Eπικίνδυνη κλιμάκωση με τις ΗΠΑ να προχωρούν στην κατάληψη ιρανικού πλοίου, που επιχείρησε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό. Ιρανικά μέσα μεταδίδουν ότι η Τεχεράνη εξαπέλυσε επιθέσεις με drones κατά αμερικανικών πολεμικών πλοίων στον Κόλπο του Ομάν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν καταγραφεί σοβαρές ζημιές.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim News Agency, το Ιράν προχώρησε σε πλήγματα με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον πλοίων του αμερικανικού ναυτικού στην περιοχή, σε μια κίνηση που εμφανίζεται ως απάντηση στην κατάληψη ιρανικού φορτηγού πλοίου από τις ΗΠΑ.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματισμούς από τα συγκεκριμένα πλήγματα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ερώτημα εάν πρόκειται για προειδοποιητική ενέργεια ή για περιορισμένης κλίμακας επίθεση.
Νωρίτερα, το ανώτατο επιχειρησιακό στρατηγείο των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων είχε χαρακτηρίσει την αμερικανική επιχείρηση κατάληψης του ιρανικού πλοίου «παραβίαση της εκεχειρίας» και «ένοπλη πειρατεία», προειδοποιώντας ότι θα υπάρξουν αντίποινα.
Το περιστατικό έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης του αμερικανικού ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν, όπου ακινητοποιήθηκε και καταλήφθηκε ιρανικό πλοίο που φέρεται να παραβίασε τον ναυτικό αποκλεισμό.
Η νέα αυτή εξέλιξη επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη εύθραυστο κλίμα στην περιοχή, με την εκεχειρία να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης και τον κίνδυνο ευρύτερης στρατιωτικής κλιμάκωσης να ενισχύεται.
Από μία κλωστή κρέμεται η εκεχειρία
Στον αέρα βρίσκονται εν τω μεταξύ οι συνομιλίες στο Πακιστάν, που εξήγγειλε χθες, Κυριακή, ο Ντόναλντ Τραμπ. Στην πρώτη αντίδραση επίσημου αξιωματούχου, σήμερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ, σημείωσε πως «προς το παρόν η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει σε συνομιλίες».
Σε μια κίνηση που συνδυάζει διπλωματία και ωμές απειλές, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι αμερικανική αντιπροσωπεία μεταβαίνει άμεσα στο Πακιστάν για συνομιλίες με το Ιράν, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για σκληρή στρατιωτική απάντηση σε περίπτωση αποτυχίας.
Όπως γράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «οι εκπρόσωποί μου πηγαίνουν στο Ισλαμαμπάντ και θα βρίσκονται εκεί αύριο το βράδυ για διαπραγματεύσεις».
Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Ουάσιγκτον προσφέρει μια «πολύ δίκαιη και λογική συμφωνία», εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Τεχεράνη θα την αποδεχθεί.
Ωστόσο, το μήνυμα συνοδεύεται από ξεκάθαρη προειδοποίηση: σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προχωρήσουν σε εκτεταμένα πλήγματα κατά κρίσιμων υποδομών στο Ιράν.
Απειλές για ενεργειακές εγκαταστάσεις και γέφυρες
Ο Τραμπ κάνει λόγο για καταστροφή «κάθε μονάδας παραγωγής ενέργειας και κάθε γέφυρας», τονίζοντας ότι οι επιθέσεις θα είναι άμεσες και αποτελεσματικές.
«Δεν θα υπάρχει πια “καλός τύπος”», αναφέρει χαρακτηριστικά, εντείνοντας τη ρητορική πίεση προς την ιρανική πλευρά.
BREAKING: Donald Trump has threatened to attack power plants and bridges in Iran if they reject a peace deal.
The U.S. president accused Iran of violating the ceasefire agreement by firing at ships in the Strait of Hormuz yesterday.https://t.co/WSY1yIHlBq
📺 Sky 501 pic.twitter.com/Lm114Daxxi
— Sky News (@SkyNews) April 19, 2026
Σε δηλώσεις του στο Fox News ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει πως αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για το Ιράν και αν δεν υπάρξει συμφωνία «όλη η χώρα θα τιναχτεί στον αέρα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανατιμήσεις: Σε ποια προϊόντα θα αυξηθούν οι τιμές τις επόμενες ημέρες
Στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου ο Βασίλης Κικίλιας (εικόνες)