Skip to main content
ΚΟΣΜΟΣ

Μέρκελ: Δεν αναμένουμε άμεσα συνολικές λύσεις για το προσφυγικό

Image
μερκελ
 clock 18:20 | 23/06/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Παρότι το προσφυγικό θα είναι ένα από τα κεντρικά ζητήματα της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ παραδέχτηκε δημόσια πως δεν αναμένει συμφωνία για το σύνολο των προσφυγικών ζητημάτων.

Δεδομένου ότι το όλο θέμα απειλεί πλέον τη συνοχή της κυβέρνησης της στο Βερολίνο, όπως αναφέρει η Deutsche Welle, η καγκελάριος επιδιώκει εδώ και εβδομάδες να πετύχει τουλάχιστον μια λύση στο θέμα της επαναπροώθησης εκείνων των προσφύγων που έχουν καταγραφεί ήδη σε άλλες χώρες τις ΕΕ.

Σε αυτό ελπίζει ότι θα συμβάλει η συνάντηση αύριο, Κυριακή 24/6, στις Βρυξέλλες, στην οποία, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ, συμμετέχουν κράτη που πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από το προσφυγικό για να συζητήσουν το θέμα «εφ' όλης τη ύλης» και να εξετάσουν «κατά πόσο μπορούν να επιτευχθούν διμερείς, τριμερείς ή ακόμη πολυμερείς συμφωνίες για την καλύτερη επίλυση ορισμένων προβλημάτων».

Στην έκτακτη σύσκεψη στην οποία έχει καλέσει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 κράτη-μέλη της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Δανία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβενία και Κροατία.

Πιθανώς επειδή τα μέχρι στιγμής μηνύματα ότι θα επιτευχθούν χειροπιαστά αποτελέσματα δεν είναι και πολύ αισιόδοξα η καγκελάριος επιδίωξε να μετριάσει τις προσδοκίες της γερμανικής κοινής γνώμης.

Όπως δήλωσε από το Λίβανο, όπου είχε επισκεφτεί προσφυγικούς καταυλισμούς, η σύσκεψη είναι «μια συνάντηση εργασίας και διαβούλευσης» χωρίς κοινό ανακοινωθέν μετά την ολοκλήρωσή της.

57% των πολιτών θέλει περιορισμό της μετανάστευσης προς τη Γερμανία

Και ενώ επικρατεί αβεβαιότητα τόσο για τα αποτελέσματα της άτυπης σύσκεψης όσο και της Συνόδου Κορυφής την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εσωτερικών και πρόεδρος των βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ αμφισβητεί το δικαίωμα της καγκελαρίου να αποφασίζει για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του .

Όπως προειδοποιεί στη σημερινή Süddeutsche Zeitung σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί λύση στο θέμα της επαναπροώθησης στη Σύνοδο Κορυφής θα δώσει εντολή για απώθηση αιτούντων ασύλου στα γερμανικά σύνορα εφόσον τα στοιχεία τους έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η καγκελάριος έχει ήδη δηλώσει πως απορρίπτει αυτό το μέτρο επειδή θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ΕΕ. Σε περίπτωση πάντως που κ. Ζεεχόφερ επιδιώξει να το εφαρμόσει η Α. Μέρκελ έχει έμμεσα καταστήσει σαφές ότι θα τον παύσει από τα καθήκοντα του.

Πάντως, ηγετικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών καταλογίζουν στο αδελφό κόμμα Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ότι με τη στάση του έχει «σημαντικά αποδυναμώσει» τη διαπραγματευτική δύναμη της Γερμανίας στην ΕΕ. Και όχι μόνο. Στην πραγματικότητα το ζητούμενο για το CSU δεν είναι η απώθηση προσφύγων στα σύνορα.

Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό του κρατιδίου Σλέσβιχ-Χόλσταϊν Ντάνιελ Γκύντερ, στόχος του CSU είναι «η μετατόπιση των χριστιανικών κομμάτων πολύ προς τα δεξιά και ενάντια στην Ευρώπη». Με δεξιότερες θέσεις η ηγεσία του κόμματος ελπίζει να διασφαλίσει εκ νέου την απόλυτη πλειοψηφία στις βαυαρέζικες εκλογές τον Οκτώβριο.

Με αφορμή την ανοιχτή αντιπαράθεση Μέρκελ – Ζέεχοφερ το περιοδικό Der Spiegel δημοσιεύει σήμερα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Kantar, σύμφωνα με την οποία: το 57% των πολιτών επιθυμεί περιορισμό της μετανάστευσης προς τη Γερμανία, το 61% συμφωνεί με την πρόθεση του υπουργού Εσωτερικών να μην επιτρέπει την είσοδο στη χώρα προσφύγων που έχουν ήδη καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ το 58% θέλει να παραμείνει καγκελάριος η Α. Μέρκελ.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis