Η Ορθόδοξη Εκκλησία σύμφωνα με το εορτολόγιο 2025, τιμά σήμερα, Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2025, τη μνήμη της Οσίας Πελαγίας.
Σύμφωνα με το εορτολόγιο, τιμώνται επίσης:
Η Αγία Πελαγία η Παρθενομάρτυς
Η Αγία Ταϊσία, η πρώην ιερόδουλη
Ο Άγιος Φίλιππος, Επίσκοπος Γορτύνης
Η Οσία Πελαγία, γνωστή και ως Πελαγία η Μετανοήσασα, έζησε στην Αντιόχεια τον 5ο αιώνα. Αρχικά ζούσε αμαρτωλή ζωή, όμως, συγκλονισμένη από το κήρυγμα του Επισκόπου Νόννου, μετανόησε ειλικρινά. Αποσύρθηκε στο όρος των Ελαιών, όπου έζησε ασκητικά μεταμφιεσμένη σε άνδρα και έφτασε σε υψηλά μέτρα αγιότητας. Η Εκκλησία τη θεωρεί σύμβολο μετάνοιας και θείας συγχώρεσης.
Η Αγία Πελαγία η Παρθενομάρτυς, διαφορετική από την Οσία, μαρτύρησε στην Ταρσό για την πίστη της στον Χριστό.
Η Αγία Ταϊσία, επίσης μετανοήσασα, υπήρξε ιερόδουλη που οδηγήθηκε στην αγιότητα μέσα από την καθοδήγηση του Αββά Παφνουτίου.
Ο Επίσκοπος Γορτύνης Φίλιππος, έζησε το δεύτερο μισό του 2ου μ.Χ. αιώνος στα χρόνια του Μάρκου Αυρήλιου (161 - 180 μ.Χ.) και του διαδόχου του Λούκιου Αυρήλιου Κομμόδου (180 - 182 μ.Χ.).
Ήταν σύγχρονος του επιφανούς Επισκόπου Κορίνθου Αγίου Διονυσίου του Ιερομάρτυρος και παραλήπτης επιστολής του στην οποία επαινείται αυτός και η Εκκλησία Γορτύνης για το θάρρος που είχαν επιδείξει στους διωγμούς και συμβουλεύει να φυλάσσονται από «τήν διαστροφήν τῶν αἱρετικῶν».
Περίληψη αυτής της επιστολής διασώζει ο Ευσέβιος Καισαρείας. Για τον Γορτύνης Φίλιππο επίσης κάνει λόγο ο Άγιος Ιερώνυμος .
Σε ποιους λέμε «χρόνια πολλά»
Πελαγία, Πελαγίτσα
Ταϊσία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ηράκλειο: Το τελευταίο αντίο στον αγαπητό συνταξιούχο αστυνομικό...