Κόσμος

Η χειρότερη εβδομάδα των δύο τελευταίων ετών για τις τουρκικές τράπεζες

τουρκικη λιρα

Οι τουρκικές τράπεζες υποχώρησαν για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα και είναι καθ' οδόν για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο χρόνων, καθώς η Fitch Ratings τις τοποθετεί υπό καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση.

Ο οίκος αξιολόγησης έχει ετοιμάσει έκθεση για τις τουρκικές τράπεζες, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση, και οι οποίες ζήτησαν να παραμείνουν ανώνυμες.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Fitch τοποθέτησε σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (Rating Watch Negative) το αξιόχρεο (IDR) σε ξένο νόμισμα 25 τουρκικών τραπεζών, καθώς και την αξιολόγηση βιωσιμότητας τους(Viability Rating).

«To RWN στις αξιολογήσεις των τραπεζών αντανακλά ρίσκα στην επίδοση τους, στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση και στις περισσότερες περιπτώσεις, στα προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης, μετά από μια πρόσφατα περίοδο αυξημένης αναταραχής στις αγορές» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

H Fitch επισημαίνει ότι τα άμεσα ρίσκα στην μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα της Τουρκίας έχουν μειωθεί μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Υπογραμμίζει ωστόσο, πως η ήδη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας και η άνοδος των επιτοκίων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των τραπεζών.

Σημαντικά παραμένουν σύμφωνα με τον οίκο και τα ρίσκα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεδομένης της ανάγκης της Τουρκίας να εξυπηρετήσει την μεγάλη εξωτερική χρηματοδότηση σε ένα πιο δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.

Κόσμος

Δημόκριτός Ζερβάκης: Με γυναίκες και άνδρες των τεθωρακισμένων Λευκωσίας στα πολυβόλα

Ο Α/ΓΕΕΦ συνομίλησε με τα πληρώματα των τεθωρακισμένων.

Σε μία από τις μονάδες τεθωρακισμένων, των ένοπλων υπερασπιστών της Λευκωσίας, στο πεδίο βολής των πολυβόλων τους, ήταν σήμερα Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 ο κρητικός Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης.

Μαζί με τον Διοικητή της 4ης Ταξιαρχίας της Λευκωσίας ταξίαρχο Ανδρέα Σεργίδη, παρακολούθησε την εκπαίδευση και τις βολές των μαυροσκούφηδων, γυναικών και ανδρών, συμβασιούχων οπλιτών και κληρωτών, πληρωμάτων των τεθωρακισμένων Κάσκαβελ και Βαπ με τα πολυβόλα 20χλστ, 12,7χλστ. και 7,62χλστ. των αρμάτων τους.

Τηρώντας με σχολαστική πειθαρχία τα υγειονομικά μέτρα προστασίας απέναντι στην πανδημία του Κορωνοϊού (μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά), επιπρόσθετα των αυστηρών ανέκαθεν μέτρων ασφαλείας των πεδίων βολής, με ευσυνείδητη προθυμία και ακμαίο φρόνημα, εκτέλεσαν με άψογο επαγγελματισμό την αποστολή τους.

Αξιοποιώντας στο έπακρο τα συντηρούμενα ακόμη σε χρήση και ετοιμότητα, ήδη πεπαλαιωμένα Κάσκαβελ και Βαπ που η Ε.Φ. τα είχε αποκτήσει δεκαετίες προτού τα σημερινά τους πληρώματα... γεννηθούν.

Τιμητικό αναμνηστικό του Αρχηγού ΓΕΕΦ απέσπασε, διακριθείσα στις βολές, η αρχηγός πληρώματος δεκανέας ΣΥΟΠ Ελένη Χαραλάμπους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μήνυμα ισχύος και αποτροπής από την Εθνική Φρουρά της Κύπρου (Φωτογραφίες)

Εθνική Φρουρά: Επιχειρησιακή εκπαίδευση της Διοίκησης Καταδρομών παρουσία Ζερβάκη