καθύβριζε αναλυτές των μυστικών υπηρεσιών που δεν του έδιναν τις πληροφορίες που ζητούσε για πολιτική εκμετάλλευση. Τελικά, ο Μπους βρήκε ένα παραθυράκι «προσωρινού» διορισμού, με βάση το οποίο έστειλε τον Μπόλτον στον ΟΗΕ, αν και αργότερα δήλωσε ότι μετάνιωσε που ξόδεψε τόσο πολιτικό κεφάλαιο σε μια τόσο διχαστική φυσιογνωμία. Η άρνηση του προέδρου Τραμπ να διαβάσει ο ίδιος τις εκθέσεις των υπηρεσιών, βασιζόμενος στη διαμεσολάβηση έμπιστων συνεργατών, καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνο τον διορισμό του Μπόλτον σε μια τέτοια θέση.

Εν τω μεταξύ, δραματική αύξηση του όγκου των προσωπικών δεδομένων που χρειάζεται να παραδίδουν οι πολίτες του κόσμου στις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να αποκτήσουν βίζα εισόδου στις ΗΠΑ, σχεδιάζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σύμφωνα με νέους κανονισμούς που τέθηκαν σε δίμηνη διαβούλευση, στις αιτήσεις για βίζα πρέπει να αναγράφεται η ταυτότητα (username) του αιτούντος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) και οι αριθμοί τηλεφώνου που έχει χρησιμοποιήσει την τελευταία πενταετία.

Εως τώρα, τα στοιχεία αυτά ζητούνταν από άτομα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως αυτά που είχαν ταξιδέψει σε περιοχές που ελέγχονται από τρομοκρατικές οργανώσεις (περίπου 65.000 άτομα ετησίως). Αντιθέτως, εφόσον το μέτρο εφαρμοστεί, θα αφορά 15 εκατ. ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

 
REUTERS, A.P.

Κόσμος

G7: Η Κίνα να σεβαστεί ανθρώπινα δικαιώματα σε Σιντζιάνγκ και Χονγκ Κονγκ

G7

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών κάλεσαν την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην επαρχία Σιντζιάνγκ και να επιτρέψει στο Χονγκ Κονγκ μεγάλο βαθμό αυτονομίας, σύμφωνα με μια σχεδόν τελική εκδοχή του ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής της G7.

"Θα προωθήσουμε τις αξίες μας, καλώντας μεταξύ άλλων την Κίνα να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ειδικά σε σχέση με τη Σιντζιάνγκ και τα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τον υψηλό βαθμό αυτονομίας για το Χονγκ Κονγκ που κατοχυρώνονται στην Κοινή Σινοβρετανική Διακήρυξη και στον Βασικό Νόμο", ανέφερε η G7.

H G7 υπογράμμισε "τη σημασία της ειρήνης και της σταθερότητας στο Στενό της Ταϊβάν και ενθαρρύνει την ειρηνική επίλυση θεμάτων στα Στενά".

«Παραμένουμε σοβαρά ανήσυχοι για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Σινική Θάλασσα και αντιτασσόμαστε σθεναρά σε οιεσδήποτε μονομερείς προσπάθειες αλλαγής του στάτους κβο και αύξησης των εντάσεων.»

Διαβάστε επίσης:

Μαδρίτη: Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά της απονομής χάριτος στους Καταλανούς αυτονομιστές

G7: Συμφωνία για την παροχή 1 δισ. δόσεων εμβολίων το 2022