Κόσμος

Γερμανία: Η ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών κατά της μείωσης του κατώτατου μισθού

Γερμανία Θουριγγία εκλογές

Η ηγεσία του Xριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (CDU) τάσσεται σαφώς εναντίον σκέψεων για μείωση του κατώτατου μισθού προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κρίση του κορωνοϊού.

«Κάτω τα χέρια από τον κατώτατο μισθό. Η κρίση δεν πρέπει να αποβεί σε βάρος των εργαζομένων», έγραψε σήμερα στο τουϊτερ η επικεφαλής του κόμματος Άννεγκρετ Κράμπ-Κάρενμπάουερ απαντώντας σε ένα έγγραφο της ομάδας εργασίας του CDU για την οικονομία και την ενέργεια στο οποίο αναφέρεται ότι «θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική ύφεση κατά τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και να μειωθεί ο κατώτατος μισθός αναλόγως, αλλά τουλάχιστον να ανασταλεί η αύξησή του για το 2021». 

Σύμφωνα με απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης πριν την κρίση του κορωνοϊού, το κατώτατο όριο μισθών θα πρέπει να αυξηθεί σε περίπου 9,80 ευρώ έως την 1η Ιανουαρίου 2021. Προς το παρόν είναι 9,35 €.  

Σε σχετική δήλωση προέβη και ο Γενικός Γραμματέας στου CDU Πάουλ Τσίμιακ σήμερα στο Βερολίνο: «Υπάρχουν στο κόμμα μόνο μεμονωμένες φωνές που ζητούν τη μείωση, αλλά αυτό δεν είναι θέση ολόκληρου του κόμματος ή των εκτελεστικών οργάνων. Οι λαμβάνοντες τον κατώτατο μισθό βρίσκονται σε ιδιαίτερα δεινή θέση στην κρίση».

Η Ένωση Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) τάχθηκε ρητώς υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού, ιδίως λόγω της κρίσης του κορωνοϊού: «Παραμένουμε στη θέση μας. Ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί. Αυτά τα χρήματα θα διοχετευθούν στην κατανάλωση και θα ενισχύσουν την οικονομία», τόνισε σε σημερινή του δήλωση ο Στέφαν Κέρτσελ, μέλος του προεδρείου της DGB.

Τέλος, ο επικεφαλής των επιτροπής σοφών Λαρς Φελντς τάχθηκε πρόσφατα υπέρ της μηδενικής αλλαγής του κατώτατου μισθού  πριν από την επικείμενη λήψη της σχετικής απόφασης από την κυβέρνηση το καλοκαίρι. 

Πηγή  de.reuters, dpa

Κόσμος

Πυρά από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία για τα σχέδια του Ερντογάν για την Αγία Σοφία

Αγιά Σοφιά

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί θα ήταν «απαράδεκτη» κίνηση, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος της ρωσικής ορθόδοξης εκκλησίας.

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο Μεσαίωνα», δήλωσε στη ρωσική κρατική τηλεόραση ο μητροπολίτης Ιλαρίων, επικεφαλής τμήματος εξωτερικών σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας εξαπολύοντας πυρά κατά των σχεδίων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

«Ζούμε σε έναν πολυπολικό, πολυ-ομολογιακό κόσμο και πρέπει να σεβόμαστε τα συναισθήματα των πιστών», είπε, προσθέτοντας ότι η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία δεν κατανοεί το κίνητρο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ θεωρεί πώς πίσω από την κίνηση κρύβονται εσωτερικά πολιτικά κίνητρα. «Πιστεύουμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η ενέργεια αυτή συνιστά μια απαράδεκτη παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας», πρόσθεσε.