Κόσμος

Ισπανία: Νέες δημοσκοπήσεις "δείχνουν" πολιτικό αδιέξοδο μια βδομάδα πριν τις εκλογές

σάντσεθ

Τρεις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές της 10ης Νοεμβρίου στην Ισπανία, οι οποίες διενεργήθηκαν για λογαριασμό εφημερίδων, δείχνουν ότι είναι απίθανο να ξεπεραστεί το τρέχον πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, καθώς καμία από τις ευρύτερες παρατάξεις της αριστεράς και της δεξιάς δεν φαίνεται να εξασφαλίζει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Οι δημοσκοπήσεις αυτές που έγιναν από το NC Report για την La Razon, το GAD3 για την ABC και το SigmaDos για την El Mundo δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές θα κερδίσουν τις εκλογές, αλλά χωρίς να συγκεντρώνουν πλειοψηφία για να μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ θα σημειώσει κάποιες απώλειες και θα εξασφαλίσει γύρω στις 120 έδρες στις εκλογές, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox θα κερδίσει έδαφος και θα γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα, εξασφαλίζοντας περίπου 40 έδρες από τις 350 του κοινοβουλίου.

Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο μαζί με το Σοσιαλιστικό, έχουν κυριαρχήσει στο πολιτικό τοπίο της Ισπανίας κατά το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφατης ιστορίας της χώρας, θα αυξήσει τα ποσοστά του, ενώ οι φιλελεύθεροι Ciudadanos θα είναι το κόμμα που θα υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στις εκλογές αυτές, στις οποίες δείχνει να εξασφαλίζει λιγότερες από το ένα τρίτο των εδρών που είχε λάβει τον Απρίλιο.

Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία επιτρέπεται να γίνονται δημοσκοπήσεις βάσει του ισπανικού νόμου.

Απόψε το ντιμπέιτ των πέντε αρχηγών - Στο επίκεντρο Καταλονία και αναποφάσιστοι

Με στόχο να πείσουν τη μεγάλη μάζα των ακόμη αναποφάσιστων ψηφοφόρων, και κεντρικό θέμα το ζήτημα της Καταλoνίας, αλλά και τις μετεκλογικές συνεργασίες που θα επιδιωχθούν για να λύσουν το διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο, οι ηγέτες των πέντε μεγαλύτερων κομμάτων στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών στην Ισπανία θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους σήμερα το βράδυ στη μόνη τηλεμαχία τους ενόψει των εκλογών της 10ης Νοεμβρίου.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τους ηγέτες του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Πάβλο Κασάδο, των κεντροδεξιών Ciudadanos Άλβερτ Ριβέρα, των Αριστερών Podemos Πάβλο Ιγκλέσιας και για πρώτη φορά του ακροδεξιού Vox Σαντιάγο Αμπασκάλ, με στόχο να ανατρέψει τις αρνητικές για το κόμμα του PSOE σφυγμομετρήσεις, που το φέρουν να επιτυγχάνει ποσοστά μικρότερα από εκείνα της νίκης του στις εκλογές του Απριλίου--όπως αυτή της εφημερίδας El Pais, που χθες πίστωνε στον Σάντσεθ ένα ποσοστό 27,3% έναντι 28,7% τον Απρίλιο. Οι Σοσιαλιστές έχουν θέσει ως στόχο της παρούσης αναμέτρησης το 30%, έτσι ώστε να είναι κύριοι του πολιτικού παιχνιδιού και να μπορέσουν να κυβερνήσουν στα πρότυπα των αντίστοιχων Σοσιαλιστών της Πορτογαλίας χωρίς να χρειασθεί να σχηματίσουν κυβέρνηση συμμαχίας με κάποιο κόμμα. Στην αναμέτρηση του Απριλίου το 10% των ψηφισάντων είχε αποφασίσει την επιλογή του μόλις την τελευταία εβδομάδα, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό για τον Σάντσεθ να απευθυνθεί σε αυτό το τμήμα του εκλογικού σώματος, που είναι δυνατόν να γύρει την πλάστιγγα.

Με δεδομένο ότι η μόνη πιθανότητα πλέον οι Σοσιαλιστές να προσελκύσουν ψήφους είναι από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους των Ciudadanos, απόψε αναμένεται με ενδιαφέρον το «άνοιγμα» που αναμένεται να κάνει προς το κεντρώο ακροατήριο ο Σάντσεθ, αλλά και η αντίδραση του Ριβέρα, που βλέπει το κόμμα του να απολεπίζεται δημοσκοπικά. Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση του Πάβλο Ιγκλέσιας, ο οποίος τελευταία καταφέρεται εναντίον του Σάντσεθ για την απροθυμία του να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Podemos με αποτέλεσμα να μένουν εκκρεμή πολλά καίρια ζητήματα, όπως η οικονομία και η κρίση στην Καταλονία.

Ένα από τα κεντρικά θέματα, που θα κρίνουν και την τελική ροπή του ισπανικού εκλογικού σώματος, θα είναι το Καταλανικό και οι συνεχιζόμενες μαζικές διαμαρτυρίες των αυτονομιστικών κύκλων στην αυτόνομη ισπανική επαρχία. Η στάση των κομμάτων απέναντι στο ανοικτό τούτο ζήτημα έχει δημιουργήσει μεγάλες ανακατατάξεις στα ποσοστά τους, με κύριο ωφελημένο το ακροδεξιό Vox και σε δεύτερο επίπεδο το συντηρητικό ΡΡ. Μάλιστα, η τηλεοπτική αναμέτρηση θα διεξαχθεί πιθανώς μέσα σε ένα τεταμένο κλίμα, καθώς σήμερα το απόγευμα επισκέπτεται τη Βαρκελώνη ο βασιλιάς Φελίπε και ήδη οι αυτονομιστές έχουν καλέσει τον πληθυσμό σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίες, που αναμένεται --βάσει της έως τώρα εμπειρίας--να εκτραχυνθούν σε βίαια επεισόδια με την αστυνομία.

Ο Σάντσεθ αναμένεται να επιμείνει στο επιχείρημα πως το PSOE- με τη μετριοπαθή, αλλά και ενωτική για το ισπανικό κράτος, στάση του- είναι το μοναδικό κόμμα που δύναται να εξασφαλίσει «σταθερότητα». Σκληρή ωστόσο πρόκειται να είναι η επίθεση που θα του εξαπολύσει ο Κασάδο, όσον αφορά τα μέτρα που δεν λαμβάνει για την καταστολή των αυτονομιστών η κυβέρνηση και ιδίως την εφαρμογή του Άρθρου 155 του Συντάγματος για την αναστολή του αυτόνομου καθεστώτος της Καταλονίας.

Ο Κασάδο αναμένεται μπροστά στην δημοσκοπική άνοδο της ακροδεξιάς να επιμείνει στην ιδέα της «ωφέλιμης ψήφου» στο ΡΡ, έτσι ώστε να ενσαρκωθεί η ιδέα για την «Ενιαία Δεξιά», η οποία θα είναι ικανή στα πρότυπα των τοπικών κυβερνήσεων της Ανδαλουσίας, Μαδρίτης και Βαλένθιας, να κυβερνήσει. Στόχος του Κασάδο είναι οι 100 έδρες, που θα του δίνουν μεγαλύτερες δυνατότητες μετεκλογικών ελιγμών, όμως οι δημοσκοπήσεις δεν του δίνουν μεγάλες ελπίδες. Την κατάργηση της αυτονομίας κηρύττει και το Vox, με αποτέλεσμα το ακροδεξιό κόμμα να κατακτά μεγάλο μερίδιο του συντηρητικού ακροατηρίου και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να προβάλλει ακόμη και ως πιθανή τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Κόσμος

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεν έχουμε δώσει νέες εγκρίσεις για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων στην Τουρκία

μερκελ ερντογαν

Κατά περίπτωση και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις παραμέτρους της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας λαμβάνονται οι αποφάσεις για την έγκριση εξαγωγών οπλικών συστημάτων, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει δώσει την έγκρισή της για «κρίσιμες» εξαγωγές όπλων, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο των περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επανέλαβε δε τη λύπη του για την «συνέχιση των προκλήσεων» από την πλευρά της 'Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο.

Απαντώντας σε ερώτηση περί επιστολής προς το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ζητά από τη Γερμανία την αναστολή των εξαγωγών στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να δώσει λεπτομέρειες για την εμπιστευτική αλληλογραφία του υπουργού με τους ομολόγους του και περιορίστηκε να περιγράψει τη γενική πρακτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές εξοπλιστικών συστημάτων.

«Αποφασίζουμε κατά περίπτωση και μάλιστα έπειτα από προσεκτική εξέταση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας», δήλωσε ο κ. Μπούργκερ και εξήγησε ότι ειδικά για την Τουρκία, αυτό σημαίνει ότι τα τελευταία χρόνια οι αριθμοί νέων εγκρίσεων είναι πολύ χαμηλοί, ενώ «δεν έχει δοθεί καμία νέα έγκριση για κρίσιμες εξαγωγές όπλων τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων». Ο κ. Μπούργκερ προσέθεσε ακόμη ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάζει συνεχώς τις πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τον έλεγχο των εξαγωγών, σε συνεννόηση και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και λαμβάνοντας υπ' όψιν τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συμμαχίας, μεταξύ άλλων σε ό,τι αφορά τα θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς ασφάλειας.

«Λυπούμαστε για τη συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και παραμένουμε πεπεισμένοι ότι μια λύση στα διαφιλονικούμενα θέματα είναι εφικτή μόνο μέσω απευθείας διαλόγου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών», επανέλαβε ο Γερμανός εκπρόσωπος, τονίζοντας για μία ακόμη φορά τη βούληση του Βερολίνου να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά τα περί αιτήματος της Αθήνας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενδεχόμενη συνολική αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ - Τουρκίας, ο Κρίστοφερ Μπούργκερ περιορίστηκε να παραπέμψει στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου για τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, τα οποία, όπως είπε, επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη Σύνοδο. Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος αναφέρθηκε μάλιστα στο συγκεκριμένο απόσπασμα των Συμπερασμάτων, όπου γίνεται λόγος για συμφωνία της ΕΕ να δρομολογήσει θετικό πολιτικό θεματολόγιο ΕΕ - Τουρκίας, με ιδιαίτερη έμφαση μεταξύ άλλων στον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, υπό την προϋπόθεση όμως ότι «θα συνεχιστούν οι εποικοδομητικές προσπάθειες να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου».