Κόσμος

DW: Οι δασικές πυρκαγιές προάγγελος νέας εποχής

fwtia-siviria.jpg

Οι δασικές πυρκαγιές στη Σιβηρία εξαπλώνονται. Θα πρέπει να τις σβήσει κανείς; Πώς θα γίνει αυτό; Ο Γιοχάνες Γκέοργκ Γκολντάμερ είναι γνωστός στην Ελλάδα από τις εκτιμήσεις του μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι με 102 νεκρούς. Αυτήν τη φορά μιλά για τις φοβερές πυρκαγιές στη Σιβηρία που έχουν κάψει ήδη χιλιάδες εκτάρια γης.
Ο Γκοντάμερ παρατηρεί τα τελευταία 25 χρόνια τις δασικές πυρκαγιές και η εμπειρία του είναι μεγάλη. «Πυρκαγιές στη Σιβηρία γίνονταν πάντα αλλά σαν κι αυτή θα γίνονται συχνότερα τα επόμενα χρόνια» προβλέπει μιλώντας στην DW.

«Δεν είναι όλες οι φωτιές καταστροφικές»

Ο Γολντάμερ είναι από τους πιο συχνούς συνομιλητές για τέτοια θέματα. Είναι επικεφαλής του Global Fire Monitoring Center (GFMC), παράρτημα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Χημείας στο Πανεπιστήμιου του Φράϊμπουργκ. 4 περιοχές της Ρωσίας έχουν κυρηχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η φωτιά, βοηθούντος και του καύσωνα, εξαπλώνεται συνεχώς. Αρχικά η ρωσική κυβέρνηση αγνόησε το πρόβλημα αλλά τώρα φαίνεται ότι αποφάσισε να περάσει στη δράση. Επειδή οι εκτάσεις είναι τεράστιες τα πτητικά μέσα δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Η σκέψη είναι η φωτιά να αντιμετωπιστεί με την πρόκληση τεχνητής βροχής. Ωστόσο δεν χρειάζεται να σβήνει κανείς κάθε φωτιά, υποστηρίζει ο γερμανός εμπειρογνώμων.

Οι δασικές πυρκαγιές έχουν και κάτι το θετικό γιατί υποβοηθούν τη φυσική ανάπτυξη των δένδρων. «Σήμερα ωστόσο, δεν είναι όπως παλαιότερα» συμπληρώνει ο Γολντάμερ. «Λόγω της μη βιώσιμης διαχείρισης των δασών και της κλιματικής αλλαγής δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για τη φυσική αναζωογόνηση. «Η απάντηση στην πρόκληση των δασικών πυρκαγιών είναι η εκπαίδευση δυνάμεων που σε επιστημονική βάση να αποφασίζουν το πώς θα τις διαχειρίζονται» τονίζει ο Γκολντάμερ. «Γιατί καμιά φορά η απόφαση ανάμεσα σε μια φωτιά με θετικές ή με καταστροφικές συνέπειες είναι πολύ οριακή». Μαζί με συναδέλφους του προτείνει τη δημιουργία ενός νέου επαγγέλματος, του διαχειριστή πυρκαγιών με περισσότερες γνώσεις οικολογίας από ότι μόνο τεχνολογίας καταπολέμησης της φωτιάς.

Ελλιπής προετοιμασία για τις προκλήσεις

«Ανάγκη για ένα τέτοιο επάγγελμα θα υπάρξει και στη Γερμανία» σημειώνει. «Επαγγελματίες ή εθελοντές πυροσβέστες δεν έχουν οπωσδήποτε τέτοιες ειδικές γνώσεις». Από φωτογραφίες δορυφόρων προκύπτει ότι κάθε χρόνο φωτιές κατατρώνε 300 με 400 εκατομμύρια εκτάρια δασικών περιοχών. Καταστρέφουν την υγεία και το βιός πολλών ανθρώπων, όχι μόνο άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα καταστρέφουν την ανθρωπότητα και αλλάζουν δραματικά τα τοπία. «Αυτές κι άλλες εξελίξεις είναι προανάκρουσμα μιας νέας εποχής για τη γη. Ζούμε ανθρωποκεντρικά αλλά έχει ημερομηνία λήξης. Πώς θα ονομάζουμε την επόμενη εποχή; Δεν υπάρχει ομοφωνία. Εμείς στην επιστημονική κοινότητα ξέρουμε ότι θα λέγεται εποχή της φωτιάς» λέει χαρακτηριστικά.

