Skip to main content
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι Κρητικοί στρέφονται σωρηδόν στο ηλεκτρονικό εμπόριο

agora.jpg
 clock 13:04 | 20/03/2015
writer icon newsroom ekriti.gr

Το αδιαχώρητο παρατηρείται, σχεδόν καθημερινά, στα ταχυδρομεία της Κρήτης από μεγάλο αριθμό δεμάτων που καταφθάνουν, μετά από τις παραγγελίες των καταναλωτών, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό, αποδεικνύοντας στην πράξη τη στροφή του κόσμου στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Δεν είναι όμως μόνον η στροφή του αγοραστικού κοινού σε αυτό το είδος εμπορίου, αλλά και των εμπόρων καθώς πρόκειται για απολύτως νόμιμη εμπορική δραστηριότητα, τα έξοδα είναι σαφώς λιγότερα αφού ούτε ενοίκιο υπάρχει, ούτε ρεύμα, ούτε τηλέφωνα- δηλαδή τα πάγια έξοδα ενός μισθωμένου καταστήματος- κι επιπλέον, ενισχύεται ο ανταγωνισμός με χαμηλότερες τιμές και ασυναγώνιστη ποικιλία.

Οι ιδιοκτήτες αποθηκευτικών χώρων έπιασαν «λαβράκι» αφού, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, το ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα αυξημένο για ενοικίαση ενός τέτοιου χώρου , κάτι που απαιτείται για να γίνει η έναρξη επαγγέλματος, στην εφορία.

Κατά τα άλλα, παραμένει η φορολόγηση όπως επίσης και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών ενώ οι επιχειρηματίες που στρέφονται στο ηλεκτρονικό εμπόριο έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται κανονικά στους κατά τόπους εμπορικούς συλλόγους και τα επιμελητήρια.

​Ωστόσο, το πλήγμα για την παραδοσιακή εμπορική δραστηριότητα, όπως τουλάχιστον την ξέραμε μέχρι σήμερα, είναι μεγάλο!

Τα προβλήματα που καταγράφονται στην αγορά, εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένων καταναλωτικών ειδών, είναι χωρίς προηγούμενο. Οι περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν σταματήσει να κρατούν απόθεμα, καθώς οι επιλογές των καταναλωτών περιορίστηκαν δραματικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες, καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις σε νούμερα, τόσο στα είδη ρουχισμού όσο και στα είδη υπόδησης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Γιώργο Πολιουδάκη, το φαινόμενο θα επεκταθεί, καθώς, καθημερινά πλέον, αλλάζει η εικόνα της αγοράς.

Όλοι τώρα επενδύουν στην προσωπική επαφή, κάτι που στο ηλεκτρονικό εμπόριο εκ των πραγμάτων δεν υφίσταται ενώ σημαντικός παράγοντας είναι και η δοκιμή των προϊόντων που αποτελεί προϋπόθεση για την αγορά τους στα καταστήματα  αλλά και η πληρωμή με πιστωτική κάρτα που διασφαλίζει τα χρήματα του επιχειρηματία αλλά- συχνά- όχι και του καταναλωτή, σε περίπτωση που επιθυμεί επιστροφή.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, η πληρωμή με πιστωτικές κάρτες έχει περιοριστεί, κι αυτή, ενώ φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τα ψώνια με αντικαταβολή.

Να σημειωθεί ότι η πτώση στην αγοραστική κίνηση του Ηρακλείου είναι τεράστια. Τα καταστήματα δεν δούλεψαν ούτε και στις εκπτώσεις, ενώ οι έμποροι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις προσφορές που μπορεί- επίσημα- να τελείωσαν αλλά είναι η μοναδική λύση, λίγο πριν το Πάσχα, για να καλύψουν έξοδα και ανάγκες.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis