Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Περίπου 1000 οικογένειες στο Ηράκλειο στα όρια της εξαθλίωσης!

Image
φτωχεια
 clock 14:10 | 09/11/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Άνθρωποι της διπλανής πόρτας, νοικοκύρηδες που μέχρι πριν από λίγο καιρό εργάζονταν και κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους, και με το παραπάνω…

Η πολύχρονη κρίση τους λύγισε, τους οδήγησε σε αδιέξοδο, τους έκοψε στα δυο, τους εξαθλίωσε. Πίστεψαν και οι ίδιοι ότι έτσι θα είναι πάντα. Χωρίς δουλειά, ανασφάλιστοι, χωρίς τα βασικά, χωρίς μέλλον, δίχως ελπίδα.

Δυστυχώς, η φτωχοποίηση στο Ηράκλειο προσλαμβάνει διαστάσεις επικίνδυνες. Και ο αριθμός των περίπου 1000 οικογενειών που απευθύνονται στις κοινωνικές δομές ή στην Εκκλησία για λίγο φαγητό δεν τους περιλαμβάνει όλους!

​Άνθρωποι που δεν τολμούν να ζητήσουν βοήθεια, ντρέπονται τον περίγυρό τους, άνθρωποι που προτίμησαν να κρύβονται. Κάθε ηλικίας και εθνικότητας.

​Σύμφωνα με όσα είπε στο "Ράδιο Κρήτη" ο διευθυντής των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου, κ. Φανούρης Οικονομάκης, η συντριπτική πλειοψηφία- βάσει των στοιχείων- είναι Έλληνες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αρκετοί αλλοδαποί. Κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι.

​Μονογονεϊκές οικογένειες ή και άνθρωποι διαζευγμένοι. Η τάση είναι αυξητική ενώ σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκη γίνεται πιο έντονος και ο τρόπος που αυτοί οι άνθρωποι ζητούν βοήθεια. Έχουν φτάσει δηλαδή σε όριο… εξαθλίωσης!

«Γίνεται συνήθεια για πολλούς, κι αυτό είναι πολύ αρνητικό. Παλαιότερα, υπήρχε άλλος τρόπος, ζητούσαν αλλιώς τη βοήθεια των κοινωνικών δομών», σημείωσε ο κ. Οικονομάκης

Περίπου 850 οικογένειες –περιλαμβανομένων των δημοτικών ενοτήτων Παλιανής, Γοργολαϊνίου και Τεμένους- δηλαδή περίπου 2500 άνθρωποι βρίσκουν, επίσημα, στήριξη στις κοινωνικές δομές του Δήμου Ηρακλείου.

Μεταξύ άλλων, το Κοινωνικό Παντοπωλείο με τη γνωστή σε όλους δράση του, το πρόγραμμα με την Κάρτα Σίτισης που αφορά όμως στους δικαιούχους του … 2013 ( ενώ αυτοί έχουν πολλαπλασιαστεί μέχρι σήμερα!), το πρόγραμμα ΤΕΒΑ που αφορά και πάλι στην παροχή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης και το πρόγραμμα ΑΝ-ΟΙΚΩ που αφορά κυρίως σε άστεγους πολίτες.

Πρόκειται για το πρόγραμμα που στηρίζει περίπου 30 άτομα στο Ηράκλειο με στέγη, επίπλωση, ηλεκτρικές συσκευές, διατροφή και εργασία. Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Οικονομάκη, 6-7 άτομα έχουν βρει εργασία μέσα από το πρόγραμμα αυτό ενώ παρέχεται και ψυχολογική υποστήριξη.

Ο Δήμος Ηρακλείου και οι υπηρεσίες του, μέσω επιδομάτων, καλύπτει επίσης 5000 ανθρώπους, σε όλο το νομό, ενώ από την ερχόμενη άνοιξη αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το δημοτικό λαχανόκηπο. Παράλληλα, όπως είναι ήδη γνωστό, το Κέντρο Αστέγων λειτουργεί με ιδίους πόρους του Δήμου.

Ο κ. Οικονομάκης επισήμανε ότι οι υπηρεσίες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να ταυτοποιηθούν όλοι οι δικαιούχοι, έτσι ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα παράλληλης υποστήριξης από περισσότερες των δύο δομών, την ώρα που οι ανάγκες αυξάνονται και υπάρχουν άνθρωποι που δεν καταφέρνουν να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, ενώ αντικειμενικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Γι’ αυτό, όπως τόνισε ο ίδιος, απαιτείται η καλύτερη συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας με τους Δήμους, αλλά και μεταξύ των στελεχών που «τρέχουν» τα προγράμματα βοήθειας ακόμη και στους κόλπους του ίδιου του Υπουργείου.

Ελένη Μπουρμά
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis