Κοινωνία

ΕΦΚΑ: Οι "κομάντος" των εμβολίων και το σχέδιο για τις εκκρεμείς συντάξεις

Συντάξεις

Το μοντέλο οργάνωσης των εμβολιασμών πρόκειται άμεσα να εφαρμοστεί για να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της συμφόρησης στην επεξεργασία και απονομή των συντάξεων. Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, αμέσως μόλις ανέλαβε το υπουργείο μετά τον ανασχηματισμό, συζήτησε με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη το ενδεχόμενο μεταφοράς και εφαρμογής στο πεδίο των συντάξεων του οργανωτικού μηχανισμού που εξασφαλίζει την εύρυθμη υλοποίηση του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού. Ο κ. Πιερρακάκης απάντησε καταφατικά, καθώς θεωρεί ότι η τεχνογνωσία και το αντικείμενο του υπουργείου του απλώνεται παντού εφόσον αφορά ουσιαστικά τον ανασχεδιασμό, τον εκσυγχρονισμό και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών στο σύνολο του δημοσίου τομέα.

"Τα εμβόλια δεν αφορούν μόνο τα εμβόλια, αφορούν τα πάντα, αφού η λειτουργία του εμβολιασμού αντιπροσωπεύει ένα πρότυπο για το πώς μπορεί να λειτουργήσει το κράτος" λέει στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η "ομάδα Πιερρακάκη" που ανέλαβε, σχεδίασε και εφάρμοσε το πρόγραμμα των εμβολιασμών, υπό τον διευθυντή του γραφείου υπουργού, Κώστα Χαμπίδη, μετακομίζει πολύ σύντομα στο υπουργείο Εργασίας. Θα συνεργαστεί με τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, τον Α' υποδιοικητή του ΕΦΚΑ, αρμόδιο για την πληροφορική, Αλέξανδρο Βαρβέρη και τον project manager για την απεμπλοκή των συντάξεων, Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Και οι τρεις βρίσκονται ήδη σε ανοιχτή γραμμή με τους δύο υπουργούς. Στο πλαίσιο του επιτελικού κράτους, οι δύο υπουργοί δέχονται την αρωγή του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσου, ο οποίος έχει αναλάβει την ευθύνη του επιχειρησιακού συντονισμού και της αυστηρής τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων. Η ψηφιοποίηση του ΕΦΚΑ θα βάλει σε τάξη το χάος των φακέλων και θα επιτρέψει να απονείμει στους συνταξιούχους τις συντάξεις που δικαιούνται χωρίς καθυστερήσεις. Σήμερα, εκκρεμούν 150.000 κύριες συντάξεις και περίπου άλλες τόσες επικουρικές.

Το μοντέλο των εμβολίων στηρίχθηκε σε τρεις αρχές όπως αναφέρει η "Καθημερινή". Πρώτον, δεν ζητείται κανένα έγγραφο από τον πολίτη. Δεύτερον, τα ραντεβού κλείνονται ηλεκτρονικά. Τρίτον, αξιοποιήθηκε η υποδομή της άυλης συνταγογράφησης. Για τις συντάξεις το μοντέλο θα τροποποιηθεί. Ο στόχος είναι να ζητούνται από τους περισσότερους πολίτες όσο γίνεται λιγότερα ή καθόλου έγγραφα, αλλά για κάποιες περιπτώσεις (π.χ. συντάξεις αναπηρίας) θα απαιτούνται. Επίσης, αυτή τη φορά δεν θα αξιοποιηθεί η άυλη συνταγογράφηση αλλά θα προωθηθεί η ενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των Ταμείων, έτσι ώστε η διαδοχική ασφάλιση να μην μπλοκάρει τη ροή της πληροφορίας για την τεκμηρίωση του δικαιώματος και τον υπολογισμό του τελικού ύψους της σύνταξης. Η διαδικασία φαίνεται ότι θα προχωρήσει παράλληλα με την εφαρμογή του μέτρου του προσωπικού αριθμού για κάθε πολίτη.

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Ώρες αγωνίας για τον 43χρονο οδηγό...

Ανακαλύφθηκε ο ψαλιδοχέρης των δεινοσαύρων

Κοινωνία

Κορωνοϊός – Αχαΐα: Φούρναρης γέμισε κοπριά το μαγαζί του επειδή «έφαγε» πρόστιμο για μάσκα

κοπρια φουρνος

Δεν έχει προηγούμενο η αντίδραση ενός αρτοποιού στην Αχαΐα στον οποίο «κόπηκε» πρόστιμο επειδή δεν επειδή φόραγε μάσκα για τον κορονοϊό στην εργασία του. Ο επιχειρηματίας έριξε με φτυάρι κοπριά παντού στο πάτωμα του φούρνου του…

Ο επιχειρηματίας έριξε με φτυάρι κοπριά παντού στο πάτωμα του φούρνου του
Ο επιχειρηματίας έριξε με φτυάρι κοπριά παντού στο πάτωμα του φούρνου του

Μάλιστα, ο συγκεκριμένος φούρναρης στην Αχαΐα άπλωσε πάνω από την κοπριά ζύμη, στην οποία πρόσθεσε νομίσματα και επίσης έγραψε δεκάδες μηνύματα για την πανδημία και τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα άλευρα.

Απλωσε πάνω από την κοπριά ζύμη, στην οποία πρόσθεσε νομίσματα
Απλωσε πάνω από την κοπριά ζύμη, στην οποία πρόσθεσε νομίσματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thebest.gr, ο φούρνος παραμένει τις τελευταίες ημέρες κλειστός και στο εσωτερικό περαστικοί και κάτοικοι, έβλεπαν το θέαμα που ο ίδιος ο επιχειρηματίας επέλεξε για να εκφράσει την έντονη δυσφορία του.

Η βιτρίνα του καταστήματος
Η βιτρίνα του καταστήματος

Ωστόσο, νωρίτερα την Κυριακή (24.10.2021), στη βιτρίνα του αρτοποιείου, φιγουράρει ένα μεγάλο χαρτόνι, που κρύβει το ανάστατο εσωτερικό του καταστήματος.

ειδησεις σημερα

«Έσπασαν» στο ξύλο 16χρονο μαθητή σε εκπαιδευτική εκδρομή

Μπάμπης Αναγνωστόπουλος: Τι αποκαλύπτει άτομο του περιβάλλοντος του για την "παράλληλη σχέση"

Θρίλερ στην Παιανία: Τρεις άνδρες με μαύρα προσπάθησαν να απαγάγουν 51χρονη

ESPA BANNER