Κόσμος

Αίγυπτος: Με νόμο θα προστατεύεται η ταυτότητα γυναικών που καταγγέλουν σεξουαλική κακοποίηση

Γυναίκες,Κωνσταντινούπολη

Το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε χθες, Κυριακή, νομοσχέδιο για την προστασία της ταυτότητας των γυναικών που καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις ή επιθέσεις εναντίον τους, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενθαρρύνει τις γυναίκες να καταγγέλλουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

Το νομοσχέδιο, βάσει του οποίου οι καταγγέλλουσες θα έχουν αυτόματα δικαίωμα να διατηρούν την ανωνυμία τους, υιοθετήθηκε αφού εκατοντάδες γυναίκες άρχισαν να καταφεύγουν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να καταγγείλουν τις σεξουαλικές επιθέσεις που υπέστησαν.

Η βουλευτίνα Γάντα Γαρίμπ δήλωσε ότι ο νόμος είναι ένα βήμα «σε έναν μακρύ δρόμο υιοθέτησης νέων κανόνων που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των γυναικών».

«Η κυβέρνηση είχε παρατηρήσει ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στον αριθμό των γυναικών που μπορούσαν να καταγγείλουν τη σεξουαλική επίθεση που υπέστησαν λόγω του φόβου του κοινωνικού στίγματος», επεσήμανε η Γαρίμπ.

Η Αιγύπτια βουλευτής αναμένει ότι μετά την υιοθέτηση του νέου νόμου θα αυξηθούν οι καταγγελίες σεξουαλικών επιθέσεων τους επόμενους μήνες στη συντηρητική, μουσουλμανική χώρα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο στις αρχές Ιουλίου και στη συνέχεια παραπέμφθηκε στο κοινοβούλιο.

Η κατάρτιση του νομοσχεδίου ακολούθησε τη σύλληψη τον Ιούλιο ενός φοιτητή από πλούσια οικογένεια ο οποίος κατηγορούνταν για τον βιασμό και τον εκβιασμό πολλών γυναικών. Οι έρευνες για την υπόθεση αυτή συνεχίζονται.

Το περιστατικό προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών στην Αίγυπτο, με το Εθνικό Συμβούλιο Γυναικών να ανακοινώνει ότι μέσα σε πέντε ημέρες από τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης αυτής έλαβε 400 καταγγελίες από γυναίκες για βία που είχαν υποστεί, ενώ εκατοντάδες άλλες κατέφυγαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για να μοιραστούν τις ιστορίες τους.

Η οργή της κοινής γνώμης μεγάλωσε μετά την αποκάλυψη μέσω σελίδας του Instagram μιας υπόθεσης ομαδικού βιασμού μίας κοπέλας από έξι άνδρες, που πιστεύεται ότι ανήκαν σε ισχυρές οικογένειες, σε ξενοδοχείο του Καΐρου.

Δημοσκόπηση του 2017 από το Thomson Reuters Foundation κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Κάιρο είναι η πιο επικίνδυνη μεγαλούπολη για τις γυναίκες, ενώ το 99% των γυναικών από τις οποίες πήρε συνέντευξη ο ΟΗΕ το 2013 δήλωσε ότι έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση.

Κόσμος

Ελληνοτουρκικά - Τσαβούσογλου: «Η Ελλάδα παραβίασε την υφαλοκρηπίδα μας»

Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Για … «παραβίαση» της τουρκικής υφαλοκρηπίδας κατηγόρησε την Ελλάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζοντας για μία ακόμη φορά τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με τη νέο-οθωμανική πολιτική του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Μιλώντας, μέσω τηλεδιάσκεψης, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στην Ιταλία για τον «Διάλογο στη Μεσόγειο», ο Τσαβούσογλου κατηγόρησε προκλητικά και ψευδώς την Ελλάδα πως πυροδότησε εντάσεις στην περιοχή «παραβιάζοντας» την υποτιθέμενη τουρκική υφαλοκρηπίδα. Τα πυρά του στράφηκαν και κατά της Κύπρου, κατηγορώντας την πως αγνοεί προκλητικά τα συμφέροντα των Τ/Κ και της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, οι Έλληνες και Ελληνοκύπριοι, προχώρησαν στη σύσταση του Forum Eastmed αφήνοντας εκτός την Τουρκία που διαθέτει -όπως υποστήριξε- τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο.

«Εμείς κάναμε συνεχώς εκκλήσεις για διάλογο. Μιλήσαμε για ισότιμη μοιρασιά αλλά οι Ελληνοκύπριοι ακόμη το απορρίπτουν αυτό. Το ερευνητικό μας πλοίο Ορούτς Ρέις, δύο φορές σταμάτησε τις δραστηριότητες του για να δώσει ευκαιρία στην διπλωματία. Όταν χάρη στην Γερμανία η Τουρκία θα άρχιζε συνομιλίες με την Ελλάδα, πριν την ανακοίνωση, η Ελλάδα υπέγραψε δήθεν καθορισμό θαλασσίων ζωνών με την Αίγυπτο.

Η Τουρκία πάντοτε ανοίγει το δρόμο για τη διπλωματία και δέχεται απαντήσεις γεμάτες με απειλές και προβοκάτσιες. Για ποιο λόγο;» διερωτήθηκε ο Τσαβούσογλου, ανακοινώνοντας πως πρόθεση της Τουρκίας είναι να διοργανώσει μία συνδιάσκεψη με τη συμμετοχή χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που θα συζητηθούν και τα ενεργειακά θέματα.Ο ίδιος έκανε γνωστό πως τουρκική αντιπροσωπεία συνομιλεί με την Ε.Ε. για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης διάσκεψης, ενώ επιχείρησε -φορώντας το προσωπείο του ειρηνοποιού ενόψει και της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής- να εμφανίσει για μία ακόμη φορά την Τουρκία ως «θύμα» τρίτων χωρών. 

«Η προτίμηση μας είναι σαφής. Η πύλη της Τουρκίας είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος για το διάλογο. Υπάρχει μία οδός διεξόδου. Η σύνοδος ανατολικής Μεσογείου είναι μία ευκαιρία κατάλληλη για τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας και αυτό είναι μία δική μας πρόταση. Σήμερα στις Βρυξέλλες η επιτροπή της ΕΕ και ο πρέσβης μου, θα έχουν μία συνάντηση και σε αυτήν θα συζητηθεί το πώς θα διοργανωθεί αυτή η σύνοδος» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ειδήσει σήμερα

Πέτσας για Τουρκία: Κυρώσεις κι εμπάργκο όπλων στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής

Δένδιας: Οι απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη απαιτούν έμπρακτο σεβασμό

Τουρκία: Κατήγγειλλαν στη Βουλή ότι οι γιοι του Ερντογάν είναι φυγόστρατοι