Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

WIND: 19 χρόνια Τράπεζα Aίματος Εργαζομένων

Image
wind_hellas_1.jpg
 clock 14:05 | 26/02/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Το πιο πολύτιμο δώρο ζωής

Την πρώτη φορά που σκέφτηκα να δώσω αίμα ήταν στα 18 μου χρόνια, για έναν πολύ δικό μου άνθρωπο. Δυστυχώς δεν μου επιτράπηκε και μάλιστα μου υπέδειξαν ότι δεν μπορώ να γίνω αιμοδότης ποτέ. Κάθε μήνα έβλεπα και ζούσα την αγωνία του ανθρώπου μου «πώς θα βρούμε τώρα αίμα» για το αν θα υπάρξει αρκετό, στέλνοντας μηνύματα καλώντας και ελπίζοντας ότι συγγενείς και φίλοι θα ανταποκριθούν.

Παρά τις καλύτερες προθέσεις μας υπάρχουν καταστάσεις που δεν επιτρέπουν να δώσουμε αίμα για κάποιο χρονικό διάστημα ή για πάντα. Αυτό δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί μετάγγιση αίματος ενώ μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες. Αν λοιπόν είσαι υγιής, το πιθανότερο είναι ότι μπορείς να προσφέρεις αίμα και έτσι να βοηθήσεις έναν συνάνθρωπό σου να ζήσει περισσότερα και πιο παραγωγικά χρόνια.  

 

Η εθελοντική και συστηματική προσφορά είναι η μόνη λύση

Στην Ελλάδα οι ετήσιες ανάγκες για αίμα είναι περίπου 700.000 μονάδες από το οποίο  μόλις το 35%, συλλέγεται από εθελοντές αιμοδότες ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό συλλέγεται από δότες αντικατάστασης, δηλαδή συγγενείς και φίλους του ασθενή.

Για να εξασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει πάντα διαθέσιμο αίμα πρέπει το 10% του πληθυσμού να προσφέρει τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Το πρόβλημα δεν λύνεται με την προσφορά αίματος στα έκτακτα περιστατικά για να σώσουμε τον συγγενή ή τον φίλο μας.

 

Αρκούν λίγα λεπτά για να σώσεις μία ζωή

Μια μονάδα αίματος μπορεί να σώσει μέχρι και τρεις ζωές.

Η διαδικασία της λήψης του αίματος διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Ο όγκος αίματος που χαρίζει ένας αιμοδότης είναι μόνο το 1/20 του συνολικού όγκου αίματος του οργανισμού του, περίπου 450 ml.  Μέσα σε 10 λεπτά έχει αναπληρωθεί ο χαμένος όγκος, ενώ ο όγκος του πλάσματος αποκαθίσταται σε 12 ώρες και τα ερυθρά αιμοσφαίρια περίπου σε 30 μέρες. Να σημειωθεί εδώ ότι η αιμοδοσία είναι ωφέλιμη κα για τον οργανισμό του αιμοδότη  καθώς κινητοποιείται ο μυελός των οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος.

 

Η ιδιωτική πρωτοβουλία για αιμοδοσίες

Οι ανάγκες για αίμα στη χώρα μας είναι πάντα μεγαλύτερες σε σχέση με το απόθεμα που έχουμε. Ειδικά αυτή την περίοδο εξαιτίας του φόβου της πανδημίας η προσέλευση στα κέντρα αιμοδοσίας έχει μειωθεί αισθητά τα αποθέματα έχουν λιγοστέψει ακόμα περισσότερο.

Έτσι είναι πάντα αξιέπαινο να βλέπεις εθελοντικές ημέρες Αιμοδοσίας που διοργανώνουν οργανισμοί και εταιρίες όπως η WIND  γιατί βλέπεις με συγκίνηση την προσφορά, την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο.

 

19 χρόνια Τράπεζα Aίματος Εργαζομένων WIND

Η τράπεζα Αίματος Εργαζομένων της WIND δημιουργήθηκε το 2002 απαριθμώντας μέχρι σήμερα 38 εθελοντικές αιμοδοσίες και 1.394 αιμοδότες εργαζόμενους. Αποτελεί μια εθελοντική πρωτοβουλία  και υλοποιείται 2 φορές τον χρόνο, στηρίζοντας έμπρακτα το Εθνικό Σύστημα Υγείας.Τα τελευταία δύο έτη κάλυψε τις ανάγκες σε αίμα 64 συνανθρώπων μας με 90 μονάδες αίματος.  Στόχος από την αιμοδοσία που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας είναι, από την ποσότητα που θα συλλεχθεί, να προσφερθούν πάνω από 30 φιάλες αίμα στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Οι εργαζόμενοι εθελοντές αιμοδότες ανταποκρίνονται στην πρόσκληση και ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας συμμετέχουν στη διαχρονική αυτή πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να στηρίξει τους συνάνθρωπους μας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο της να ενθαρρύνει και να στηρίξει την αιμοδοσία προωθώντας την ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προσφοράς και του εθελοντισμού.

#donateblood #savelives

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis