Τεχνολογία

Ιστοσελίδα με τεχνητή νοημοσύνη παράγει ψεύτικα πρόσωπα

texnologia-texniti-noimosuni.jpg

Ιστοσελίδα που παράγει ψεύτικα πρόσωπα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε ένας software developer.
Το Thispersondoesnotexist.com παράγει μια νέα, ιδιαίτερα ρεαλιστική (τις περισσότερες φορές) εικόνα προσώπου κάθε φορά που ανανεώνεται, χρησιμοποιώντας τεχνολογία την οποία έχει αναπτύξει η Nvidia. Όπως αναφέρει το BBC, κάποιοι επισκέπτες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το πόσο πειστικές είναι οι φωτογραφίες, ωστόσο αρκετές φαίνονται ξεκάθαρα ψεύτικες. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, αρκετοί έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν εικόνες από την ιστοσελίδα αυτή στα social media.
Η Nvidia ανέπτυξε ένα ζεύγος «ανταγωνιστικών» προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία και την κριτική επί των φωτογραφιών το 2017. Αργότερα, η εταιρεία τα κατέστησε open source, οπότε και είναι πλέον διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.
Η βελτίωση των τεχνολογιών που επιτρέπουν την παραγωγή συνθετικής ομιλίας, εικόνων και κειμένου από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί ηθικά ζητήματα, τα οποία αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι ερευνητές του χώρου και μη. Ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα η ερευνητική ομάδα OpenAI ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «συγγραφέα» τεχνητής νοημοσύνης, ικανού να γράφει ιδιαίτερα πειστικά fake news, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να μην κοινοποιήσουν δημόσια στοιχεία για την τεχνολογία αυτή, λόγω φόβων για κατάχρησή της.
Επίσης, γνωστό είναι το ζήτημα των «deepfakes», όπου πρόσωπα διασήμων (όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον) τοποθετούνται σε σώματα πορνοστάρ σε πορνογραφικά βίντεο, ενώ, όπως είχε γίνει γνωστό το 2017, ερευνητές στο University of Washington ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα φωτορεαλιστικό μοντέλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μέσω εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αντέγραψε κι αναπαρήγαγε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος κουνά το στόμα του όταν μιλάει.
Η συγκεκριμένη τεχνική επέτρεψε στους ερευνητές να «βάλουν λόγια» στο (συνθετικό) στόμα του Ομπάμα στο βίντεο που δημιούργησαν, χρησιμοποιώντας μια τεχνητή νοημοσύνη (neural network), η οποία δημιούργησε ένα μοντέλο του σχήματος του στόματός του, προσαρμόζοντας το μοντέλο αυτό σε βίντεο και ηχητικό υλικό του πρώην προέδρου. Για τον σκοπό αυτόν είχαν χρησιμοποιηθεί 14 ώρες βίντεο του Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί κάθε είδους ηχητικό στην εικόνα του πρώην προέδρου ή απλά να τοποθετηθούν ψηφιακά στο στόμα του λόγια τα οποία δεν είπε ποτέ στην πραγματικότητα.

Τεχνολογία

Microsoft: Καταργεί τους κωδικούς πρόσβασης σε όλους τους χρήστες των windows

microsoft

Η Microsoft έκανε γνωστό ότι πλέον όλοι οι χρήστες των Windows και άλλων προϊόντων της μπορούν να καταργήσουν όλους τους κωδικούς πρόσβασης (passwords) από τους λογαριασμούς τους Microsoft και, στη θέση τους, να χρησιμοποιούν μια ειδική εφαρμογή ταυτοποίησης μέσω κινητού τηλεφώνου ή κάποια άλλη λύση.

Η αμερικανική εταιρεία είχε επιτρέψει τον Μάρτιο στους επιχειρηματικούς μόνο χρήστες της να χρησιμοποιούν λογαριασμούς χωρίς passwords, ένα σύστημα που πλέον θα καταστεί ευρύτερα διαθέσιμο στους πάντες. Όπως ανακοίνωσε η Microsoft, ήδη σχεδόν το 100% των εργαζομένων της χρησιμοποιεί το νέο ασφαλέστερο σύστημα.

Όταν δίνεται στον χρήστη η δυνατότητα εισόδου (login) στον υπολογιστή του χωρίς κωδικό πρόσβασης, θα καλείται να δώσει το δακτυλικό αποτύπωμά του ή κάποιο άλλο χαρακτηριστικό ασφαλείας σε μια κινητή εφαρμογή (Microsoft Authenticator app), καταργώντας πλέον τα passwords που είναι δυνατό κακόβουλοι τρίτοι να μαντέψουν ή να υποκλέψουν.

Οι χρήστες των Windows, σύμφωνα με το BBC, θα συνεχίσουν να μπορούν να κάνουν γρήγορη είσοδο στον υπολογιστή τους π.χ. με κωδικό ΡΙΝ. Σε μερικές εξαιρέσεις (Office 2010, κονσόλες Xbox και Windows 8.1 ή προηγούμενα λειτουργικά συστήματα) θα συνεχίσει να χρειάζεται κωδικός πρόσβασης.

Σε περίπτωση που χαθεί η πρόσβαση στην εφαρμογή ταυτοποίησης, π.χ. λόγω κλοπής του κινητού τηλεφώνου του χρήστη, θα υπάρχει σύστημα «back-up», όπως η αναγνώριση προσώπου Windows Hello, κάποιο φυσικό κλειδί ασφαλείας ή η αποστολή κωδικών επαλήθευσης μέσω μηνύματος SMS ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο χρήστης μπορεί να «κατεβάσει» στο κινητό του την εφαρμογή Microsoft Authenticator από τη διεύθυνση:

https://support.microsoft.com/en-us/account-billing/download-and-install-the-microsoft-authenticator-app-351498fc-850a-45da-b7b6-27e523b8702a

Στη συνέχεια πρέπει να ενεργοποιήσει από την ιστοσελίδα του λογαριασμού του Microsoft τη δυνατότητα λογαριασμού χωρίς password, μέσω της διεύθυνσης:

https://account.microsoft.com/account/Account?ru=https%3A%2F%2Faccount.microsoft.com%2F&destrt=home-index

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Η τύχη... δεν χαμογέλασε σε ιδιοκτήτη πρακτορείου ΟΠΑΠ - Πρόστιμο και λουκέτο

Ηράκλειο: Έκαναν σεξ μέσα στο αυτοκίνητο και τους συνέλαβαν!

ESPA BANNER