Κόσμος

ΗΠΑ: Πάνω από 67.000 νέα κρούσματα κορωνοϊού σε 24 ώρες

ΗΠΑ - Κρούσματα

Στις ΗΠΑ καταγράφηκε την Τετάρτη νέο θλιβερό ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-C0V-2 μέσα σε μια ημέρα, με πάνω από 67.600 να καταμετρώνται σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Πέμπτη ώρα Ελλάδας).

Στη χώρα καταγράφεται από τα τέλη του Ιουνίου ραγδαία αναζωπύρωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ειδικά στις νότιες και στις δυτικές πολιτείες. Εδώ και δέκα ημέρες, ο αριθμός των μολύνσεων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση κυμαίνεται από τις 55.000 ως τις 65.000.

Αυτοί οι τρομακτικοί αριθμοί είναι σχεδόν διπλάσιοι από το επίπεδο των κρουσμάτων μόλυνσης τον Απρίλιο, όταν η χώρα τελούσε κατά μεγάλο μέρος της υπό περιορισμό.

Το προηγούμενο θλιβερό ρεκόρ μολύνσεων, σύμφωνα με τη στοιχεία της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, είχε καταγραφεί το Σάββατο, όταν είχαν επιβεβαιωθεί πάνω από 66.500 κρούσματα.

Η καμπύλη των θανάτων, μολονότι βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, μέχρι στιγμής δεν έχει πορεία παρόμοια με αυτή των κρουσμάτων μόλυνσης. Χθες Τετάρτη στον κατάλογο των νεκρών που θρηνεί η χώρα εξαιτίας της COVID-19 προστέθηκαν 795 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα του Τζονς Χόπκινς, τα οποία ανανεώνονται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στον πλανήτη, τόσο ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων (πάνω από 3,49 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,07 εκατ. ασθενείς αποθεραπεύτηκαν), όσο και ως προς τον αριθμό των νεκρών (πάνω από 137.200).

Τα επιδημιολογικά μοντέλα αναθεωρούνται διαρκώς προς το χειρότερο: η χώρα αναμένεται να μετράει 151.000 νεκρούς ως την 1η Αυγούστου και 157.000 περί την 8η Αυγούστου, κατά τον μέσο όρο των μοντέλων 23 κέντρων έρευνας, όπως υπολογίστηκε και δημοσιοποιήθηκε προχθές Τρίτη από ομάδα του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης για λογαριασμό των ομοσπονδιακών Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC).

Κρήτη

Ηράκλειο

Ηράκλειο: Πλήγμα για τους ξεναγούς από κορωνοϊό και παράνομες ξεναγήσεις

ξεναγησεις

Χωρίς δουλειά βρίσκονται εδώ και μήνες οι ξεναγοί στην Κρήτη. Αυτή την στιγμή “κάθεται” το 95% των επαγγελματιών ξεναγών, όπως ανέφερε μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή της Ρένας Σημειαντωνάκη η Γενική Γραμματέας του σωματείου Ξεναγών Κρήτης – Σαντορίνης, Κατερίνα Γιακουμάκη.

Μέσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας τoυ κορωνοιού, μεγάλο αγκάθι για τον χώρο εξακολουθεί ν’ αποτελεί το θέμα των παράνομων ξεναγήσεων. Σύμφωνα με την κ. Γιακουμάκη πρόσφατα έγινε ευρεία σύσκεψη  στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όπου συζητήθηκε  το χρόνιο και σύνθετο πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων με το οποίο έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι οι διπλωματούχοι ξεναγοί της Ελλάδας. 

Στην διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με τα κατά τόπους Σωματεία Ξεναγών και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού, όπως και η ανάληψη  πρωτοβουλίας για αλλαγή του νομικού πλαισίου.

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλης Καραμαλάκης δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει στα αντίστοιχα Α.Τ. της ΕΛΑΣ και στις Διευθύνσεις της Τουριστικής Αστυνομίας σε όλη τη χώρα προτροπή για εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με τα κατά τόπους Σωματεία Ξεναγών και τις υπηρεσίες του Υπουργείου Τουρισμού.

Επίσης, το υπουργείο Τουρισμού ανέλαβε πρωτοβουλία σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία για την κατάρτιση πρότασης, ώστε να αλλάξει το νομικό πλαίσιο όσον αφορά τη βεβαίωση και είσπραξη του προβλεπόμενου προστίμου σε όσους προβαίνουν σε αντιποίηση του επαγγέλματος του Ξεναγού.
Όπως επισημαίνουν οι ξεναγοί, η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας ανοίγει το δρόμο για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος των παράνομων ξεναγήσεων προς την κατεύθυνση εντατικοποίησης των ελέγχων και απόλυτης εφαρμογής της τουριστικής νομοθεσίας.