Κόσμος

«Ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Γαλλίας

Ντόναλντ Τράμπ - Μακρόν

Σε ανακωχή στην αντιπαράθεσή τους για τον ψηφιακό φόρο κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ. Η «ανακωχή» σημαίνει ότι Παρίσι και Ουάσιγκτον δεν πρόκειται φέτος να επιβάλουν εκατέρωθεν τιμωρητικούς δασμούς, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο Γάλλο διπλωμάτη.

«Εξαιρετική η συζήτηση με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον ψηφιακό φόρο», ανέφερε χθες το βράδυ ο πρόεδρος Μακρόν σε ανάρτησή του στο Twitter. «Θα συνεργασθούμε για μια καλή συμφωνία, ώστε να αποφύγουμε κλιμάκωση των δασμών», πρόσθεσε. Από την πλευρά του ο πρόεδρος Τραμπ απάντησε «λαμπρά!» επίσης μέσω Twitter, χωρίς να προβαίνει σε περισσότερες λεπτομέρειες. 

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις για τον φόρο επί των ψηφιακών υπηρεσιών, ενώ συζητήθηκαν και άλλα διμερή ζητήματα.

Η πιθανότητα «κατάπαυσης» του πυρός θα συνέβαλλε στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών, κλείνοντας ακόμη ένα μέτωπο εμπορικής αντιπαράθεσης.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ακόμη μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ από ό,τι η Κίνα, και ένας μεταξύ τους εμπορικός πόλεμος θα ήταν επιζήμιος για την παγκόσμια οικονομία. 

Κόσμος

Νεκρή 8χρονη από τη σπάνια ασθένεια των πρόωρων γηρατειών

κοριτσάκι

Το νεαρότερο θύμα της προγηρίας, μιας σπάνιας γενετικής ασθένειας που επηρεάζει μόλις 160 ανθρώπους στον πλανήτη, έγινε ένα κοριτσάκι 8 χρονών από την Ουκρανία, του οποίου η βιολογική ηλικία πλησίαζε τα 80 χρόνια.

Πρόκειται για το σύνδρομο Hutchinson-Gilford ή αλλιώς προγηρία το οποίο προσβάλλει το δέρμα, το μυοσκελετικό σύστημα και τα αγγεία και χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις πρόωρου γήρατος. Σύμφωνα με επιστήμονες προσβάλλει μόλις 1 στα 20 εκατομμύρια νεογέννητα στον πλανήτη

Η επίσημη αιτία θανάτου της ήταν η πολυοργανική ανεπάρκεια εξαιτίας της πρόωρης γήρανσης. 

Όπως έλεγε η μητέρα της σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε όταν η Άννα ήταν 3 χρόνων, το κοριτσάκι περπάτησε όταν ήταν 10 μηνών. Στους 11 μήνες την ακολουθούσε σε όλο το σπίτι αλλά φοβόταν το φως, οπότε έβγαινε έξω από αυτό, όταν σκοτείνιαζε.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πάσχοντες από προγηρία πεθαίνουν συνήθως από εγκεφαλικά. Η Άννα υπέφερε από πολλαπλά εγκεφαλικά, τα οποία επηρέασαν την κίνηση των χεριών και των ποδιών της.