Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Κορέα: Δίνει... επίδομα εξόδου σε μοναχικούς νέους

Image
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
 clock 14:42 | 14/04/2023 writer icon newsroom ekriti.gr

Κάποιοι νέοι της Νότιας Κορέας είναι τόσο αποκομμένοι από τον κόσμο, που η κυβέρνηση προσφέρεται να τους πληρώσει για να «επανέλθουν στην κοινωνία».

Το υπουργείο Ισότητας των Φύλων και Οικογένειας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα παρέχει έως και περίπου 500 δολάρια το μήνα σε απομονωμένα κοινωνικά άτομα, σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει την «ψυχολογική και συναισθηματική τους σταθερότητα και υγιή ανάπτυξη».

Περίπου το 3,1% των Κορεατών ηλικίας 19 έως 39 ετών είναι «μοναχικοί νέοι που ζουν σε περιορισμένο χώρο, σε κατάσταση αποσύνδεσης από το εξωτερικό για αρκετό χρονικό διάστημα και έχουν αισθητή δυσκολία στο να ζήσουν μια κανονική ζωή», σύμφωνα με την έκθεση του υπουργείου, που επικαλείται το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κορέας.

Αυτό αποτελεί περίπου 338.000 άτομα σε όλη τη χώρα, με το 40% να ξεκινά την απομόνωση στην εφηβεία, σύμφωνα με το υπουργείο. Διάφοροι παράγοντες εκτιμάται ότι παίζουν ρόλο, όπως οικονομικές δυσκολίες, ψυχικές ασθένειες, οικογενειακά προβλήματα ή προκλήσεις υγείας.

Τα νέα μέτρα στοχεύουν ειδικά τους νέους ως μέρος του ευρύτερου νόμου για την υποστήριξη της πρόνοιας των νέων, ο οποίος στοχεύει να υποστηρίξει άτομα εξαιρετικά απομακρυσμένα από την κοινωνία, καθώς και νέους χωρίς κηδεμόνα ή σχολική προστασία που κινδυνεύουν από παραβατικότητα, αναφέρει το CNNi.

Το μηνιαίο επίδομα θα είναι διαθέσιμο σε απομονωμένους μοναχικούς νέους ηλικίας 9 έως 24 ετών που ζουν σε νοικοκυριό με εισόδημα κάτω του μέσου εθνικού εισοδήματος – που ορίζεται στη Νότια Κορέα ως περίπου 4.165 δολάρια το μήνα για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων. Οι νέοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα σε ένα τοπικό διοικητικό κέντρο πρόνοιας. Οι κηδεμόνες, οι σύμβουλοι ή οι δάσκαλοί τους μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για λογαριασμό τους.

«Οι απομονωμένοι νέοι μπορεί να έχουν πιο αργή σωματική ανάπτυξη λόγω ακανόνιστης διαβίωσης και μη ισορροπημένης διατροφής και είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν ψυχικές δυσκολίες όπως κατάθλιψη λόγω απώλειας κοινωνικών ρόλων και καθυστερημένης προσαρμογής», ανέφερε το υπουργείο, τονίζοντας τη σημασία της «ενεργητικής υποστήριξης».

Η έκθεση της Τρίτης περιελάμβανε πολλές περιπτωσιολογικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας νεαρής μαθήτριας που υπέφερε από προβλήματα ψυχικής υγείας και δυσκολίες κοινωνικοποίησης από την εφηβεία. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί στο κολέγιο, επιλέγοντας τελικά να μην παρευρεθεί, και κλείστηκε περισσότερο στον εαυτό της.

Μια άλλη μαθήτρια αντιμετώπισε ενδοοικογενειακή βία και πείνα στο σπίτι – καθιστώντας της δύσκολο να φύγει από το σπίτι ή να δημιουργήσει σχέσεις με άτομα έξω. Η ταυτότητα κανενός ατόμου δεν αποκαλύφθηκε.

Στην έκθεση περιγράφονται επίσης μελλοντικά σχέδια για περαιτέρω δράση, όπως η διανομή κατευθυντήριων γραμμών στις τοπικές κυβερνήσεις, η ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης των νέων και των συστημάτων έγκαιρης ανίχνευσης και η στενότερη συνεργασία με εγκαταστάσεις πρόνοιας των νέων, όπως καταφύγια ή κέντρα αποκατάστασης.

Ορισμένες πόλεις και τοπικές κυβερνήσεις διαθέτουν ήδη παρόμοια συστήματα. Η Σεούλ, η πρωτεύουσα της χώρας, έχει ένα «Έργο Υποστήριξης Νέων Απομονωμένων» που παρέχει συμβουλές ψυχικής υγείας, ανάπτυξη χόμπι και επαγγελματική εκπαίδευση και καθοδήγηση ζωής για απομονωμένους νέους.

Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό στη Νότια Κορέα

Η Ιαπωνία έχει ένα παρόμοιο πρόβλημα, με σχεδόν 1,5 εκατομμύριο απομονωμένους μοναχικούς νέους, οι οποίοι είναι γνωστοί ως hikikomori, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική έρευνα. Μερικοί βγαίνουν μόνο για να αγοράσουν τρόφιμα ή για περιστασιακές δραστηριότητες, ενώ άλλοι δεν βγαίνουν καν από τα υπνοδωμάτιά τους.

Το φαινόμενο εμφανίστηκε στην Ιαπωνία ήδη από τη δεκαετία του 1980. Οι Αρχές της χώρας έχουν εκφράσει αυξανόμενη ανησυχία για το θέμα την τελευταία δεκαετία, αλλά ο Covid-19 έχει επιδεινώσει τα πράγματα, σύμφωνα με την έρευνα.

Από τους ερωτηθέντες, περισσότεροι από το ένα πέμπτο ανέφεραν την πανδημία ως σημαντικό παράγοντα στον απομονωμένο τρόπο ζωής τους. Άλλοι συνήθεις λόγοι που αναφέρθηκαν ήταν η εγκυμοσύνη, η απώλεια εργασίας, η συνταξιοδότηση και οι κακές διαπροσωπικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μοναδική πόλη που ανήκει σε δυο χώρες ταυτόχρονα (βίντεο)

90χρονος κάνει 17 χιλιόμετρα με το ποδήλατο κάθε μέρα για να δει τη γυναίκα του!

Αυστραλία: Ισχυρός κυκλώνας πλήττει το δυτικό τμήμα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2023 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis