Κόσμος

Η ρεπουμπλικανική επιτροπή για την επανεκλογή του Τραμπ συγκέντρωσε 60 εκατ. δολάρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ

Το επιτελείο για την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο οποίο ανήκει συγκέντρωσαν περισσότερα από 60 εκατ. δολάρια σε δωρεές μόνον για τον μήνα Ιανουάριο και τούτο εις πείσμα της διαδικασίας για την παραπομπή του, που απειλούσε την προεδρία του.

«Το επονείδιστο ψεύδος της παραπομπής και το χάος που επικράτησε στις προκριματικές εκλογές το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν να συνεισφέρουν» σημαντικά στην οικονομική ενίσχυση για την επανεκλογή του Τραμπ, δήλωσε σχετικά ο επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου Μπραντ Πράσκεϊλ —αναφερόμενος εμμέσως στο ‘φιάσκο’ των Δημοκρατικών στις προκριματικές της Αϊόβα την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εθνικής επιτροπής των Ρεπουμπλικανών (Republican National Committee), 60,6 εκατ. δολάρια μπήκαν στα ταμεία της τον περασμένο μήνα και πλέον διαθέτουν ένα συνολικό ποσόν που ξεπερνά τα 200 εκατ. δολάρια.

Συγκριτικά, ο κύριος υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη διεκδίκηση του χρίσματος του κόμματός του, ο Γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς, συγκέντρωσε μόλις 25 εκατ. δολάρια τον Ιανουάριο, που ήταν και ο πιο προσοδοφόρος μήνας της οικονομικής του εκστρατείας.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Open Secrets, η επιτροπή επανεκλογής του Τραμπ και οι ανεξάρτητες επιτροπές στήριξής του είχαν συγκεντρώσει έως τις 3 Φεβρουαρίου 232,09 εκατ. δολάρια, βάσει των στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εκλογών (FEC). Στο ίδιο διάστημα τα διαθέσιμα του Σάντερς ήσαν μόλις 108 εκατ. δολάρια.

Οι μόνοι πιθανοί διεκδικητές της προεδρίας από το στρατόπεδο των Δημοκρατικών, που βρίσκονται κοντά στα επίπεδα του Τραμπ, είναι μόνον οι πολυεκατομμυριούχοι Μάικλ Μπλούμπεργκ και Τομ Στέγιερ, οι οποίοι διοχετεύουν στην εκστρατεία τους ίδια κεφάλαια. Η επιτροπή του Στέγιερ διαθέτει 205,38 εκατ. δολάρια, χωρίς έξωθεν δωρεές, ενώ αντίστοιχα αυτή του Μπλούμπεργκ έχει στα ταμεία της 200,36 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα. Αντίστοιχα, ο επίσης διεκδικητής του χρίσματος των Δημοκρατικών και πρώην αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο διέθετε μόλις 59,55 εκατ. δολάρια.

Κόσμος

Κορωνοϊός: Νέο εμβόλιο ειδικό για τη μετάλλαξη Δέλτα ετοιμάζουν επιστήμονες της Οξφόρδης

εμβολιο

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης -οι ίδιοι που βρίσκονται πίσω από το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca- άρχισαν να αναπτύσσουν ένα νέο εμβόλιο ειδικά κατά του στελέχους Δέλτα του κορωνοϊού. Η εργασία τους βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και το εμβόλιο ουσιαστικά θα αποτελεί μια τροποποίηση του αρχικού εμβολίου που είχαν δημιουργήσει.

Μια πηγή σχετική με θέμα δήλωσε στη βρετανική «Ιντιπέντεντ» ότι η ανάπτυξη μιας νέας εκδοχής του εμβολίου γίνεται εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού και των θανάτων στη Βρετανία, «προκειμένου να υπάρχει κάτι στο ράφι έτοιμο για μαζική παραγωγή, αν χρειαστεί». Δεν διευκρινίστηκε σε πόσο χρόνο θα είναι έτοιμο το εμβόλιο.

Δεν είναι επίσης σαφές αν το νέο εμβόλιο έχει να κάνει και με την εμφάνιση στη χώρα της νέας παραλλαγής Δέλτα+ (Delta Plus) που σταδιακά κερδίζει έδαφος και η οποία φαίνεται να είναι κάπως πιο μεταδοτική (κατά 10% έως 15% σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις) από την «κανονική» Δέλτα. Στις αρχές Οκτωβρίου σχεδόν το 10% των νέων κρουσμάτων στην Αγγλία οφείλονταν στη Δέλτα+.

Ο Έλληνας καθηγητής βιολογίας Άρης Κατζουράκης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι αν η εκτίμηση περί μεγαλύτερης κατά 10-15% μεταδοτικότητας επιβεβαιωθεί, τότε η Δέλτα+ (γνωστή και ως μετάλλαξη ΑΥ.4.2) «θα επικρατήσει τελικά».

Εν όψει και των ολοένα αυξανόμενων αναγκών διεθνώς για τη διενέργεια τρίτης ενισχυτικής δόσης, οι ερευνητές της Οξφόρδης εκτίμησαν ότι δεν θα είναι δύσκολο να κάνουν τις αναγκαίες τροποποιήσεις, ώστε το νέο εμβόλιο να εστιάσει στο στέλεχος Δέλτα. Η εταιρεία Pfizer έχει ήδη ανακοινώσει ότι σχεδιάζει να αναπτύξει ένα εμβόλιο που θα στοχεύει στη Δέλτα, ενώ και η Moderna έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε εύκολα να αναπροσαρμόσει το δικό της εμβόλιο, προκειμένου να καλύψει νέες παραλλαγές του κορωνοϊού.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κορωνοϊός: Χωρίς εμβόλιο οι άνθρωποι θα μολύνονται ξανά από τον κορωνοϊό κάθε 16 μήνες

Λουμπούνης - Κορωνοϊός: Τρεις στους τέσσερις Κρητικούς είναι θωρακισμένοι

Ιδρυμα Γκέιτς: Θα χρηματοδοτήσει την πρόσβαση των φτωχών χωρών

ESPA BANNER