Κόσμος

Για «ρατσισμό» κατηγορεί τους Ευρωπαίους ο Ιρανός ΥΠΕΞ

Πυρηνικά Ιράν

Η Τεχεράνη έκρινε τη Δευτέρα πως η πρόσφατη ενεργοποίηση από το Βερολίνο, το Λονδίνο και το Παρίσι του μηχανισμού διευθέτησης των διαφορών, ο οποίος προβλέπεται από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015, είναι απόδειξη του «ρατσισμού» των Ευρωπαίων απέναντι στο Ιράν.

Σε ομιλία στην Τεχεράνη, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Ζαρίφ επέκρινε την «ψευδαίσθηση σύμφωνα με την οποία μόνο τα 'γαλάζια μάτια' μπορούν να επωφεληθούν από το Διεθνές Δίκαιο».

«Απέναντι στις επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, το Ιράν δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει το άρθρο 36 (της συμφωνίας του 2015) παρότι έχει απευθύνει αρκετές γραπτές ανακοινώσεις στους Ευρωπαίους αξιωματούχους», δήλωσε ο Ζαρίφ χωρίς να διευκρινίζει σε τι ή πώς το Ιράν στερείται του δικαιώματος αυτού.

«Δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον ρατσισμό», πρόσθεσε.

Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία) που υπέγραψαν τη συμφωνία του 2015 ανακοίνωσαν στις 14 Ιανουαρίου ότι ενεργοποίησαν τον μηχανισμό που προβλέπεται από το άρθρο 36 της συμφωνίας η οποία υπογράφτηκε στη Βιέννη.

Η συμφωνία κινδυνεύει με κατάρρευση αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε μονομερώς τις Ηνωμένες Πολιτείες τον Μάιο του 2018, προτού επαναφέρει τις βαριές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος του Ιράν.

Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο υποστηρίζουν ότι παραμένουν δεσμευμένα στη συμφωνία, αλλά η Τεχεράνη τα κατηγορεί για απραξία και παραβίαση των δεσμεύσεών τους, καθώς και ότι δεν βοηθούν την Ισλαμική Δημοκρατία να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.

Απαντώντας στις κυρώσεις, το Ιράν άρχισε να υπαναχωρεί από τον Μάιο του 2019 από σημαντικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στη Βιέννη.

Οι Ευρωπαίοι λένε πως ενεργοποίησαν τον μηχανισμό στην προσπάθεια να αναγκάσουν την Τεχεράνη να επανέλθει στην πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας.

Η συμφωνία προσφέρει στην Τεχεράνη την άρση ενός μέρους των διεθνών κυρώσεων που πνίγουν την οικονομία της με αντάλλαγμα εγγυήσεις πως το πυρηνικό πρόγραμμά της δεν έχει κανέναν στρατιωτικό σκοπό.

Ο μηχανισμός θα μπορούσε εντέλει να οδηγήσει στην επαναφορά από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όλων των κυρώσεων που είχαν αρθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας της Βιέννης.

Κόσμος

Ενάντια στην έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ τάσσεται το Συμβούλιο της Ευρώπης

Τζούλιαν Ασάνζ

Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου κατηγορείται για κατασκοπεία, θα έχει μια «ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου», προειδοποίησε η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Η «πιθανή έκδοση» του ιδρυτή του Wikileaks, που σήμερα κρατείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα «έχει επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα που υπερβαίνουν κατά πολύ την ατομική του υπόθεση», ανέφερε η Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωσή της.

«Ο ευρύς και αόριστος χαρακτήρας των εις βάρος του κατηγοριών και τα αδικήματα που αναφέρονται στο κατηγορητήριο είναι ανησυχητικά, καθώς πολλά από αυτά σχετίζονται με δραστηριότητες που βρίσκονται στον πυρήνα της ερευνητικής δημοσιογραφίας», τόνισε η Επίτροπος.

«Συνεπώς, το να επιτραπεί η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ σε αυτή τη βάση θα έχει μια ανατριχιαστική επίπτωση στην ελευθερία του Τύπου και ουσιαστικά μπορεί να παρεμποδίσει τα μέσα ενημέρωσης από την εκπλήρωση της αποστολής τους ως προμηθευτών πληροφοριών και δημόσιων παρατηρητών σε δημοκρατικές κοινωνίες», συμπλήρωσε.

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων Νιλς Μέλτσερ εκτιμά επίσης ότι σε περίπτωση έκδοσης του Ασάνζ, «τόσο οι συνθήκες κράτησης στις ΗΠΑ όσο και η ποινή που θα μπορούσε να του επιβληθεί» από τις αμερικανικές δικαστικές αρχές ενέχουν τον κίνδυνο βασανιστηρίων, απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης, πρόσθεσε η Επίτροπος.

Ο Τζούλιαν Ασάνζ «δεν πρέπει να εκδοθεί», καταλήγει η ίδια, λέγοντας ότι θα συνεχίσει «να παρακολουθεί στενά» την κατάσταση του Αυστραλού ακτιβιστή.

Προφυλακισμένος στη φυλακή Μπέλμαρς, στα νότια του Λονδίνου, μετά τη σύλληψή του τον Απρίλιο του 2019 στην πρεσβεία του Ισημερινού, ο 48χρονος Ασάνζ βρίσκεται αντιμέτωπος με 18 κατηγορίες μεταξύ των οποίων συνομωσία για υποκλοπές από κυβερνητικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παραβίαση του νόμου περί κατασκοπείας. Η ποινή που αντιμετωπίζει αγγίζει τα 175 έτη κάθειρξης.