Εκείνο που επισημαίνει είναι ότι η παγκόσμια κοινότητα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για τις προκλήσεις από φωτιές των δασών. Δεν γίνεται ευρύτερο θέμα συζήτησης και ενημέρωσης ακόμη και στη Γερμανία. «Υπάρχει ωστόσο ελπίδα φωτός στον δυτικό κόσμο» τονίζει. «Ο κόσμος ξυπνά.  Αυτό  συνδέεται και με το κίνημα Fridays for Futur που έχει θέσει κάπως την πολιτική υπό πίεση. Και η πολιτική αντέδρασε γιατί συνειδητοποίησε ότι h κλιματική αλλαγή υπάρχει και είναι επικίνδυνη».

Κόσμος

Άνοια: Από το Λος Άντζελες βρέθηκε σε νησί της Κροατίας!

γυναίκα άνοια

Περίπλοκη, πολυσύνθετη και εξαιρετικά δύσκολη αποδείχθηκε η επίλυση του γρίφου για το ποια είναι η μυστηριώδης γυναίκα, που διασώθηκε από τις αστυνομικές αρχές σε νησί της Κροατίας. Σύντομα διαπιστώθηκε ότι πάσχει από άνοια, καθιστώντας αδύνατο το έργο των αρχών να την βοηθήσουν, αφού δεν γνώριζαν ούτε από που προέρχεται, ούτε ποια ήταν. Μπορεί βέβαια να τους πήρε αρκετό καιρό να ταυτοποιήσουν τα στοιχεία της, στο τέλος όμως τα κατάφεραν.

Πρόκειται για την 57χρονη Ντανιέλα -αλλιώς Ντάνα- Αντάμκοβα. Είναι μία Σλοβάκα, πρώην σχεδιάστρια κοσμημάτων για Χολιγουντιανούς αστέρες, η οποία ζει στο Λος Άντζελες. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο βρέθηκε να περιπλανιέται στις ακτές του νησιού Κρκ. Η ταυτοποίησή της έγινε την περασμένη Δευτέρα, όταν φίλοι και συγγενείς την αναγνώρισαν από φωτογραφία που δημοσιοποιήθηκε για να βρεθούν οι οικείοι της.

Εντοπίστηκε πριν από περίπου δέκα μέρες, συγκεκριμένα στις 12 Σεπτεμβρίού, να κάθεται μόνη της σε έναν βράχο κοντά στη θάλασσα. Αστυνομικοί την πλησίασαν και διαπίστωσαν ότι μιλούσε άπταιστα αγγλικά, αλλά και ότι δεν θυμόταν τίποτα - μάλιστα, δεν είχε μαζί της ούτε ταυτότητα ούτε κινητό τηλέφωνο. Αμέσως μεταφέρθηκε στο κεντρικό νοσοκομείο της Κροατίας.

Λίγες μέρες αργότερα, η φίλη της Νίνα Σμιντ, δημοσίευσε πληροφορίες της στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Daily Breast. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δουλεία και το έργο της, η οποία προσπαθούσε να βρει εργασία σε άστεγους ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι, μερικά χρόνια νωρίτερα, σε περιοδικό της ιδιαίτερης πατρίδας της είχε γίνει αναφορά στις σπουδές που ακολούθησε στις ΗΠΑ πάνω στο σχέδιο, ενώ επίσης είχε δοθεί και η περιγραφή της ως μίας επιτυχημένης σχεδιάστριας κοσμημάτων.

Οι αστυνομικές αρχές αξιοποίησαν αυτές τις πληροφορίες και μπόρεσαν να μάθουν ορισμένα στοιχεία για την ίδια που θα βοηθούσαν στον εντοπισμό συγγενών ή φίλων της. Έτσι, δημοσίευσαν μία φωτογραφία της με βασικά στοιχεία της ταυτότητάς της.

Ένας Σλοβάκος φίλος της είδε τη φωτογραφία και κατάλαβε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με την δική του φίλη Ντανιέλα. Επικοινώνησε αμέσως με τις αρχές δίνοντας «τέλος» στις αγωνιώδεις πρσπάθειές τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ιταλία: Ιερέας Έκλεψε το «παγκάρι» και αγόρασε ναρκωτικά για πάρτι οργίων

Μπ. Τζόνσον σε Γαλλία: «Κάντε μου την χάρη να συνέλθετε»

ESPA BANNER