Κόσμος

«Ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Γαλλίας

Ντόναλντ Τράμπ - Μακρόν

Σε ανακωχή στην αντιπαράθεσή τους για τον ψηφιακό φόρο κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Η «ανακωχή» σημαίνει ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον δεν πρόκειται φέτος να επιβάλουν εκατέρωθεν τιμωρητικούς δασμούς, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο Γάλλο διπλωμάτη.

«Εξαιρετική η συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον ψηφιακό φόρο», ανέφερε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα συνεργασθούμε για μια καλή συμφωνία, ώστε να αποφύγουμε κλιμάκωση των δασμών», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε «λαμπρά!» επίσης μέσω Twitter, χωρίς να προβαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ συζητήθηκαν και άλλα διμερή ζητήματα.

Η πιθανότητα «κατάπαυσης» του πυρός θα συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, κλείνοντας ακόμη ένα μέτωπο εμπορικής αντιπαράθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ακόμη μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ από ό,τι η Κίνα, και ένας μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος θα ήταν επιζήμιος για την παγκόσμια οικονομία. 

Κόσμος

Κουβέιτ: Ενθρονίσθηκε ο νέος εμίρης της χώρας

Νέος Εμίρης Κουβέιτ

Το Κουβέιτ ενθρόνισε τον νέο εμίρη του, τον σεΐχη Ναουάφ αλ-Άχμαντ Αλ-Σαμπάχ, και ετοιμάζεται να υποδεχθεί τη σορό του ετεροθαλούς αδελφού του, του σεΐχη Σαμπάχ, ο οποίος απεβίωσε στις ΗΠΑ σε ηλικία 91 ετών, αφού βασίλευσε για 14 χρόνια σ' αυτή την πλούσια πετρελαϊκή χώρα του Κόλπου.

Ο νέος εμίρης, ηλικίας 83 ετών, ορκίσθηκε στο κοινοβούλιο ενώ στο Κουβέιτ αρχίζει μια περίοδος εθνικού πένθους 40 ημερών. Μέχρι τώρα ήταν πρίγκιπας διάδοχος.

«Η πολύτιμη εμπιστοσύνη που μας έδωσε ο λαός του Κουβέιτ θα διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού», δήλωσε μετά την ορκωμοσία ο νέος εμίρης, φανερά συγκινημένος.

Η σορός του σεΐχη Σαμπάχ, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της εξωτερικής πολιτικής του σύγχρονου Κουβέιτ, αναμένεται να φθάσει στη χώρα αργά σήμερα. Απεβίωσε χθες στη Μινεσότα (βόρειες ΗΠΑ) όπου από τον Ιούλιο ακολουθούσε θεραπεία στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα ανάκτορα, η συμμετοχή στην κηδεία «θα περιορισθεί στους οικείους του εμίρη», ένα μέτρο που έχει πιθανόν στόχο να αποφευχθεί η συρροή μεγάλου πλήθους εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.