Επιστήμη

Ανακαλύφθηκε ο ψαλιδοχέρης των δεινοσαύρων

ψαλιδοχέρης δεινοσαύρων

Ένα ακόμη άγνωστο είδος δεινοσαύρων έφεραν στο φως παλαιοντολόγοι. Πρόκειται για ένα δεινόσαυρο που ζούσε στην ιβηρική χερσόνησο πριν από 130 εκατ. έτη. Ο Portellsaurus sosbaynati όπως ονομάστηκε ο δεινόσαυρος είχε μήκος 9 μέτρων, ύψος τριών μέτρων και βάρος περίπου τεσσάρων τόνων.

Πρόκειται για ένα είδος με κοντινή συγγένεια με κάποια είδη φυτοφάγων δεινοσαύρων που ζούσαν στην Κίνα αλλά και στην αφρικανική ήπειρο στην περιοχή του Νίγηρα. Ανήκει σε μια από τις πιο πετυχημένες οικογένειες δεινοσαύρων, τα ορνιθόποδα, που έκαναν την εμφάνιση τους στον πλανήτη πριν από 230 εκατ. έτη και εξακολουθούσαν να ακμάζουν μέχρι την στιγμή της εξαφάνισης των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατ. έτη.

Το σχήμα και τα συνολικά χαρακτηριστικά του κρανίου και της οδοντοστοιχίας του Portellsaurus ήταν έτσι διαμορφωμένα για να βρίσκει και να κόβει εύκολα και αποτελεσματικά τα φυτά με τα οποία τρέφονταν.

Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο Portellsaurus διέθετε εξαιρετική όσφρηση γεγονός που τον βοηθούσε ακόμη περισσότερο στην εξεύρεση της τροφής του. Εκτιμούν ότι τα χέρια του που τα χαρακτηρίζουν «ελβετικό σουγιά» τα χρησιμοποιούσε όταν χρειαζόταν για να κόβει σε φέτες φρούτα ή άλλα είδη τροφών. Όμως πάνω από όλα τα... ψαλιδοχέρια του τα χρησιμοποιούσε σύμφωνα με τους ερευνητές για να αντιμετωπίζει τους αντιπάλους τους κυρίως τους σαρκοφάγους δεινοσαύρους που θα του επιτίθονταν.

Τα απολιθώματα του Portellsaurus εντοπίστηκαν σε μια περιοχή της Καταλονίας που έχουν ανακαλυφθεί και άλλα απολιθώματα δεινοσαύρων. Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Αντρές Σάντος Κουμπέντο του Πανεπιστημίου Oberta de Catalunya και παρουσιάζεται στην επιθεώρηση «PLOS ONE».

 

Διαβάστε επίσης:

ΤΑΕ Μεσαράς: Οι πληροφορίες των αστυνομικών... ήταν σωστές

Ηράκλειο: Κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και άρχισαν να τον χτυπούν

Μια εντυπωσιακή σειρά γραμματοσήμων από την NASA

Επιστήμη

Ερχονται οι μπαταρίες από… ξύλο δέντρων

μπαταριες

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Brown στις ΗΠΑ με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» παρουσιάζουν ένα νέο υλικό το οποίο δημιούργησαν από ξύλο δέντρων. Όπως υποστηρίζουν το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή μπαταριών. Πιο συγκεκριμένα το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην δημιουργία μιας νέας γενιάς μπαταριών στερεάς κατάστασης.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το νέο υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη μπαταριών που θα μπορούν να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται εκτός των άλλων στις ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιεί στην καθημερινότητα του ο σύγχρονος άνθρωπος όπως τα κινητά τηλέφωνα και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές. Όμως τα υλικά από τα οποία αποτελούνται οι μπαταρίες ιόντων λιθίου και ειδικά οι ηλεκτρολύτες τους είναι τοξικά και αυξημένης επικινδυνότητας. Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης είναι πιο ασφαλείς από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου αλλά όχι τόσο αποδοτικές ενώ ταυτόχρονα δεν είναι φιλικές στο περιβάλλον.

Το νέο υλικό αποτελείται από ένα μείγμα χαλκού και πολυμερών σωλήνων που προέρχονται από το ξύλο των δέντρων. To υλικό ονομάστηκε «κυτταρικά νανονήματα» είναι εξαιρετικά λεπτό και εύκαμπτο παρόμοιο με ένα φύλλο χαρτί. Πρόκειται για ένα υλικό που εκτός της χρησιμότητας του είναι και πολύ εύκολο να παραχθεί γεγονός που το καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό για χρήση από τη βιομηχανία των μπαταριών και των ηλεκτρονικών συσκευών.

«Χρησιμοποιώντας υλικά που μας παρέχει η φύση μπορούμε να περιορίσουμε το αρνητικό αποτύπωμα της κατασκευής και χρήσης των μπαταριών στο περιβάλλον» αναφέρει ο Γιούε Κι, καθηγητής της Σχολής Μηχανολογίας του Πανεπιστημίου Brown, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

ειδησεις σημερα

«Αιδώς Αργείοι», απάντησε ο Μπακογιάννης στο σχόλιο του Κύρτσου για το θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Σεισμός - Αρκαλοχώρι: Στην τελική ευθεία η στέγαση των μαθητών σε λυόμενα

Θάνατος Φώφης Γεννηματά: Κλείνει για μία εβδομάδα η Βουλή σε ένδειξη πένθους

ESPA BANNER