Κόσμος

Μαδρίτη: Σε καραντίνα από σήμερα ένα εκατομμύριο κάτοικοι

κορωνοϊός καραντίνα

Σε εφαρμογή μπαίνουν από σήμερα (28/09) νέα μέτρα για ένα εκατομμύριο κατοίκους της περιφέρειας της Μαδρίτης. Τα μέτρα αυτά αφορούν επιπλέον 167.000 ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να βγαίνουν από τη συνοικία τους παρά μόνο για συγκεκριμένους λόγους, όπως να πάνε στην εργασία τους, να επισκεφθούν γιατρό ή να πάνε τα παιδιά στο σχολείο.

Οι πολίτες ωστόσο έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται ελεύθερα μέσα στη συνοικία τους και δεν είναι συνεπώς περιορισμένοι στο σπίτι.

Τα μέτρα αυτά ίσχυαν ήδη εδώ και μία εβδομάδα για περισσότερους από 850.000 ανθρώπους, κυρίως στις λιγότερο προνομιούχες συνοικίες ή κοινότητες της νότιας Μαδρίτης, όπου οι διαδηλώσεις πολλαπλασιάζονται για να καταγγελθεί μια κατάσταση που πολλοί θεωρούν άδικη.

Συνολικά σχεδόν το 15% των κατοίκων της περιφέρειας αυτής με πληθυσμό 6,6 εκατ. ανθρώπους υπόκειται πλέον στους περιορισμούς αυτούς.

Όμως η κεντρική κυβέρνηση, η οποία κρίνει αυτά τα μέτρα ανεπαρκή, επιδόθηκε σ' ένα μπρα-ντε-φερ με την περιφέρεια για να την ωθήσει να υιοθετήσει πιο δραστικά μέτρα και την απείλησε να τα επιβάλει εκείνη, αν η περιφέρεια δεν αναλάβει δράση.

Στην Ισπανία, οι περιφέρειες είναι αρμόδιες για τον τομέα της υγείας.

«Η υποχρέωση της περιφέρειας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, οφείλει να είναι να σταματήσει τη διάδοση της Covid», επέμεινε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών Αράντσα Γκονθάλεθ Λάγια μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Antena 3.

Η Ισπανία έχει καταγράψει περισσότερα από 700.000 κρούσματα και περισσότερους από 31.000 νεκρούς από την αρχή της πανδημίας, ενώ η Μαδρίτη είναι το επίκεντρο του δεύτερου κύματος της επιδημίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Ερντογάν: Παραλήρημα για την καταδίκη από τον ΟΗΕ: «Δέχθηκαν την ελληνική μαύρη προπαγάνδα»!

ερντογάν κατεχόμενα

Με παραληρηματικού χαρακτήρα ανακοίνωση απάντησε η Άγκυρα το βράδυ της Παρασκευής, στην ομόφωνη και κατηγορηματική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε τις προκλήσεις Ερντογάν-Τατάρ στην επέτειο της εισβολής στην Κύπρο,  με την ανακοίνωση του ανοίγματος  μέρους της Αμμοχώστου. 

«Απορρίπτουμε την δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρεται σε δισέλιδη ανακοίνωση που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Μάλιστα, στην ανακοίνωση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «τέτοιες δηλώσεις βασίζονται στην μαύρη προπαγάνδα και τους αβάσιμους ισχυρισμούς της ελληνικής και της ελληνοκυπριακής πλευράς, ότι η Αμμόχωστος δεν είναι έδαφος της ΤΔΒΚ (σ.σ του ψευδοκράτους των Κατεχομένων), ότι η ΤΔΒΚ θα φέρει εποίκους στην περιοχή που «ανοίγει» και ότι θα υφαρπάξει περιουσίες».

Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας επιχειρεί να παρουσιάσει την επέκταση του ανοίγματος -μέσω του αποχαρακτηρισμού του από στρατιωτική ζώνη- περιοχών της Αμμοχώστου, ως μία πράξη... καλής θέλησης, με τον ισχυρισμό ότι δεν παραβιάζονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ από τις τουρκοκυπριακές Αρχές.

Η τουρκική πλευρά επαναλαμβάνει την «δέσμευση» Ερντογάν ότι το «πιλοτικό» -όπως το χαρακτηρίζει- άνοιγμα της Αμμοχώστου δεν πρόκειται να βλάψει τα συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων ιδιοκτητών που έχουν στερηθεί τις περιουσίες τους επί 47 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσσφύγουν σε τουρκοκυπριακή Επιτροπή, αναγνωρίζοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την δικαιοδοσία του ψευδοκράτους. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι με το άνοιγμα των Βαρωσίων δεν παραβιάζονται ούτε δικαιώματα ιδιοκτησίας ούτε τα ψηφίσματα ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ούτε το διεθνές δίκαιο. 

Επισήμανε δε ότι όλες οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν, όχι μόνο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, ακόμα και της Ρωσίας, γίνονται επειδή δε θέλει κανένας το τουρκοκυπριακό κράτος να αναγνωριστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μισέλ: Οι ανακοινώσεις Ερντογάν για άνοιγμα των Βαρωσίων αυξάνουν τις εντάσεις

Κυπριακό: Οι ΗΠΑ λένε «όχι» στη δημιουργία των δύο κρατών

Μέρκελ: Ίσες αποστάσεις για τις προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο