Κοινωνία

Αναδρομικά κληρονόμων: Τα 4 «SOS» που οδηγούν σε ποσά έως και 11.200 ευρώ (βιντεο)

κληρονομια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την απόδοση αναδρομικών σε κληρονόμους.

Η πλατφόρμα για τα αναδρομικά των κληρονόμων είναι ανοικτή από τις 23 Νοεμβρίου, ενώ τα ποσά που διεκδικούνται ξεπερνούν, υπό περιπτώσεις, τις 11.000 ευρώ.

Διευκρινίσεις σε σειρά περίπλοκων ζητημάτων που αφορούν τα αναδρομικά κληρονόμων έδωσε στην ΕΡΤ1 ο δικηγόρος Κώστας Τσουκαλάς. Σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, οι βασικές προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν αναδρομικά σε κληρονόμους είναι ο θανών συνταξιούχος να ζούσε στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και να έπαιρνε εκείνη την περίοδο κανονικά τη σύνταξή του.

Επιπλέον, ο συνταξιούχος θα πρέπει να είχε υποστεί τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051. Οι δικαιούχοι κληρονόμοι θα πρέπει να επισυνάψουν και Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.

Τα 4 «SOS» για τα αναδρομικά των κληρονόμων
Ο Κώστας Τσουκαλάς απάντησε, μέσω της ΕΡΤ1, στα τέσσερα βασικά ερωτήματα για τα αναδρομικά των κληρονόμων:

Όταν είμαι κληρονόμος με βάση δημοσιευμένη διαθήκη χρειάζεται να επισυνάψω πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών;
Ναι είναι απαραίτητο το έγγραφο αυτό.

2) Τα δικαιολογητικά που ζητούν για τα αναδρομικά των κληρονόμων ισχύουν και εφόσον είναι από το 2017; ‘Η πρέπει να τρέχω σε υπηρεσίες για να βγάλω καινούρια;

Το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών δεν πειράζει να είναι και παλαιότερο. Τα άλλα δύο πιστοποιητικά (περί μη δημοσιευμένης διαθήκης και περί μη αποποίησης κληρονομιάς) οι δημόσιες αρχές τα δέχονται αν είναι του τελευταίου τετραμήνου. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι όσοι καταθέσουν έγκαιρα τα πιστοποιητικά θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί έως 31/12, ενώ οι υπόλοιποι έως 28/2/21.

3) Είπαν ότι τα δικαιολογητικά για τα αναδρομικά κληρονόμων μπορούμε να τα καταθέσουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Ωστόσο δεν παίρνει τα στοιχεία το σύστημα χωρίς ένα πιστοποιητικό συγκεκριμένο. Τι πρέπει να κάνω;

Εφόσον έχει γίνει η αρχική εγγραφή ο δικαιούχος μένει μέσα στην πλατφόρμα μέχρι να κατατεθούν όλα τα δικαιολογητικά.

4) Σε όσους έχει μεταβιβαστεί η σύνταξη χηρείας θα δοθούν τα αναδρομικά απευθείας ή θα πρέπει να γίνει αίτηση στην πλατφόρμα των κληρονόμων;

Αν η μεταβίβαση της σύνταξης στην χήρα είχε γίνει πριν το 2015-2016, αν υπήρχαν περικοπές αυτές είχανε γίνει επί της σύνταξης της χηρείας, άρα τα αναδρομικά τα έχει ήδη δει στον λογαριασμό της. Δεν έχει καμία σχέση η μεταβίβαση σύνταξης με τα αναδρομικά των κληρονόμων.

Δείτε το ρεπορτάζ της ΕΡΤ1 για τα αναδρομικά των κληρονόμων:

 

Κοινωνία

Ποιος γιορτάζει σήμερα, 16 Ιανουαρίου

λουλούδι άνοιξη

16 Ιανουαρίου: Προσκύνηση της Τιμίας Αλυσίδας του Αγίου και ενδόξου Αποστόλου Πέτρου, Άγιος Νικόλαος ο εν Μυτιλήνη Νεομάρτυρας, Άγιοι Πεύσιππος, Ελάσιππος, Μέσιππος οι αυτάδελφοι και Νεονίλλη η μαμμή αυτών, Άγιος Δάναξ ο Αναγνώστης, Άγιος Δαμασκηνός νέος Ιερομάρτυρας, Όσιος Ρωμύλος ο Αγιορείτης και οι συν αυτώ Νέστωρ, Μαρτίνος, Δανιήλ, Σισώης, Ζωσιμάς και Γρηγόριος, Όσιος Ονωράτος Αρχιεπίσκοπος Αρελάτης, Άγιος Μάξιμος της Τότμα, Όσιος Φουρσάς.

Σήμερα γιορτάζει η Δανάη. Κάποιες για το 2021 θα γιορτάζουν την Κυριακή των Προπατόρων, στις 12 Δεκεμβρίου.

Μην ξεχάσετε τα Χρόνια Πολλά!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Παγώνει για δέκα μέρες η αύξηση του προστίμου στα 500 ευρώ

Γεωργιάδης - κορωνοϊός: πότε θα ανοίξει η εστίαση

Κορωνοϊός - lockdown: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά - Μέτρα και περιορισμοί