Κόσμος

Αυτή είναι η χώρα που θα φυτέψει 1 δισ. δέντρα!

dentrodyteysi.jpg

Ένα δισεκατομμύριο δέντρα θα φυτέψει η Αυστραλία στο πλαίσιο ενός σχεδίου για τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Στόχος της είναι να επιτύχειτους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού για τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων του θερμοκηπίου.
Υπολογίζεται ότι τα δέντρα θα απομακρύνουν από την ατμόσφαιρα μέχρι και 18 εκατ. τόνους αερίων του θερμοκηπίου ετησίως και θεωρούν ότι είναι μια παραδειγματική κίνηση; για να εφαρμοστεί και σε όλο τον κόσμο, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες από το Πολυτεχνείο της Ζυρίχης. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2050.
Φυσικά, δεν είναι μόνο ο καθαρισμός της ατμόσφαιρας που τους παρακίνησε να προβούν σε αυτή την περιβαλλοντική δράση, αλλά και η αισθητική απόλαυση. Μήπως, όμως, δεν είναι πολλά αυτά τα δέντρα για να περιοριστούν οι κλιματικές αλλαγές;
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν σε όλο τον πλανήτη ένα τρισεκατομμύρια νέα δέντρα, δηλαδή 1.000 φορές περισσότερα. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον έχει δηλώσει ότι η χώρα του ως το 2030 θα πιάσει τον στόχο της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 26%-28% ως το 2030 αν και ο ΟΟΣΑ σε έκθεσή του δεν είναι τόσο αισιόδοξος, γράφει το Bloomberg.
Μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα παραμένει η εξάρτηση από τον γαιάνθρακα, τον οποίο ακόμη χρησιμοποιεί για τα δύο τρίτα της ενέργειας που χρειάζεται.
Όσο όμως πληθαίνουν οι πρωτοβουλίες, άλλο τόσο πληθαίνουν και οι ελπίδες ότι ο πλανήτης θα αρχίσει να «αναπνέει» ξανά, χωρίς φόβο.

Κόσμος

AUKUS: «Απαράδεκτος» ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία, λέει η Φον ντερ Λάιεν

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Γαλλία στο πλαίσιο της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπέγραψαν οι ΗΠΑ με την Αυστραλία και τη Βρετανία.

«Μια χώρα μέλος μας αντιμετωπίστηκε με τρόπο που δεν είναι αποδεκτός (…) Θέλουμε να ξέρουμε τι συνέβη και γιατί», είπε η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η πρώτη επικεφαλής ευρωπαϊκού θεσμού που αντιδρά στην ανακοίνωση αυτής της συμφωνίας, της αποκαλούμενης AUKUS, η οποία είχε ως συνέπεια να ακυρωθεί από την πλευρά της Αυστραλίας η λεγόμενη «σύμβαση του αιώνα» για την προμήθεια 12 συμβατικών γαλλικών υποβρυχίων, ύψους 56 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ είπε ότι κανείς δεν συμβουλεύτηκε, ούτε ενημέρωσε την ΕΕ για αυτή τη στρατηγική εταιρική σχέση στην περιοχή του Ινδοειρηνικού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν αργότερα απόψε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας, στη δίωρη συνεδρίαση που θα έχουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Στη συνεδρίαση αυτή θα προεδρεύσει ο Μπορέλ, ο οποίος στη συνέχεια θα ενημερώσει για τα αποτελέσματά της.

Ειδήσεις σήμερα:

Λιμάνι Ηρακλείου: Σε έναν μήνα θα ξέρουμε τον νέο "ιδιοκτήτη"

Ξεπέρασε τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία στην Κρήτη

Κρήτη: Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που εισήγαγε λαθραία αλκοολούχα ποτά από τη Βουλγαρία (φώτο)

ESPA BANNER