Κόσμος

Κορωνοϊός - Σαρλ Μισέλ: Προτεραιότητά μας το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σαρλ Μισέλ

Στην προτεραιότητα των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δημιουργήσουν ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα είναι αναγνωρισμένο σε ευρωπαϊκή κλίμακα, ακόμη και παγκοσμίως, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Grand Rendez-vous» στο δίκτυο «Europe 1», ο πρόεδρος Μισέλ υπογράμμισε ότι αυτά τα πιστοποιητικά θα πρέπει να καθορίζουν την ημερομηνία εμβολιασμού των πολιτών καθώς και τον τύπο του εμβολίου που έλαβαν. «Το πώς θα χρησιμοποιείται αυτό το πιστοποιητικό παραμένει ακόμα ερώτημα, καθώς υπάρχουν ζητήματα πολιτικά αλλά και δημοκρατικά», δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις των 27 επικεντρώνονται επί του παρόντος στη θέσπιση κοινών προτύπων για αυτά τα πιστοποιητικά, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αναγνώρισή τους μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αναφορικά με το ερώτημα ενός πιθανού «ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού» που θα διευκολύνει τα ταξίδια κυρίως σε χώρες που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι προς το παρόν επικρατεί απροθυμία σε ορισμένα κράτη – μέλη, ενώ σε άλλα, όπως η Γερμανία η συζήτηση θεωρείται πρόωρη λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμών, όσο και των αβεβαιοτήτων που εξακολουθούν να υπάρχουν αναφορικά την επίδραση του εμβολίου στη μετάδοση του ιού.

Προς το παρόν, ο στόχος που θέτουν οι ηγέτες των κρατών – μελών της ΕΕ είναι να εμβολιαστεί το 70% του ευρωπαϊκού πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. «Αν πετύχουμε τον στόχο μας, αυτό θα σημαίνει ότι το 30% των ενηλίκων δεν θα εμβολιαστούν αυτό το καλοκαίρι. Είναι δίκαιο να κάνουμε το πιστοποιητικό ένα προνόμιο και να απαγορεύουμε σε άλλους να ταξιδεύουν;»,αναρωτήθηκε ο πρόεδρος Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις που υπάρχουν σε κράτη – μέλη, όπως η Γαλλία.

Αναφορικά με την απόφαση της Pfizer να μειώσει τον αριθμό των φιαλιδίων εμβολίων που στέλνουν σε ευρωπαϊκές χώρες, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι την επόμενη ημέρα από την ανακοίνωση, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τηλεφώνησε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας για να ζητήσει εξηγήσεις σχετικά με τον χρόνο παράδοσης.

«Χτυπήσαμε τη γροθιά μας στο τραπέζι, γεγονός που κατέστησε δυνατή τη μείωση της καθυστέρησης», δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Από τότε η εταιρεία ανακοίνωσε ένα σχέδιο για να επιστρέψει στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεκινώντας από αύριο, Δευτέρα 25 Ιανουαρίου.

Ειδήσεις σήμερα

Πρόσκληση Μαδούρο προς Μπάιντεν να «γυρίσουν τη σελίδα»

Ισραήλ - κορωνοϊός: Έξι έγκυες γυναίκες νόσησαν από το μεταλλαγμένο στέλεχος

Κορωνοϊός - Βρετανία: Πεθαίνουν 5 ασθενείς σε ΜΕΘ ανά 12 ώρες

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη - κορωνοϊός: Ιικό φορτίο σε λύματα περιοχών που ήταν "καθαρές"

κορωνοϊός

Μετά τα αποκαλυπτικά στοιχεία που παρουσίασε στο “Ράδιο Κρήτη” η επικεφαλής του περιφερειακού ιατρείου δημόσιας υγείας, καθηγήτρια Άννα Ψαρουλάκη, για την κατακόρυφη αύξηση του ιϊκού φορτίου με κορωνοϊό, στα λύματα της Κρήτης, μία ακόμη σειρά στοιχείων ήρθαν να προκαλέσουν νέο προβληματισμό στις υγειονομικές αρχές του νησιού.

Με δηλώσεις του στο σταθμό και την εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ  Χερσονήσου, Μανώλης Ματθαιάκης, επισήμανε ότι στους τελευταίους ελέγχους που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα στα λύματα του βιολογικού των Μαλίων - κατ’επέκταση και στα λύματα της Σταλίδας - βρέθηκε για πρώτη φορά αυξημένο ιϊκό φορτίο, γεγονός που κινητοποίησε τις αρχές, από την περασμένη Παρασκευή οπότε και κοινοποιήθηκαν στην ΔΕΥΑΧ τα στοιχεία των μετρήσεων.

Ο κ. Ματθαιάκης σημείωσε ότι είναι η πρώτη φορά που ανιχνεύεται ιϊκό φορτίο στη συγκεκριμένη περιοχή η οποία, σε όλες τις έως τώρα μετρήσεις, ήταν “καθαρή”…

Τώρα η ανίχνευση χαρακτηρίζεται από μέτρια έως υψηλή, γι’ αυτό και όπως είπε απαιτείται αυξημένη προσοχή από όλους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ματθαιάκης απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν αυστηρά τα μέτρα αυτοπροστασίας.

Ευχάριστα, την ίδια ώρα, είναι τα νέα για λύματα από τον βιολογικό των Γουβών όπου το προηγούμενο διάστημα είχε ανιχνευτεί υψηλό ιϊκό φορτίο.

Όπως είπε, σε αυτή τη φάση, το φορτίο βρέθηκε μειωμένο κατά 70% από το συνολικό των περασμένων αναλύσεων, εξέλιξη που σκόρπισε χαμόγελα στην υπηρεσία καθώς αποδείχθηκε ότι ο κόσμος πειθάρχησε κι έλαβε μέτρα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η περιοχή της Χερσονήσου είναι “καθαρή” με βάση όλες τις έως τώρα μετρήσεις.

Ελένη Μπουρμά

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Ραγίζει καρδιές ο δίδυμος αδελφός του Γιώργου (βίντεο)

Κρήτη - κορωνοϊός: "Έκρηξη" εισαγωγής ασθενών στα νοσοκομεία!

Ηράκλειο: Κρούσμα κορωνοϊού σε δημόσια υπηρεσία

Κοφτερίδης στο Ράδιο Κρήτη: Lockdown στο Ηράκλειο όπως τον Μάρτιο