Κόσμος

Κορωνοϊός: Αφαιρούνται από την ευρωπαϊκή λίστα ασφαλών χωρών Σερβία και Μαυροβούνιο

Σερβία, κρούσματα

Να αφαιρέσει τη Σερβία και το Μαυροβούνιο από τη λίστα των ασφαλών χωρών από τις οποίες επιτρέπονται τα μη απαραίτητα ταξίδια, αποφάσισε η Ε.Ε. Σύμφωνα με το Reuters, δεν συζητήθηκε καν το ενδεχόμενο να συμπεριληφθούν οι ΗΠΑ στον κατάλογο λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες την Τρίτη εξέτασαν και ενέκριναν την πρόταση της Γερμανίας, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., να αποσύρουν τη Σερβία και το Μαυροβούνιο εξαιτίας της επιταχυνόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η ανανεωμένη λίστα θα δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες. Ο κατάλογος αυτός αποτελεί μόνο μια σύσταση προς τα 27 κράτη – μέλη και ενημερώνεται τακτικά. Οι 27 συζήτησαν επίσης να αποσύρουν την Αλγερία και το Μαρόκο από τον κατάλογο ασφαλών χωρών, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19, αλλά οι περισσότερα κράτη - μέλη αντιτάχθηκαν στην κίνηση, καθώς οι αριθμοί εκεί είναι ακόμη σχετικά χαμηλοί.

πηγή: Reuters

Κόσμος

Αυστηρό μήνυμα από Ε.Ε σε Τουρκία για ανατολική Μεσόγειο και προσβολές

Φωτό αρχείου

Αυστηρό μήνυμα έστειλε η ΕΕ στην Τουρκία μετά κλιμάκωση των προκλητικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο και τη σφοδρή επίθεση του Ταγίπ Ερντογάν στον Γάλλο ομόλογό του και τους προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter τονίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές.

Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».